De afgelopen tijd schreven The Economic Board over accelerators, incubators en andere initiatieven om start-ups in de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Wageningen te ondersteunen. Maar ook buiten die drie gemeenten is er in de regio een ecosysteem rondom start-ups.
Bovendien bestaan er meerdere regiobrede initiatieven. De grootste en meest bekende incubator in de regio die buiten de drie grootste gemeenten zit, is NEXTgarden Incubator in de gemeente Lingewaard. Met de incubator wil de gemeente talentvolle ondernemers overtuigen om voor Lingewaard te kiezen voor de vestiging van hun start-up op NEXTgarden.
De incubator biedt onder andere expertise: hulp bij de fijne kneepjes van het vak. Daarnaast beloven ze start-ups goede en flexibele afspraken als het om het huren, pachten of kopen van bijvoorbeeld grond, een kas of een gebouw gaat. Ook bij het aanvragen van financieringen deelt NEXTgarden Incubator zijn kennis. Het initiatief werkt samen met onder meer de universiteiten van Nijmegen en Wageningen, maar ook met de provincie Gelderland en Oost NL.
Regiobrede begeleiding
Vrijwel alle regiobrede begeleiding van start-ups gebeurt direct of indirect via Oost NL en de provincie Gelderland. Oost NL is in de eerste plaats een ontwikkelingsmaatschappij, die handelt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Gelderland en Overijssel. Het investeert vanuit verschillende fondsen in hoog-innovatieve bedrijven en start-ups die in de markt nog geen financiering hebben kunnen vinden.
“Maar dat is lang niet alles”, legt Linze Rijswijk, projectmanager bij Oost NL, uit. “We helpen bedrijven om te internationaliseren en ondersteunen start-ups bij het innoveren. Dat doen we in samenwerking met andere organisaties die start-ups begeleiden, zoals StartLife en Briskr. We bieden start-ups ook de mogelijkheid om hun bedrijfsidee te valideren in de markt.”
Start-ups Gelderland
Daarnaast biedt Oost NL met financiering van de provincie Gelderland De Groeiversneller aan, waarvan Rijswijk programmamanager is. “Dat loopt nu twee jaar. We ondersteunen starters en bestaande mkb-bedrijven die groeiplannen hebben. We kijken naar wat wij of andere partijen in de regio voor ze kunnen doen. Voor maximaal 10.000 euro kunnen ze externe specialisten inhuren om ze bij een specifieke vraag of probleem te helpen. Ook verstrekken we leningen die voor starters een maximaal bedrag van 75.000 euro hebben. De provincie Gelderland staat daar voor tachtig procent garant voor.”
De Startversneller is een losstaand initiatief, waarbij Oost NL wel betrokken is. Die is niet gebonden aan de sectoren health, food, energy, tech en logistiek, maar is toegankelijk voor elke start-up. Zij maken aanspraak op een voucher van 1000 euro om coaching in te huren. “Ook kunnen ze een bijdrage krijgen voor een vakgerichte opleiding die samenhangt met hun sector”, legt Rijswijk uit.