Graafschap College voor ontwikkeling van (toekomstige) medewerkers
- 30 jan., 2017
- Onderwijs & Training
In Oost Nederland kent, vooral de industrie, krapte op de arbeidsmarkt. Het Graafschap College speelt hierop in door nauw samen te blijven werken met het bedrijfsleven, zodat de continuïteit van de in- en uitstroom gewaarborgd blijft.
Nieuwe innovatieve opleidingen, specifieke cursussen en trainingen en een impulsregeling dragen hier hun steentje aan bij.
Cursussen en trainingen voor het bedrijfsleven
“De vraag vanuit het bedrijfsleven verandert en wordt steeds specifieker. Er is veel behoefte aan korte en intensieve trainingen voor (toekomstige) medewerkers. Daarom leiden wij niet alleen jongeren op, maar ook werkende of werkzoekende volwassenen. Onder andere medewerkers met potentie krijgen door bijscholing de kans om door te groeien binnen het bedrijf of om op een andere functie terecht te komen, zodat de capaciteit binnen het bedrijf optimaal benut wordt. Wij inventariseren de opleidingsvraag bij een bedrijf en maken indien nodig een opleidingsplan. Het resultaat is vaak een cursus of training, een bbl-opleiding of een opleiding via de derde leerweg. Wij zetten dat vervolgens weg binnen het Graafschap College of daarbuiten. We werken daarom ook nauw samen met andere onderwijsinstellingen. Ook zijn wij op de hoogte van de meeste subsidieregelingen, waaronder het Sectorplan Achterhoek. Uiteraard maken wij ook veel maatwerkprogramma’s, die we zowel in onze moderne praktijkcentra als in-company verzorgen”, vertelt Maurice Velthorst, relatiebeheerder Techniek & Informatica bij het Graafschap College.
Centrum voor Innovatie Vakmanschap Oost Nederland
“We zijn voortdurend in gesprek met bedrijven en we participeren actief in bedrijfsnetwerken. Bedrijven hebben ook een plek in onze onderwijs- en adviescommissies en in het Centrum voor Innovatie Vakmanschap Oost Nederland (CIVON), gevestigd in het Innovatiecentrum ICER te Ulft. Hierin voeren we innovatieve projecten uit samen met studenten en het bedrijfsleven. We experimenteren en ontwikkelen nieuwe producten, bijvoorbeeld met metaalprinten, inzet van robots of een modificatie aan een machine of een nieuw ontwerp. De begeleiding van het bedrijf is hierin heel belangrijk. Zo’n bedrijfsproject is namelijk een integraal onderdeel van de opleiding.”
Middenkader Smart Industry / Middenkader Smart Building
De opleidingen Middenkader Smart Industry en Middenkader Smart Building zijn zo’n resultaat uit de samenwerking met het bedrijfsleven. Deze nieuwe opleidingen zijn dé opleidingen van de toekomst op het gebied van (productie-)techniek en ICT (Smart Industry) en duurzaam, toekomstgericht en generatiebestendig bouwen (Smart Building).
Impulsregeling voor Engineering & Industrie en Gebouwde Omgeving
Om meer jongeren in te laten stromen in specifieke opleidingen heeft het Graafschap College een impulsregeling die al jaren succesvol blijkt te zijn. Deze regeling, waarmee het Graafschap College uniek is, is bestemd voor jongeren die een bol-opleiding op niveau 4 willen volgen. “De opleiding wordt mogelijk vergoed door Stichting SIRA, die bestaat uit zo’n 175 bedrijven die door middel van stagevergoedingen deze impulsregeling financieren. De stichting groeit ieder jaar nog met bedrijven die zich aansluiten. Bedrijven merken het voordeel van goed opgeleide jonge vakmannen.”
Opleidingsvragen?
Heeft u vragen over één van onze opleidingen in de sector Techniek? Wij komen graag met u in contact. Bel of mail gerust naar Maurice Velthorst, Tel.: 0314 353 500, E-mail: info@graafschapcollege.nl.
Meer informatie over Graafschap College:
Bekijk het complete profiel