HAN-lector: 'Waterstof betaalbare optie opslaan duurzame energie'

  • Innovatie & MVO

Mascha Smit, lector Duurzame Energie van de HAN, ziet waterstof als een betaalbare optie om duurzame energie op te slaan, als het grootschalig wordt toegepast.

HAN-lector: 'Waterstof betaalbare optie opslaan duurzame energie'

Mascha Smit, lector Duurzame Energie van de HAN

Een belangrijke reden om voor waterstof te kiezen is volgens Smit: 'Overtollige windenergie kan worden opgeslagen en worden gebruikt in voertuigen'.

Voordelen vervoer op basis van waterstof

Elektriciteit die wordt opgewekt, kan worden omgezet naar waterstof en gebruikt worden als brandstof. De HAN doet momenteel onderzoek naar het tankstation van de toekomst en houdt rekening met dit scenario.

Tijdens een mini-symposium op de HAN over energieopslag dat 12 april plaatsvond, benadrukte lector Mascha Smit de voordelen van vervoer op basis van waterstof. Op het scherm verschijnt een afbeelding van de Toyota Mirai, een waterstofauto van € 55.000,-. 'Deze legt 500 kilometer af met een volle tank. Dat is hetzelfde als de duurste uitvoeringen van Tesla', aldus Smit. 'En deze tank je in 3 minuten vol.'

Veiligheidsdiscussie rondom waterstof

Daarnaast wil Smit voor eens en altijd de veiligheidsdiscussie rondom waterstof uit de wereld helpen. Er zijn, volgens haar, genoeg manieren om veilig om te gaan met de stof. En 'brandstoffen die we nu gebruiken zijn niet per se veiliger'.

Ze laat 2 auto's  zien met een lekkende brandstoftank, die in brand zijn gestoken. Het brandende waterstof vormt een smalle vlam die recht omhoog wijst (de auto blijft redelijk intact) en de brandende benzine legt de auto totaal in de as.

Grootschalige opslag op basis van waterstof, waar duurzaam vervoer aan gekoppeld kan worden, is dit de nabije toekomst? Of zal opslag op basis van lithium-batterijen, die sinds kort een aantrekkelijk prijs hebben, doorslaggevend zijn? Of denk aan een flowbatterij waarvan de benodigdheden in overvloed zijn. Nog een andere optie is een brakwaterbatterij die zorgt dat er geen 'chemisch afval' overblijft.

De discussie over over de opslagtechnologie van de toekomst is dus nog lang niet beslecht. Alleen de tijd zal leren welke vorm van opslag de overhand krijgt.

Bronnen: SEECEEnergieNext

Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!