Eerste 3D-geprinte gebouw van Europa laat zich zien

  • Bouw

Dit jaar wordt het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa gerealiseerd. Dankzij deze revolution3D print gebouwaire en bijzonder duurzame nieuwe manier van bouwen is er, in vergelijking met de traditionele bouw, sprake van 40% minder CO2 en 70% minder afval.

Eerste 3D-geprinte gebouw van Europa laat zich zien

Mede daardoor heeft de vergaderlocatie, genaamd de Vergaderfabriek, in Teuge (G), straks een zero footprint. ENGIE is als consortiumpartner verantwoordelijk voor het ontwerp en de technische dienstverlening.

‘Een jaar geleden werden wij benaderd met de vraag of ENGIE wilde deelnemen aan dit project. We waren meteen enthousiast want dit is op alle vlakken een innovatief project dat past bij onze ambitie om als innovatieve speler voorop te lopen in de energietransitie’ vertelt Henk Mulder, directeur ENGIE Services, regio Oost. Het doel is om een vergadergebouw te bouwen dat veilig en comfortabel gebruikt moet kunnen worden. ‘Interessant detail is dat we niet wisten wat de exacte constructieve eigenschappen waren van het gebouw, maar wel al moesten nadenken hoe we het technische gedeelte in het gebouw konden integreren. De architect bedenkt de vorm, de 3D-printer bepaalt of het geprint kan worden, constructief moet het kloppen en dan heeft de technisch dienstverlener ook nog zijn eisen. Dat is een bijzonder proces waarin je gezamenlijk bezig bent om het ontwerp in de juiste richting te krijgen. Bovendien is het door technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren mogelijk om een enorme hoeveelheid gegevens (big data) te verzamelen. ENGIE analyseert deze gegevens en gebruikt ze vervolgens om de nodige digitale processen te verbeteren, nieuwe technische oplossingen te bedenken en de gebruikerservaring te verhogen’.

Holistisch ontwerp

De hoofdvorm van het gebouw wordt grotendeels 3D geprint in beton. Een innovatieve ontwikkeling in de bouw die nog maar weinig praktijkvoorbeelden in de wereld kent. Daarnaast is er het voordeel dat de complexe vormgeving zeer nauwkeurig gebouwd kan worden in extreem korte tijd. Materiaalgebruik wordt sterk gereduceerd door 3D-betonprinten aangezien alleen geprint wordt daar waar daadwerkelijk materiaal nodig is. Delen van het dak worden door robots gefabriceerd wat er toe leidt dat het gebouw grotendeels rechtstreeks vanuit het digitale (computer)model gefabriceerd wordt. De complexe hybride structuur bestaat uit allemaal unieke elementen die geautomatiseerd en/of gerobotiseerd gebouwd en geassembleerd worden. Het gebouw is zodoende niet ‘slechts’ een showcase voor 3D-printen, maar een holistische benadering van een geautomatiseerd bouwproces waarin disciplines, projectfases en verantwoordelijkheden naadloos in elkaar overgaan.

Meer informatie over ENGIE NEDERLAND N.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring