Energiecampus The O-Zone op Industriepark Kleefse Waard

  • Innovatie & MVO

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontwikkelt momenteel een aantal praktische leeromgevingen op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Samen vormen zij campus The O-Zone: een plek waar studenten en bedrijven samen aan energievraagstukken kunnen werken.

Energiecampus The O-Zone op Industriepark Kleefse Waard

In Nederland is een kwalitatief en kwantitatief tekort aan technici die verstand hebben van nieuwe energietechnologie. De initiatiefnemers van The O-Zone ambiëren daarom een toename van goedgeschoolde energietechnici. In The O-Zone gaan bachelor- en masterstudenten aan de slag, uit binnen- en buitenland.

Een plons in de praktijk

Het idee van de leeromgeving is dat studenten zelf leren initiatief nemen. Erik Folgering, programmaleider bij SEECE: ‘’Het is een beschermde omgeving, maar het is geen school meer. Na inlezen, plannen maken en uitwerken, is het tijd voor de bouw van een prototype of proof-of-concept. Studenten mogen dan zelf de werkplaats inrichten. Je ziet dat het voor sommigen heel onwennig is en dat anderen helemaal in hun element zijn. En dat inspireert: ze steken elkaar aan. Voor de bedrijven die een opdracht hebben uitgezet is het ook een mooie kans om te zien wie waar goed in is. Bijvoorbeeld in organiseren of wie er diep de technische kant induikt.’’

Duurzaam en circulair

Het overkoepelende thema van The O-Zone én IPKW is duurzame energie. Op dit moment zijn er al werkruimtes voor de studenten voor energievraagstukken in de mobiliteit en voor de gebouwde omgeving. In de planning staat ook een testopstelling voor een productielijn voor vezelversterkte materialen. Dit past helemaal binnen het concept van IPKW, dat ook aan haar gebruikers allerlei zogenoemde shared facilities aanbiedt. Tenslotte zijn er plannen voor een project rond hergebruik van plastic. Van logistiek tot en met techniek, alle facetten komen aan de orde. Voor bedrijven is het interessant dat aan één project meerdere lichtingen studenten kunnen werken, uit verschillende studierichtingen.

Van skelter tot satelliet

In september 2017 ging de campus al van start met de eerste lichting van 120 studenten. Aangezien de projecten altijd een half jaar duren, is de eerste lichting alweer klaar. Eén team werkte aan de slimme bezorgskelter. Die zorgt voor alternatief vervoer van goederen op de laatste anderhalve kilometer, dus in de stad. Een ander team werkte aan de ontwikkeling van een mini-satellietje waarin groenteteelt in de ruimte getest kan worden. Dit deden ze samen met het team van de WUR dat zich bezighoudt met de voedselvoorziening voor verre ruimtereizigers. Het satellietje gaat ook echt gebouwd worden door de HAN-studenten én gelanceerd.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!