‘Het mooiste is om mensen weer te zien opbloeien’
- 18 apr., 2018
- Arbeidsmarkt
Het Brabants Afval Team (BAT) in Tilburg heeft in samenwerking met ROC Tilburg een opleidingstraject opgezet om de taalvaardigheid van eigen medewerkers en potentiële medewerkers te verbeteren. Ook krijgen zij les in het werken met een tablet.
Foto: Mark van den Corput, manager uitvoering (foto gemaakt door Ton van Rooij)
‘Door deze bijscholing geven wij aandacht aan duurzame inzetbaarheid en bieden wij mensen de mogelijkheid om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten’, aldus Mark van den Corput, manager uitvoering bij het BAT.
Brabants Afval Team
Het BAT is verantwoordelijk voor het ophalen van het huisvuil van bijna 90.000 huishoudens, bedrijven, instellingen, scholen en horecabedrijven. Daarnaast maken ook een aantal omliggende gemeenten dankbaar gebruik van de diensten van het BAT. Net als veel andere bedrijven heeft ook het BAT moeite om gekwalificeerde medewerkers te vinden.
Dezelfde vijver
‘Als je op dit moment naar de arbeidsmarkt kijkt, dan zie je dat een groot aantal bedrijven in dezelfde vijver aan het vissen is’, stelt Mark van den Corput vast. ‘We moeten onszelf dus afvragen hoe we die vijver groter kunnen maken en welke partijen we daarvoor nodig hebben.
Het BAT trekt samen op met het Werkgevers Servicepunt (WSP) Werkhart in een traject om mensen met een uitkering nieuw uitzicht op een betaalde baan te bieden. WSP Werkhart is een samenwerking tussen UWV, gemeenten en Sociale Werkbedrijven in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. Van den Corput: ‘In dit traject bieden we gemotiveerde mensen, die al langere tijd thuis zitten, de kans om weer aan de slag te gaan en zich verder te ontwikkelen. Het ontwikkeltraject duurt acht weken. Daarin proberen we mensen opnieuw arbeidsfit te krijgen en kijken we ook naar de arbeidshouding en -gedrag van mensen. Mensen die deze periode goed doorkomen, kunnen daarna instromen bij onze afvalinzameling dienst.’ Hierna volgt eventueel een opleiding tot vrachtwagenchauffeur.
Opleiding en ontwikkeling
Het BAT staat aan de vooravond van een forse digitalisering van hun ondersteunende administratieve processen. Om die reden hebben zij samen met ROC Tilburg een eigen tweejarig opleidingstraject opgezet, waarbij onze medewerkers wekelijks lessen volgen. Hierbij ligt de nadruk op het goed kunnen lezen en schrijven en het gebruik van hun digitale hulpmiddelen zoals een tablet.
Uitstroom laag
Het mes snijdt daarbij volgens Van den Corput aan twee kanten. ‘Als mensen opnieuw bij een bedrijf kunnen gaan werken, verdienen zij een eigen salaris en hoeven ze niet langer een UWV uitkering te ontvangen. Daarnaast wordt het bedrijfsleven hiermee geholpen, want zij zijn dringend op zoek naar personeel. Maar het mooiste is dat we deze mensen zelf vaak weer helemaal zien opbloeien.’ Van den Corput geeft aan dat de uitstroom van medewerkers bij het BAT laag is. ‘Vroeger werd nog wel eens neergekeken op het beroep van afvalinzamelaar, maar die tijd is voorbij. Wij werken met goed materieel en het werk is grotendeels geautomatiseerd. Bovendien zijn onze medewerkers veel buiten en is er genoeg interactie met de burgers op straat. Dat maakt het werk voor veel mensen extra aantrekkelijk.’
Auteur: Gerben van den Broek
Meer informatie over BAT BRABANTS AFVAL TEAM:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!