Doop solarboot in Haven Breda
- 13 jun., 2014
- Onderwijs & Training
Niet de snelste, maar de meest duurzame deelname aan DONG Energy Solar Challenge. Dat is het streven van Avans Hogeschool eind deze maand tijdens de alternatieve Elfstedentocht van vaartuigen op zonne-energie.
Gisteren was in de Haven van Breda de officiële eerste tewaterlating van de boot ‘AvansSoleil’, waarmee de Avansstudenten voor het eerst deelnemen aan de race in Friesland en Groningen.
Het team van Avansstudenten die betrokken zijn bij het project en projectleider Job Böcker zijn druk bezig geweest de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Avans SolarMariteam toonde vandaag aan klaar te zijn voor de Solar Challenge die duurt van 28 juni tot 5 juli.
Het belang van sponsoring
“Met z’n allen hebben we hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de eigen kennis binnen Avans. Maar zonder hulp vanuit het bedrijfsleven was het niet gelukt”, stelde Böcker doelend op de sponsoren Bierens, Wärtsilä, Technolution, Enexis, Inelve en TBB Gilze.
Het deelnemersveld van de Solar Challenge bestaat uit verschillende universiteiten en hogescholen. Maar ook het buitenland is goed vertegenwoordigd. De teams komen uit bijna alle windstreken; Brazilë, China, U.S.A. en vele Europese landen.
Biobased
Vanuit Avans werkten totaal zestig techniekstudenten en docenten afgelopen maanden aan het ontwerp van een boot die werkt op zonne-energie en grotendeels bestaat uit duurzaam biobased materiaal.
“We zullen waarschijnlijk niet de snelste zijn, maar wel deelnemen met de meest duurzame boot. De gehele romp is biobased. Die bestaat compleet uit vlas”, aldus Böcker.
Vernieuwing en innovatiekracht
Onder toeziend oog van wethouder Selçuk Akinci en Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, maakte de solarboot zijn opwachting in de historische binnenstad van Breda.
“De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is in volle gang. Omdat we als stad klimaatneutraal willen zijn, en ook omdat fossiele brandstoffen eindig zijn. Vernieuwing en innovatiekracht zijn daarbij onmisbaar. Daarom is de AvansSoleil ook zo’n aansprekend project. De kennis die hier vandaag wordt opgedaan, kan morgen en overmorgen toegepast worden in de dagelijkse praktijk”, stelde de wethouder.
Duurzaamheid hoog in het vaandel
Diederik Zijderveld is trots op de prestatie tot nu geleverd door de studenten. “Het is fantastisch om te zien dat zij het hele jaar hard hebben gewerkt om deze speciale boot aangedreven op zonne-energie op tijd af te hebben. Het mooie van AvansMariteam is dat ze niet perse gaan voor de snelste boot, maar de meest duurzame. En duurzaamheid is een thema dat Avans Hogeschool hoog in het vaandel draagt.”
Meer informatie over Avans Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!