HAN SolarDEMOLab ingezet voor onderzoek duurzame energie

  • Innovatie & MVO

Ondernemers, studenten en docenten maakten op 7 oktober kennis met het SolarDEMOLab op de HAN Campus in Arnhem. Het lab, een tuinbouwkas, wordt door MKB-bedrijven gebruikt voor toegepast onderzoek naar duurzame energie.

HAN SolarDEMOLab ingezet voor onderzoek duurzame energie

Foto: Bedrijven, studenten en docenten van de HAN maakten op 7 oktober kennis met energieprojecten

Het SolarDEMOLab staat naast de Faculteit Techniek van de HAN en wordt gebruikt als proeftuin voor innovatieve energietechnologie van het MKB, denk aan het ontwikkelen van prototypes en het testen daarvan. De bedrijven profiteren van de faciliteiten die de hogeschool in huis heeft en van een nauwe samenwerking met studenten en onderzoekers van de HAN.

Naast het Lectoraat Duurzame Energie, dat de kas in zijn beheer heeft, zijn het HAN Instituut Engineering en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) betrokken.

Green Tech Week en energieprojecten

Op 7 oktober vond een open ochtend plaats, in het kader van de jaarlijkse Green Tech Week. Bedrijven, studenten en docenten van de HAN maakten kennis met energieprojecten.

Na een korte opening door beide lectoren Duurzame Energie (Mascha Smit en Piet Sonneveld), gaf Rik Catau (projectleider van het SolarDEMOLab) een toelichting op de doelstellingen. De samenwerking tussen de HAN en het bedrijfsleven stond centraal.

Opstellingen met duurzame energie

Verschillende onderzoekers en betrokken studenten gaven vervolgens uitleg over een aantal opstellingen:

  • Geconcentreerde zonne-energie, met een geavanceerd zonnevolgsysteem. Er wordt een systeem ontworpen dat in het dak van de kas wordt opgehangen om direct zonlicht te concentreren op triple-junction zonnecellen met een oppervlakte van één vierkante centimeter. Het systeem moet elektriciteit opwekken, terwijl diffuus zonlicht op gewassen in de kas valt.
  • Lineaire Fresnel, gebaseerd op bovenstaand systeem. Direct zonlicht wordt op metalen buizen geconcentreerd om water te verwarmen.
  • Thermo-akoestische stirlingmotor, ontworpen door het bedrijf Aster Thermoacoustics. Het systeem zet geluid (thermoakoestische energie) om in bruikbare energie en kan ingezet worden voor de opwekking van elektriciteit. De HAN werkt mee aan een promotieonderzoek in samenwerking met de TU Delft. Er wordt gezocht naar een slimme aansturing, die het rendement van het systeem verhoogt.
  • Het duurzame-energiesysteem van de kas zelf. Dat wordt ingezet voor klimaatbeheersing binnen de kas. Dit bestaat – onder andere - uit een conventioneel solar-thermisch systeem, een e-HR-ketel, een hoge-temperatuur-brandstofcel en een innovatief koelsysteem (dat koelt met warmte).

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE

Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring