Elke bouwplaats een eigen drone
- 21 mrt., 2016
- Bouw
In de nabije toekomst zal elk bouwterrein zijn eigen drone hebben die dagelijks een automatische 3D scan maakt van de bouwplaats. Hiermee heeft de bouwer iedere dag een actueel 3D model van het gehele project. Dat verwacht Björn Bouwmeester van Heembouw.
Dit 3D model kan mogelijk gebruikt worden door verschillende stakeholders in het bouwproces voor projectaansturing, maatvoering, bouwmanagement, veiligheidscontrole, voortgangsrapportages, en nog veel meer. Dit is de visie van ZXY Builders, een startup die gelooft in een toekomst met drones. Heembouw werkt mee aan een pilot om de mogelijkheden te onderzoeken.
Via Holland ConTech is Heembouw in contact gekomen met ZXY Builders. Holland ConTech is de eerste matchmaker in de bouw die startups en grownups met elkaar in contact brengt. Tijdens de eerste matchmaking meetup zag ik de pitch van Steven Verver van ZXY Builders. Zijn idee sprak mij aan, en ik zie het ook wel gebeuren. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, drones worden steeds toegankelijker, goedkoper en slimmer. Toen de oproep voor de pilot voorbij kwam ben ik dan ook meteen gaan kijken welke van onze bouwplaatsen hiervoor geschikt was.
Regelgeving
De regelgeving maakt het vliegen met drones momenteel nog lastig. Veel plaatsen in Nederland vallen in zones waar niet gevlogen mag worden. Uiteindelijk bleek de bouwplaats van Jiffy in Zwijndrecht zeer geschikt voor de pilot. We moesten even wachten op mooi weer om risico’s te beperken. De drone kan weliswaar autonoom vliegen, maar dit mag nog niet. Je moet minimaal met twee personen zijn. Eén iemand bestuurt de drone, de andere persoon dient de omgeving rond de drone in de gaten te houden.
Pilot
Tijdens de pilot heeft ZXY Builders een nieuwe app getest waarin het te vliegen pad nauwkeuriger geprogrammeerd kan worden. Via Google maps worden de hoekpunten van de locatie aangegeven en hierbinnen ontstaat het pad wat de drone gaat vliegen. Als de drone voorbereid en opgewarmd is kan hij de lucht in. De hoogte waarop gevlogen wordt is belangrijk om goed in de gaten te houden. Zeker op een bouwplaats waarop verschillende kranen draaien moet hiervoor een veilige hoogte gekozen worden. Eenmaal in de lucht vliegt de drone autonoom over de bouwplaats en maakt om de zoveel meter een foto. De gemaakte foto worden met speciale software omgezet worden in een 3D model.
Nieuwsgierig
Het idee is heel aansprekend en inmiddels eenvoudig te realiseren, afgezien van de regelgeving dan. Als Heembouw zijn we heel nieuwsgierig naar wat we met dit 3D model kunnen. Kan het model gebruikt worden om maatvoering te controleren of bijvoorbeeld het terrein in te meten? Of helpt het om de bouwplaats veiliger te maken doordat onveilige situaties snel gesignaleerd worden? Interessante vraagstukken waar we tijdens deze pilot antwoorden op willen krijgen.
3D model koppelen aan BIM
We kunnen het model inlezen in onze BIM software en kijken of er koppelingen gemaakt kunnen worden met het BIM model van het project. De eerste testjes zijn nu gedaan, het blijkt in de praktijk nog niet heel makkelijk om het zomaar even te koppelen. Je hebt te maken met verschillende bestandsformaten en andere manieren van hoe een 3D model wordt opgebouwd. Onze modelleurs en BIM engineers zijn ook nieuwsgierig en onderzoeken momenteel de mogelijkheden. Uiteindelijk moeten zij aangeven of ze iets kunnen met de modellen. Ook dat is interessant voor ZXY Builders om te weten.
Mooie beelden
Is de pilot gelukt? Ja zeker, we hebben een 3D model en bekijken momenteel wat we hiermee kunnen. En drones hebben zich in ieder geval al lang bewezen als het gaat om het maken van mooie beelden. Ook van ons project Jiffy zijn tijdens de pilot een aantal mooie beelden geschoten. Altijd gaaf om je project vanuit de lucht te zien en zo’n goed overzicht te hebben.
Auteur: Björn Bouwmeester, Online Marketing en Communicatie Specialist bij Heembouw |
Meer informatie over Heembouw Bedrijfsruimten Zuid :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!