Installatiebedrijf De Jong plaatst biomassacentrale voor Kasteel en Park Rosendael
- 8 sep., 2014
- Innovatie & MVO
Biomassa heeft de toekomst. Het verbranden van een natuurlijk afvalproduct is een prima alternatieve brandstof voor fossiele brandstoffen. En daarom koos het Geldersch Landschap en Kasteelen voor een biomassacentrale van Installatietechniek Ph de Jong BV uit Apeldoorn.
Alternatieve verwarming
Nadat Installatiebedrijf De Jong met succes pelletinstallaties had geplaatst in Neerrijnen en Epe, was het de beurt aan Kasteel Rosendael. Het Geldersch Landschap en Kasteelen heeft hiermee een duidelijke weg ingeslagen. Het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen bestaat al vele decennia. En één van de zaken waar de organisatie zich mee bezighoudt, is innovatie. Daar hoort ook het verwarmen op deze alternatieve wijze bij.
Pelletkachel
Dat Het Geldersch Landschap daarvoor bij Installatiebedrijf De Jong uitkwam, is niet verwonderlijk. De Jong heeft veel ervaring met duurzame energie en gaat constant op zoek naar nieuwe oplossingen. Eén daarvan is de pelletkachel. Een verwarmingsinstallatie die pellets (biomassa) als brandstof gebruikt.
Biomassaverwarming CO2-neutraal
Kiezen voor biomassaverwarming is een keuze voor de toekomst. Het is een goedkope manier en bovendien een betere manier van verwarmen als je kijkt naar CO2-uitstoot. Het is CO2-neutraal dus zijn we milieubewust bezig. Voor de rest werkt een biomassacentrale hetzelfde als een traditionele CV gestookte installatie. De pelletkachel neemt de functie van de CV ketel over echter is een opslag van de brandstof wel een vereiste.
Gedegen voorbereiding
Voordat de centrale geplaatst kon worden, nam Installatiebedrijf De Jong eerst zorgvuldig de plannen met Het Geldersch Landschap en Kasteelen door. Belangrijk daarbij is de vraag: “Wat zetten we waar neer.” Het belangrijkste voor de pelletkachel is namelijk de toevoer van pellets. “Waar kun je komen met de vrachtwagen, dat is één van de belangrijkste voorwaarden voor de aanleg van een biomassa-installatie”, aldus Brekelmans directeur van Installatietechniek van Ph de Jong BV.
Technische ruimte en grondopslag
De Oranjerie bleek de perfecte locatie voor de kachels. Daarom werd er plaats gemaakt voor een technische ruimte en naast deze ruimte is in de grond de opslag voor de pellets aangebracht. In de technische ruimte van de Oranjerie heeft De Jong twee pelletkachels in cascade geplaatst. Deze ketels verwarmen de waterbuffer van 3000 liter. Vanuit deze buffer worden de diverse pompgroepen voorzien van warmwater. Vanaf de Oranjerie zorgt 100 meter grondleiding voor transport van warm water naar het kasteel. In het kasteel zelf zijn de oude ketels vervangen voor pompgroepen die zijn aangesloten op het biomassasysteem.
Energiebesparing
De biomassa-installatie vervangt in totaal negen oude cv-ketels. Hiermee heeft Kasteel Rosendael een besparing op het gasverbruik gerealiseerd van maar liefst 20.000 m3 gas per jaar
Investeren in de toekomst
“Hopelijk is dit een boost voor de toekomst en kunnen we laten zien dat een biomassa-installatie een investering voor de toekomst is. Ik ben dan ook apetrots op dit project. We hebben een uniek project neergezet op een unieke locatie en zijn daarvoor het Geldersch Landschap zeer dankbaar”, besluit directeur Brekelmans.
Video bij artikel
Meer informatie over TTB:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel