Het IJs van Columbus; een innovatief energieconcept!
- 22 mei, 2015
- Bouw
Op locatie 10B, in het masterplan Goes-West, gebeurt iets bijzonders. Hier verrijzen de eerste woningen in Nederland die verwarmd worden door middel van een ijsbuffersysteem, genaamd het IJs van Columbus; je reinste scheikunde in de wijk!
Gasloze woningen, die geen gebruik maken van fossiele brandstoffen, met nauwelijks CO2-uitstoot. Deze unieke samenwerking tussen Woningcorporatie RWS, Delta Energie, Delta Netwerkbedrijf en Marsaki vormt één van de vijf landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West.
SEC doet onderzoek naar consumptiegedrag en technologische innovaties op het gebied van energie. Alle partijen werken samen om hun kennis en kunde in te zetten voor de energieconcepten van de toekomst. In de Goese proeftuin worden installatieconcepten beproefd en met elkaar vergeleken.De innovaties moeten er toe leiden dat energievoorzieningen in de toekomst betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar blijven. SEC is geïnitieerd en gestimuleerd door RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Daarnaast ontvangt het project in Goes steun van de Provincie, in de vorm van subsidie.
Duurzame innovatie: Het IJs van Columbus
De woningen op locatie 10B krijgen een bijzonder warmteconcept. Verwarming door middel van een ijsbuffer. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. De basis van het systeem is een grote watertank. Deze wordt geplaatst onder het terras aan de achtergevel van de woning. Aan deze tank wordt warmte onttrokken, zelfs zo veel dat het water bevriest. Door een warmtepomp wordt het water op de gewenste temperatuur gebracht om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De meeste energie komt vrij tijdens de fase verandering van water naar ijs, maar ook aan een hogere watertemperatuur kan warmte onttrokken worden. Door middel van een zonnepaneel wordt het ijs in de tank weer ontdooid of de watertemperatuur verhoogd. De producent van deze technologie is het bedrijf SolarEis.
Aanleiding van het project
Goes-West is een naoorlogse wijk zoals Nederland er vele kent. De woningen in deze wijk zijn gedateerd. De Goese woningcorporatie RWS heeft ca. 570 woningen in deze wijk. RWS Goes en Gemeente Goes, kwamen samen tot het Masterplan Goes West dat de wijk en woningen nieuw elan geeft. De woningen worden per deelgebied aangepakt. Voor de organisatie van deze complexe herstructureringsopgave heeft RWS Marsaki in de arm genomen. De woningen worden deels gerenoveerd en deels gesloopt. Voor de gesloopte woningen komt nieuwbouw in de plaats. Als het om nieuwbouw en dus de toekomstige woningen van haar doelgroep gaat, wil RWS dat deze woningen optimaal presteren op het gebied van comfort, woonlasten- en milieubesparing. Met dit project snijdt het mes aan twee kanten.
Marsaki is voor de hele opgave betrokken als projectmanager maar vooral ook als innovatieve kennispartner. Binnen dit project bewijst Marsaki opnieuw haar koploperspositie op het gebied van duurzame innovaties binnen de woningbouw.
De grootste uitdaging van het project
Het enthousiasmeren en overtuigen van de verschillende partijen die nodig zijn voor deze transitie was de grootste uitdaging. Ook de nieuwe bewoners moeten enthousiast gemaakt worden en overtuigd van de te behalen winst. Winst op hun portemonnee, maar ook op ons milieu. Voor hen komt er een slim energiemanagementsysteem. In samenwerking met Mpare ontwikkelt Marsaki een applicatie die real-time informatie geeft over het energieverbruik en kosten.
De bewoners krijgen leuke extra’s in de vorm van de sluipdetective (bijvoorbeeld: uw oude waterkoker verbruikt te veel stroom!) bespaarvoorspeller en tips om nóg meer te besparen. Ook wordt er een beloningssysteem aan gekoppeld, in de vorm van energy coins.
Voortgang van het project
De bouw van dit project is gestart. In januari 2016 zijn de woningen gereed.
Meer informatie over MARSAKI B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel