Fontysstudenten Technology Entrepeneurship and Creativity presenteren future solutions

  • Onderwijs & Training

Studenten van de Fontysminor Embrace Technology Entrepreneurship and Creativity (TEC) presenteerden dinsdag 22 januari vijftig future solutions bij Sectie-C in Eindhoven. In twaalf weken moesten de studenten impact maken met behulp van technologie. Dat leverde een gevarieerde expo op.

Fontysstudenten Technology Entrepeneurship and Creativity presenteren future solutions

Mark van Grinsven en Kyra Wouters ontdekten dat studenten zich vaak eenzaam voelen als ze alleen moeten eten of op de bank zitten. Voor die eenzame momenten bedachten ze de app 2Gather. Je kunt er oproepen plaatsen om samen te koken, een spelletje te doen, iets te gaan drinken of samen een taal te leren. Ook over het verdienmodel hebben de Fontysstudenten al nagedacht. Mark: ‘We maken afspraken met restaurants en cafés en ook hogescholen hebben er wat aan, want studenten die verbinding voelen met hun locatie presteren beter.

Telefoonverslaving

Iets doen aan telefoonverslaving, dat was het idee van Jeroen Metzke. Voor zijn concept No Phone heeft hij een telefoon van hout gemaakt. Hij legt uit: ‘Je eigen telefoon lever je in, daarna stop je het houten exemplaar in je broekzak. Vervolgens sta je tientallen keren met een stuk hout in je hand. Dat is vrij confronterend en daardoor word je jezelf bewust van je telefoonverslaving.’ Hoe TEC is zijn concept? Jeroen: ‘Ik begon heel technisch, maar ging vanzelf steeds meer analoog. Dit is een creatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem.’

Poepzakje

Owen van ’t Hof is oprecht bezorgd over het milieu. ‘Ik vind het vreselijk om overal plastic poepzakjes te zien liggen, voor sommige mensen is die paar meter naar de poepcontainer nog te ver.’ Creativiteit zit hem soms ook in het verbinden van zaken. Zo combineerde Owen reeds verkrijgbare biologische poepzakjes met plantenzaadjes, zodat er op de plek waar een poepzakje achtergelaten wordt een plantje gaat groeien. Stinky Flower heet zijn concept heel toepasselijk.

Smart jacket

De oma van Gabriela Ananieva heeft een visuele beperking en daardoor kwam ze op het idee om samen met Niek Laskarzewski een jas te ontwikkelen die deze groep helpt om veilig de winter door te komen. Niek: ‘Er zijn al veel hulpmiddelen voor blinden, maar in deze jas zit alles geïntegreerd.’ Daarvoor zijn twee technieken gebruikt: sensoren die een trilling in de mouw veroorzaken als er iemand passeert en een geïntegreerde kaartenapp die via een trilling aangeeft of de drager van de jas links of rechts moet afslaan.’

Horen met gevoel

Een project in dezelfde lijn is het project van Mees Bieling. De volledig dove student wilde iets doen voor doven die moeite hebben met communiceren. Hij bedacht een armband die geluidsvibraties omzet naar gevoelsvibraties. Technisch is het nog niet uitvoerbaar, maar omdat het plan in potentie zeer veelbelovend is, kreeg Mees twee prijzen overhandigd van de jury: de TEC-masterprijs en de prijs voor de TEC-onderzoekslijn High Tech Systems and Materials HTSM).

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!