“Het gaat niet om het gebouw, maar om de mensen”

  • Innovatie & MVO

Circulair ondernemen, energietransitie, duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe je het ook wilt noemen en wat de verschillen ook zijn, het gaat uiteindelijk over bewust omgaan met je medemens en omgeving. Niemand die daar tegen is. Maar toch. Wie doet er werkelijk wat?

“Het gaat niet om het gebouw, maar om de mensen”

Een van de voorlopers in circulair ondernemen is Unipro uit Haaksbergen. “Dat wij koploper zijn in MVO en duurzaamheid is niet belangrijk’’, zegt Maurice Beijk van Unipro. “Je hebt volgers nodig. Pas dan komt de vaart erin en ontstaat er beweging.” En die beweging is volgens Beijk hard nodig. Groen is doen is zijn motto. In 2014 opende het bedrijf de groenste fabriek van Nederland en dat heeft ze beslist geen windeieren gelegd.

Mensdenken

Geld was niet de motivatie om de groenste fabriek van Nederland te bouwen. Het had alles te maken met visie, idealen en verantwoordelijkheid nemen. ‘’Het gaat niet om het gebouw, maar om de mensen.’’ Met die zin vat Beijk de visie van de directie van Unipro samen. Het ‘mensdenken’, kijken naar de meerwaarde voor medewerkers, de omgeving of klanten, is bij het bedrijf vanzelfsprekend. De gedachte is dat als je iemand loyaliteit geeft, dit wederkerig is. “Zo zorgen we elke dag voor vers fruit van de groenteboer en stimuleren we dat het restaurant dé ontmoetingsplek is voor iedereen: directie, productie, klant, administratie. ”

Gezamenlijke lunchruimte

Koninklijke opening

Unipro maakt sinds 2004 deel uit van het wereldwijde familieconcern de Uzin Utz Group in het Duitse Ulm. 130 medewerkers werken in Haaksbergen aan innovatieve productiemethoden, geven technisch advies en leveren alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. De ambitie van de directie van Unipro is groot. Ze willen Unipro op een maatschappelijk verantwoorde manier naar een next level brengen. Hun ideeën en visie en hun wens tot uitbreiden bracht ze in contact met project- en interieurarchitect Maurice Beijk, bekend om zijn uitgesproken bouwopvattingen. Of hij eens naar de fabriek wilde kijken.

 “Ze hebben me met hun enthousiasme en overtuiging echt veroverd” bekent Beijk. “Voor de duurzame nieuwbouw hadden we circa tien procent extra financiering nodig. Maar we krijgen er zoveel voor terug. Ik geef tien presentaties per week. Overheden en ondernemers komen kijken, we hebben een enorm netwerk en als deelnemer van het koplopersloket directe lijnen met EZ. De free publicity die wij krijgen is enorm.”

Modulaire opbouw

Donkergroene energie

Als het om circulariteit gaat ziet Beijk hoopgevende veranderingen in het bedrijfsleven. Zij nemen de verantwoordelijkheid die bij de overheid nog ontbreekt. “Rutte tekent mooie akkoorden, maar daden van de overheid blijven uit.” Een energielabel helpt volgens Beijk voor de bewustwording en geeft duidelijkheid. De fabriek van Unipro haalt een 8,66 op de duurzaamheidsladder van GPR-gebouw, een digitaal instrument om de duurzaamheid van een gebouw in kaart te brengen en het zo meetbaar en bespreekbaar te maken. Zo moeilijk is het volgens Beijk niet om aan de slag te gaan met duurzaamheid. “Begin met visie en bewustwording, maak keuzes en kom in actie. ‘’

VNO-NCW Midden

Ook bewust omgaan met je medemens en omgeving? VNO-NCW Midden steekt veel kennis en tijd in de ondersteuning van regionale ondernemers in de transitie naar circulaire economie, vanuit de overtuiging dat innovatie en ondernemerschap oplossingen bieden die de uitputting van grondstoffen stoppen. Zo participeren zij onder andere actief in Circles, de energietransitieprogramma’s van de provincies Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland, het grondstoffenakkoord en Boost ( het Smart Industry netwerk van Oost-Nederland).

Unipro is vanaf 1 januari Uzin-Utz.

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!