'Duurzaam tot in de vezels van de organisatie'

  • Innovatie & MVO

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk onderwerp en een continu aandachtspunt binnen de Spierings bedrijfsvoering. De organisatie vindt dit zo belangrijk, dat zij een expert hebben aangetrokken om hen te adviseren en scherp te houden op dit gebied.

'Duurzaam tot in de vezels van de organisatie'

Victor Koopman, adviseur integrale duurzaamheid bij KPMN, is aangetrokken  om duurzaam advies te geven en om de Spierings bedrijfsvoering scherp te houden op dit vlak. Victor komt in dit artikel aan het woord om hier meer over te vertellen.

“Meteen tijdens mijn eerste gesprek bij Spierings Smart Logistics dacht ik: ‘Wauw, hier wordt echt goed nagedacht over waar ze in de toekomst naartoe willen.’ Ik kom ook bij bedrijven waar men amper een beeld heeft van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzame huisvesting. Waar mijn eerste werkzaamheden bestaan uit het helpen formuleren van een visie daarover. Dat was bij Spierings niet nodig! Daar lag een goed doordachte visie over logistiek en huisvesting, die naadloos aansloot op de duurzaamheidvisie van KPMN. Het door durven denken over de toekomst en het durven maken van keuzes, dat zijn belangrijke voorwaarden voor duurzaamheid in integrale vorm.

Lef nodig!

Je moet als bedrijf het lef hebben om continu de vraag te stellen: kan het beter, kan het slimmer? Hoe vaak hoor je niet: ‘we deden het altijd al zo, dat gaat toch goed?’ Daar vanaf durven te stappen, vergt moed en lef. En dat hebben ze bij Spierings! Duurzaamheid is hier zeker geen ver-van-mijn- bed-show, geen sluitstuk op de begroting. Het is een belangrijk onderdeel van de toekomstvisie, waar weloverwogen investeringen in worden gedaan.

Duurzaamheid: zoveel meer dan zonnepanelen

Bij duurzaamheid wordt vaak gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het installeren van LED verlichting. Héél belangrijke zaken, maar duurzaamheid is zoveel meer dan dat en gaat zoveel verder. Het zit verweven in de hele organisatie: in de installaties, de gebouwen, de werkprocessen, de medewerkers. Het integraal benaderen daarvan is dan een must!

Een mooi voorbeeld dat hier speelde, vlak voor mijn komst: twee bestaande verwarmingsketels waren aan vervanging toe. Er lagen al offertes voor een moderne, energiezuinige nieuwe installatie met soortgelijk vermogen, die in dezelfde ruimte zou worden geïnstalleerd. Samen zijn we toen kritisch naar het totale gebouw gaan kijken en kwamen de vragen los. Is het nog wel nodig om een installatie te hebben met zo’n enorm vermogen? Moet het overal in het magazijn wel even warm zijn? En moeten de verschillende onderdelen van de installatie nog wel in één ruimte komen te hangen? Daardoor zou het totale vermogen boven een bepaalde drempel komen, waardoor je moet voldoen aan wettelijke verplichtingen, die extra kosten met zich meebrengen. En dan ga je praten met de mensen op de werkvloer, krijg je inzichtelijk welke werkruimtes een behaaglijke temperatuur moeten hebben en welke opslagruimtes best toekunnen met een paar graadjes lager. Uiteindelijk gingen de bestaande offertes van tafel, kwamen er energiezuinige warmtepanelen boven werkplekken waar mensen stilstaand werk doen, werden er deelschakelingen geïnstalleerd om verschillende temperatuurgebieden in één ruimte mogelijk te maken en kwam er één nieuwe CV ketel met een veel kleiner vermogen, die ook nog eens een stuk goedkoper was dan de geoffreerde ketels. De bestaande grote ketelruimte werd in tweeën gesplitst, waardoor de wettelijke verplichtingen in een klap wegvielen en de veiligheid geborgd bleef. Bovendien ontstond er extra ruimte, die nu gebruikt wordt als opslagplaats voor het archief.

Nieuwbouw

We zijn nu volop bezig met het ontwerp van de nieuwbouw. Daarbij is de insteek om hoger te scoren dan de wettelijk verplichte EPC (Energieprestatiecoëfficiënt). We kijken naar alle mogelijke manieren om binnen het budget het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Van de warmteweerstand van de buitengevel tot aan de LED verlichting binnen. Maar ook duurzaamheid voor de natuur nemen we mee in onze overwegingen. Zo kun je met een kleine investering broedkasten voor beschermde vogels ophangen, wilde bloemen zaaien voor insecten die veel nuttig werk doen of de gevels voorzien van onderhoudsvrije beplanting die straks uitgroeit tot een mooie fleurige muurbedekking. Het is heel veelomvattend.

Bestaande gebouwen

Ook de bestaande gebouwen die verhuurd worden, komen aan de beurt voor verdere verduurzaming. In overleg met de huurders worden actiepunten uitgezet om bijvoorbeeld de LED verlichting verder uit te rollen. Onlangs heeft Spierings een kwaliteitssysteem voor gebouwenbeheer geïmplementeerd, waarmee het energieverbruik in alle Smart Hub panden kan worden gemonitord. Door verbruikersgegevens zichtbaar te maken, is er nu een betere controle mogelijk en kun je als verhuurder veel beter managen en gericht maatregelen voorstellen om de energiekosten te verlagen. Voor de huurder heeft dat zeker ook voordelen: een verhuurder die proactief en duurzaam meedenkt, niet alleen over je logistieke processen, maar ook over het vastgoed, daar word je toch alleen maar blij van?”

Kijk voor meer informatie over integraal duurzaamheidsadvies op www.kpmn.nl

Meer informatie over SMART HUB:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Brouwers Transport Brouwers Transport, Logistics & Warehousing

Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag