Het Insectlab: “We ontwikkelen kennis om de sector te versnellen

  • Agrofood & Biobased

Arjan Borghuis, Gilian van Duijvendijk en Bruce Schoelitzs zijn de betrokken docenten van Toegepaste Biologie bij het Insectlab. Arjan vertelt graag over de ontwikkelingen tot nu toe in het Insectlab.

”Het lab staat er nu anderhalf jaar en inclusief de aanloopjaren naar het Insectlab toe, hebben we al 22 projecten gedaan. We zijn gestart met het testen van de groei van larven van de Zwarte soldaatvlieg op verschillende reststromen. Daarna hebben we zowel met krekels als soldaatvliegen allerlei substraattesten gedaan. We hebben gekeken naar de nutriëntbehoefte van de insecten, hoe vaak ze voeding nodig hebben en wat de specifieke inhoudsstoffen, de pH en het vochtgehalte voor invloed hebben op de groei.”

Reststromen gebruiken voor dierlijke eiwitten

Arjan vervolgt: “Vorig jaar hebben we in opdracht van Bonda (diervoederspecialist) gekeken naar wat er gedaan kan worden met reststromen uit de voedingsindustrie. Het is duidelijk dat insecten er op kunnen groeien en we dus reststromen kunnen gebruiken om dierlijke eiwitten te maken. Duurzaam natuurlijk, maar voorlopig kunnen we dit nog niet gebruiken als voer voor landbouwhuisdieren vanwege de wetgeving. Er zijn meerdere knelpunten. Enerzijds het voer voor het insect en anderzijds het insect in voer voor mens en dier. Insecten mag je wel reststromen voeren uit de voedingsindustrie, maar geen ‘afval’. Dit jaar komt de toepassing van insecten in de visteelt op de agenda van de EU. Het gebruik van insectenmeel voor kippen en koeien staat voor 2020 op de agenda. Het gaat dus nog wel even duren voordat we deze stap in de afvalverwerking breed kunnen toepassen.”

Toepasbaarheid van insectenmest

In samenwerking met Marian Peters van New Generation Nutrition verzorgt Arjan Borghuis het Trendcollege Kennismaking met de Insectenketen. 2 maart was de 5e editie. In samenwerking met de WUR verzorgt de HAS  ook een internationale workshop. Arjan, Gilian en Bruce begeleiden diverse onderzoeksprojecten. Van eerstejaars studentprojecten tot beroepsopdrachten. “Het Insectlab zetten we steeds breder in”, vertelt Arjan. “Het blijft niet beperkt tot Toegepaste Biologie. We zoeken de samenwerking binnen en buiten de HAS om onze expertise te kunnen inzetten. We zijn aan het testen wat de toepasbaarheid is van insectenmest in de plantenteelt. Wat voor effect heeft het op de plantgezondheid? Met die vraag zijn we bezig in samenwerking met Tuinbouw en akkerbouw, Dier- en veehouderij, het Louis Bolk instituut en PPO. Samen met Vlaamse hogescholen werken we aan het tweejarige Entomospeed project (Interreg project). We ontwikkelen kennis om de sector te versnellen.”

Uitbreiden naar Insectlab 2.0

’Er zijn plannen genoeg”, zegt Arjan tot slot. “We groeien dan ook uit ons jasje. We zijn aan het nadenken over uitbreiding. Een Insectlab 2.0. waarin we meer proeven kunnen doen richting de veehouderij. We ontwikkelen kennis en brengen het de wereld in. Op de Entomologendag hebben Bruce en Gilian resultaten gepresenteerd. De komende jaren blijven we aan de slag met deze boeiende en groeiende sector.”

Ben je geïnteresseerd?

HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen
Insect Centre
Interreg Vlaanderen-Nederland
All about feed

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Technotron B.V. Technotron B.V.

Meedenken is bij ons gratis!