Erkend werkleerbedrijf verkleint afstand tot de arbeidsmarkt
- 5 apr., 2018
- Arbeidsmarkt
Spierings Smart Logistics in ‘s Hertogenbosch is een erkend werkleerbedrijf. Het geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om het logistieke vak te leren en op een zo goed mogelijke manier te participeren in het arbeidsproces en de maatschappij.
Dat vergt extra begeleiding op de werkvloer én collega’s die begrip tonen voor soms niet-alledaags gedrag of onvoorziene reacties. Buddy Jan Ketelaars en medewerker Joey Verbeek vertellen over hun ervaringen.
Tijd en aandacht
Jan Ketelaars vervult bij Spierings Smart Logistics de rol van ‘buddy’ en begeleidt de jongens vanaf het moment dat ze binnenkomen. Het is een rol die hem van nature goed ligt. Met zijn heldere en eerlijke manier van communiceren, zijn humor en oprechte interesse in een ander is Jan iemand die duidelijke regels stelt. En die weet hoe belangrijk het is om op een goede en motiverende manier met mensen om te gaan. “Ik begeleid deze jongens op basis van mijn levenservaring en mijn gezond verstand”, vertelt Jan. “Ik heb hier geen cursus voor gevolgd. Ik ben zo eigenwijs om te denken dat ik dit werk ook wel zonder training kan. Mensen zijn het allerbelangrijkste onderdeel van een organisatie, daar moet je tijd en aandacht voor hebben.”
Zoveel meer dan wat klusjes
Kandidaten voor een werkleerplek worden aangereikt door de gemeente ’s Hertogenbosch of werk-ontwikkelbedrijf Weener XL. Gedurende een half jaar krijgen de jongens bij Spierings de kans om alle stappen binnen het logistieke proces te leren kennen. “Ik vind het belangrijk om deze jongens niet steeds één bepaald klusje te laten doen, maar hen het hele proces bij te brengen. Je leert hier echt niet alleen maar doosjes stapelen. Je bent hier met goederen van een klant bezig, spullen die morgen of overmorgen al in de winkel kunnen liggen, waar je moeder ze bij wijze van spreken al kan kopen. Dat stukje bewustwording over wat je aan het doen bent, proberen we hen bij te brengen”, aldus Jan. Ook leren de jongens, onder goede begeleiding, om het rijdend materieel te bedienen. “Je wordt hier nadrukkelijk onderdeel van het werkproces en ingedeeld in een team. De collega’s staan je met raad en daad bij. Natuurlijk mag je in het begin fouten maken en krijg je handvatten aangereikt, maar er moet wel gewerkt worden. Rondhangen en wat vegen is er bij ons niet bij.”
Zelf verantwoording nemen
Deze aanpak betekent ook dat er van de jongens verwacht wordt dat ze afspraken nakomen en verantwoording nemen. “Wil je in een bedrijf werken en overleven in de maatschappij, dan moet je je wel aan de regels houden”, aldus Jan. “Ik kreeg ooit een appje van iemand op zondagmiddag: ‘Ons voetbalteam is kampioen geworden. Dat gaan we vieren! Mag ik morgen vrij?’ ‘Proficiat jongen, fantastisch voor jullie! Maar je weet dat we vrijdagmiddag, bij de werkindeling voor maandag, hebben gezegd dat we iedereen hard nodig hebben om alles af te krijgen. Dus feest nu maar lekker, maar ik reken er wel op dat je er morgenochtend bent. Welkom in de grote-mensen-wereld!, zeg ik er dan bij.”
Samen erachter staan
Voor bedrijven die een traject aangaan met een kansarme jongere, is het volgens Ketelaars heel belangrijk dat er een breed draagvlak bestaat onder de andere collega’s. “Ik kan dit natuurlijk niet alleen. Gelukkig heb ik een heel fijn team van mensen om me heen, die in goed overleg hier graag aan meewerken. En die bereid zijn zich soms aan te passen of extra geduld te tonen. Als dat begrip er niet is, dan is het gedoemd te mislukken.”
Met niks begonnen
Joey Verbeek startte 4 jaar geleden op een werkleerplek bij Spierings. Hij was toen 24 jaar en al geruime tijd werkeloos. “Ik heb zoveel gesolliciteerd, maar ik kwam nergens aan de bak.” Joey was blij dat hij bij Spierings de kans kreeg de kneepjes van het logistieke vak te leren. “Ik heb hier alles geleerd wat ik nu weet en daardoor mijn diploma logistiek medewerker gehaald. Toen heb ik iedereen getrakteerd!” Zijn werkleerperiode van een half jaar werd verlengd, maar na het wettelijke maximum moest hij tot zijn spijt weg. “Ik heb toen een half jaar ergens anders gewerkt, maar dat beviel me niet. Ik voelde me daar een nummer en miste dit bedrijf en de mensen hier zo erg. Gelukkig kon ik na dat half jaar weer bij Spierings aan de slag en ik hoop hier altijd te kunnen blijven. Wat je hier hebt, is heel bijzonder. Hier kennen ze je echt, hier durven ze te vragen hoe het met je gaat en of je ergens mee zit. En zijn ze geïnteresseerd in je antwoord. Dat is heel belangrijk!”
Joey is er trots op dat hij nu zelfstandig een loods kan draaien en mensen kan aansturen. “Ik begon met niks en nu val ik direct onder de magazijnchef. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen en heb aangepakt. Als zij bereid zijn jou een kans te geven, dan moet je ook laten zien dat je het echt wil. Anders verdien je het niet om hier te werken.”
Meer informatie over SMART HUB:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!