Dit is dé oplossing voor het asbestprobleem in de agrarische sector
- 14 jan., 2019
- Innovatie & MVO
De asbest van het dak halen en zonnepanelen erop leggen. Het klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt een oplossing voor het asbestprobleem voor veel agrarische bedrijven te kostbaar. Een samenwerking tussen BOM Renewable Energy en Mijn Zonneveld moet dit veranderen.
Agrariërs kunnen bij het bedrijf uit Goirle terecht voor zowel de asbestsanering als de installatie én de financiering van de zonnepanelen. ''Groene stroom met een leaseconstructie: dat is dé ideale oplossing.’’
Asbestprobleem
“Zie je al dat mos op het dak?” Veehouder Bart Langerwerf wijst naar een van zijn stallen. “Dat zit helemaal vol met asbest. We kunnen die stal niet eens meer verzekeren. Het dak móet vervangen worden; met het oog op de nieuwe wetgeving, maar ook voor onze gemoedsrust.” Langerwerf heeft samen met zijn vrouw een varkensfokkerij in Boxtel. Een gezinsbedrijf, dat in 1924 door zijn opa en oma is begonnen. Het bedrijf telt zo’n 480 fokzeugen en 1700 biggen. De meeste dieren staan in een groot modern gebouw dat in 2013 werd neergezet. Maar de familie heeft ook nog vier oudere stallen, waarvan drie met een asbestdak.
Duizenden voetbalvelden
Jaarlijks overlijden circa 1000 Nederlands aan de gevolgen van Asbest. Reden genoeg voor de Rijksoverheid om asbestdaken per 2024 officieel te verbieden. Alleen in de provincie Noord-Brabant gaat het al om een oppervlakte van duizenden voetbalvelden en een groot gedeelte daarvan ligt op agrarische gebouwen.
Kosten asbestsanering
Sinds 1 januari 2016 is er een landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Langerwerf liet doorrekenen wat de asbestsanering hem zou kosten. “Inclusief de subsidie is het een investering van meer dan € 50.000, en dan heb je alleen de daken nog maar vervangen”, verzucht Bart. “Maar omdat wij grootverbruikers zijn van stroom, willen we ook graag zonnepanelen. Dat is nog eens twee ton en dat geld hebben we gewoonweg niet.” Zijn vrouw vult aan: “Die financiële drempel geldt voor veel boeren en banken komen hiervoor echt niet met een lening over de brug.”
Mijn Zonneveld en BOM Renewable Energy
Het bedrijf Mijn Zonneveld uit Goirle biedt de oplossing. Het jonge bedrijf zorgt voor de complete asbestsanering, nieuwe goed geïsoleerde daken, een zonnestroominstallatie én een leaseconstructie, zodat de familie Langerwerf de investeringen zelf niet hoeft te doen. BOM Renewable Energy, dat tot 2017 opereerde onder de naam Energiefonds Brabant, verzorgt de financiering.
Groene stroom leasen
Joost Vermeer, eigenaar en adviseur van Mijn Zonneveld: ‘’Ons bedrijf fungeert als hoofdaannemer en regelt alles van het begin tot het eind. Normaal moet je bij asbestsanering een saneerder inschakelen, een dakwerker oproepen, iemand die subsidies aanvraagt in de hand nemen en tevens een bedrijf zoeken dat je zonne-installatie bouwt. Via Mijn Zonneveld is het in één keer geregeld. Daarnaast geven wij een opbrengstgarantie voor de zonnepanelen en doen wij het volledige onderhoud. De klant betaalt ons een vast maandelijks leasebedrag en is daarmee helemaal ontzorgd.” Voor veel agrarische ondernemers is deze constructie een uitkomst, weet hij. De agrarische sector wordt gekenmerkt door zeer wisselende inkomsten. Vermeer: “De transitie naar verduurzaming wordt dan al snel uitgesteld of ontweken. Wij willen die bal toch laten rollen, net als de BOM.”
Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!