Educatieve innovatie bruist op Kennisfestival

  • Onderwijs & Training

Schommelende kinderen, fascinerende drones en drommen docenten uit het primaire en voortgezet onderwijs vormden dinsdag 11 oktober het decor voor de tweede editie van het Kennisfestival in het Evoluon in Eindhoven.

In deze hoogmis van innovatieve educatie wisten scholen, bedrijven, docenten en onderwijsspecialisten elkaar op boeiende wijze te prikkelen met vragen over de toekomst van het onderwijs. Ondertussen was er nog tijd voor een paar officiële momenten, waaronder de ondertekening van een uniek convenant door elf scholen die samenwerken als ‘Brainport Scholen’.

Met ruim 820 bezoekers, twintig workshops en vijfenzestig activiteiten mag de tweede editie van het Kennisfestival ‘Leren in Brainport’ een succes heten. De grote belangstelling onderstreept volgens Imke Carsouw, algemeen directeur Brainport Development, de behoefte van onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden aan een breed platform voor innovatieve educatie. “Op alle fronten gaan de technologische veranderingen zó snel en dat heeft een grote impact op het onderwijs. Daarom is het heel waardevol dat de kennis over wat nu al qua vernieuwing gebeurt in de klas hier gedeeld wordt.”

John Jorritsma

Na Carsouw sprak de kersverse burgemeester van Eindhoven – en tevens voorzitter van de stichting Brainport – John Jorritsma de bezoekers toe. Hij gaf de aanwezigen een stevige opdracht mee: “Hoe kan het onderwijs inspelen op de toekomstige behoeften van de samenleving? Dat is jullie doel voor vandaag en dat mag groeien en bloeien, totdat het Evoluon te klein is voor dit evenement.”

Bas Haring

Hoogleraar Bas Haring reageerde daarna als keynote speaker op de woorden van de burgemeester. Volgens hem is de stelling ‘dat het onderwijs er is voor de behoeften van de samenleving’ heel gevaarlijk. ¨Onderwijs is juist bedoeld voor de kinderen in het onderwijs, niet voor diegenen die daar later profijt van hebben. We denken dat we educatie moeten aanpassen aan de toekomst, maar we weten helemaal niet hoe die eruit ziet. Daarom is onderwijs juist een instrument om de toekomst mee te maken.” Er klonk instemmend geklap vanuit de zaal en zo was het ijs gebroken voor een positief-kritische dialoog.

Toekomst maken

Het Kennisfestival is vooral meedoen met workshops, presentaties, interactieve ontmoetingen en (speels) entertainment. Een van de bezoekers was Annette Keizer, docent Engels bij het Heerbeeck College in Best. Zij en haar collega (ook een taaldocent) hoopten dit jaar meer informatie over hun vakgebied te vinden. “Tijdens de vorige editie was het aanbod heel bèta-georiënteerd en dat is logisch en belangrijk in deze regio. Maar juist op klassieke vakken als de talen is het lastig om de principes van het nieuwe leren toe te passen. Dus daarover willen we graag meer weten via overkoepelende onderwerpen die aan bod komen.”
Brainportscholen

Het aantal Brainportscholen in het voortgezet onderwijs groeit gestaag verder. Tijdens het Kennisfestival kwamen daar drie scholen bij: het Eckartcollege en Sint-Joriscollege uit Eindhoven en het Pius X College uit Bladel. De elf Brainportscholen tekenden in het Evoluon een convenant om het innovatieve onderwijsprogramma met elkaar voort te zetten en continu aan te scherpen. Ook het bedrijfsleven is nadrukkelijk betrokken bij deze vernieuwende aanpak. Voorzitter Leenderd van der Deijl sprak namens de Brainportscholemn van een veelbetekenend moment: “Na drie jaar zijn we al met elf scholen, dat is wat we willen, hier doen we het voor. Niet alleen omdat ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde’, maar vooral ook omdat we samen sterker staan.”

Brainport basisscholen

Een andere (on)officiële bijeenkomst was die van bestuurders van meer dan honderd basisscholen uit de (Brainport) regio. Volgens SKPO bestuurder Peter Tijs (36 basisscholen) zijn de besturen onderling in gesprek om ‘uit te zoeken of we ook samen het concept Brainport Scholen in de PO-categorie kunnen realiseren’. Eerder gebeurde dat al in het VO. “Vandaag waren we hier om inspiratie op te doen en hebben we meteen vergaderd over het Brainport-concept.” Hamvraag is hoe de basisscholen een format kunnen creëren op basis van zes uitgangspunten: contextrijke leeromgeving, 3O-leren, 21st century skills, internationalisering, professionalisering van leerkrachten en learning community‘s. Dat format wordt momenteel door zo’n vijftien schoolbesturen uitgewerkt. “Maar we zijn echt nog in de onderzoekende fase”, verduidelijkt Tijs. “Toch willen we dit kalenderjaar al een concept afhebben”, besluit hij ambitieus.

Bedrijven

Een van de leidende aspecten voor Brainport Scholen is de samenwerking met regionale bedrijven. AAE, ASML, Huijbregts groep, Philips, DAF en VDL stonden dan ook zij aan zij op het Kennisfestival. Een bewuste keuze, om zo de samenwerking minder aanbod- en meer vraaggestuurd in te richten, aldus Inge Wouters van ASML. “Samen doen we veel voor en met scholen, zoals gastlessen geven en events organiseren. Op dit Kennisfestival willen we ontdekken wat docenten precies nodig hebben.¨

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!