Exegi onderneemt circulair én sociaal

  • Innovatie & MVO

Allemaal hebben ze een passie voor duurzaamheid. De zes initiatiefnemers van het recent gestarte Exegi willen hun circulaire steentje bijdragen vanuit een commercieel bedrijf.

Exegi onderneemt circulair én sociaal

Directeur Gerard Weernink (foto): “Wij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag de kans om leerwerkervaring op te doen in duurzaam werk.” Reden voor de Cleantech Regio om een startsubsidie te verlenen.

In de fabriekshal aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn gaan binnenkort de eerste medewerkers aan de slag. Zij komen vanuit zorginstellingen in de regio naar hun nieuwe werkplek om ervaring op te doen. Het recept: eigen tempo, structuur en persoonlijke begeleiding.

Weernink: “Wij geven mensen de kans om in een veilige omgeving hun werkritme op te pakken en hun talenten te ontwikkelen. Dat betekent dat zij werk doen dat niet perse morgen klaar hoeft te zijn.”

Handel: cd-hoesjes en videobanden

De eerste klus: cd-hoesjes demonteren. “Die zijn lastig recyclebaar omdat ze snel versplinteren of zijn opgebouwd uit lastige mixmaterialen. Haal je ze met de hand uit elkaar, dan houd je vier soorten kunststoffen over die je wél kunt hergebruiken”, legt Weernink uit. “Die verkopen we aan de kunststofindustrie.”

Of het nu demontage-, inpak- of sorteerwerk is: Exegi is er blij mee. Zo liggen er stapels kleding klaar om te sorteren. Alle oude kleding is welkom. Met een deel van de opbrengst wil Exegi SOS-kinderdorpen ondersteunen.

Kantoormeubilair hergebruiken

“We gaan samenwerken met Second Life. Dit bedrijf gunt kantoormeubilair uit het hoogste segment een tweede leven”, meldt Weernink. “Onze medewerkers helpen bureaus en stoelen opknappen. We richten een showroom in en kunnen straks een volledige kantoorinrichting leveren. Dat is uniek in de regio. Voor klanten berekenen we de CO2-reductie van hun circulaire aankoop. Handig om te vermelden in hun duurzaamheidsparagraaf in het jaarverslag.”

Kansen genoeg

Er zijn loonkostensubsidies beschikbaar voor beschermde banen vanuit de Participatiewet. Exegi biedt daarvoor coaching op maat op de werkplek. Dat is prima te combineren met commerciële ambities, vindt Weerink. Kansen genoeg. “In principe is alle afval recyclebaar, maar soms is het handwerk. En dat kunnen onze medewerkers.”
Weernink heeft al een lange loopbaan ‘in het afval’ achter de rug. Naast zijn directiewerk voor Exegi adviseert hij in binnen- en buitenland over afvalvraagstukken en ontwikkelt nieuwe verwerkingsconcepten voor lastige afvalvraagstukken.

“Ik combineer dat graag met dit bedrijf. Ook mijn collega’s zijn ondernemers en willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het moet hier een dynamisch bedrijf worden met circulaire activiteiten waar mensen ook iets kunnen leren.”

Initiatiefnemers van Exegi zijn: Paul van Alphen, Menderes Cinkara, Gerard van Houten, Rogier Masselink, Shermal Verwoolde van Pauw begeleiding (hij begeleidt de medewerkers) en Gerard Weernink. www.exegi.nl.

Cleantech Regio

Samen naar een schone toekomst. Daar koersen wij op in de Cleantech Regio. De Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen werken met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een energieneutrale en duurzame economie en samenleving. Economie en ecologie gaan hand in hand. Uitvoeringsorganisatie Cleantech Regio Development ondersteunt cleantech initiatieven. In dit geval kreeg Exegi een startsubsidie, omdat de doelstelling van het bedrijf aansluit bij de circulaire ambities van de Cleantech Regio en omdat duurzame werkgelegenheid bijdraagt aan een gezonde arbeidsmarkt. www.cleantechregio.nl

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!