Het BAT verrast in Tilburg en daarbuiten met innovatief afvaleiland

  • Innovatie & MVO

Het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen jaar op Koningsdag aan Tilburg brachten, was een hoogtepunt voor de stad. De koning toonde zich na afloop verrast over het innovatieve karakter van Tilburg. Ook het Brabantse Afval Team (BAT) kijkt met trots terug op deze dag.

Het BAT verrast in Tilburg en daarbuiten met innovatief afvaleiland

Het was namelijk de allereerste keer dat de door haar ontworpen afvaleilanden door de stad stonden verspreid.

Een frisse uitstraling

Accountmanager Madieke Eekelaar vertelt hierover: “Voorheen plaatsten we tijdens grote evenementen zoals Koningsdag afvalcontainers in stalen beugels, die er veel minder fraai uitzien. Daarom wilden we dit keer iets totaal anders.” Het idee voor een nieuw soort afvalpunt ontstond in 2016. Het ontwerp moest een frisse uitstraling krijgen. Een uitstraling die bezoekers van een evenement motiveert naar een afvalbak toe te lopen. En wel zo prettig: de afvalcontainer moest er ook schoon uitzien.

Stevige constructie

Op basis van die specificaties ging het ontwerpteam van het BAT aan de slag. “We wisten heel duidelijk wat we wilden, want we misten iets in de markt”, blikt Eekelaar terug. “Het ontwerp moest hufterproof zijn: de afvaleilanden staan tijdens de Tilburgse kermis immers tien dagen lang in de openbare ruimte. We kozen voor een stevige constructie waar niemand zich aan kan bezeren.”

Duurzame inzameling

Het BAT maakt zich sterk voor een circulaire economie, waarindeherbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en waarde vernietiging geminimaliseerd. Ze verzamelt het afval van negentigduizend huishoudens in Tilburg en ondersteunt daarnaast bedrijven, scholen en horeca bij een verantwoorde en duurzame inzameling en verwerking van afval. Daarbij geldt het streven zo min mogelijk restafval over te houden. Dat is mogelijk door de afvalstromen zo veel mogelijk te scheiden.

74 afvaleilanden tijdens Tilburgse kermis

Op Koningsdag werden 14 afvaleilanden in de stad geplaatst, rekening houdend met veiligheidszones op de route die het koninklijk paar aflegde. Eekelaar: “Deze dag wilden we vooral kijken hoe van de eilanden gebruik werd gemaakt.” Tijdens het eerstvolgende grootschalige evenement in de stad was het aantal afvaleilanden al flink gegroeid: op de Tilburgse kermis van 2017 stonden 61 containers. Bij de editie van dit jaar moeten dat er 74 zijn. De afvaleilanden leverden de stad afgelopen jaar al aanzienlijk minder zwerfafval/veegvuil op.

Direct scheiden

Een afvaleiland kent twee compartimenten, die worden gescheiden door een plaat waarop een bedrijf of organisatie die de containers gebruikt, een boodschap kwijt kan. Tot nu toe koos het BAT ervoor het gedeponeerde afval tijdens evenementen als restafval weg te zetten, waarna het werd nagesorteerd. Nu zijn ze voornemens om tijdens de volgende editie van de Tilburgse kermis bezoekers te verleiden om hun afval gescheiden weg te gooien: Dan komt er een compartiment voor restafval en een compartiment voor plastic. “Als we daarvoor kiezen, dan gaan we dat duidelijk maken op de borden die er bij staan”, licht Eekelaar toe.

Buiten de gemeentegrenzen

Ondertussen hebben de afvaleilanden ook de aandacht buiten Tilburg getrokken. Een medewerker van de gemeente Oss zag de containers tijdens de kermis en bracht het enthousiasme over. De ruwbouw van de containers werd aan Oss verkocht, waarbij Oss zelf een communicatieboodschap bedacht. Tijdens de afgelopen editie van ‘Winterland Oss’ werd al van de afvaleilanden gebruik gemaakt.

Papier afvoeren is voordeliger dan restafval

Naast de grootschalige evenementen stimuleert het BAT organisaties en bedrijven om op meer momenten milieubewust te zijn. Het scheiden door bedrijven is nog geen gemeengoed, toch zijn er veel bedrijven die juist vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid afval scheiden.Het BAT adviseert vooral grote bedrijven nadat er een sorteeranalyse is uitgevoerd. Uit de sorteeranalyse blijkt vaak dat er nog (te)veel goed te scheiden grondstoffen in het restafval zit. Hierbij wordt al snel duidelijk dat het gescheiden afvoeren van papier, glas, plastic en folie stukken voordeliger is voor bedrijven  dan het afvoeren van restafval.

Eigen ontwerp

Bedrijven die net als Tilburg gebruik willen maken van de afvaleilanden, kunnen zelf een ontwerp aanleveren voor het stuk tussen de twee compartimenten en de zijwanden. Zo wordt ieder eiland per bedrijf gepersonaliseerd. De afvaleilanden kunnen ook zonder vormgeving worden opgeleverd. Huur en koop zijn allebei mogelijk. Het BAT haalt de gevulde containers weer op zodra de klant dat vraagt. Eekelaar: “Je merkt echt dat organisaties zich steeds meer met het onderwerp circulaire economie bezighouden. Op festivals bijvoorbeeld, wordt voortaan met statiegeldbekers gewerkt en afval gescheiden ingezameld. Wij hopen dat we ook steeds meer bedrijven enthousiast kunnen maken over dit onderwerp.”

Wilt u graag meer informatie ontvangen over het scheiden van afval en de manier waarop het BAT uw bedrijf daarbij kan ondersteunen? Stuur ons dan een bericht op het e-mailadres verkoop@bat.nl.

Auteur: Carline Klijn – Van Best

Meer informatie over BAT BRABANTS AFVAL TEAM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

MobiCoach Fleet Management MobiCoach Fleet Management

De totaaloplossing, klaar voor de toekomst