Installatietechniek anno 2014: niet alleen meer handjes; maar ook meer knappe koppen

  • Onderwijs & Training

Na jaren van forse krimp (ongeveer 35% vanaf 2009) kan de installatiebranche eindelijk weer een omzetgroei tegemoet zien. Maar; hebben de bedrijven de juiste medewerkers met het juiste kennisniveau om deze complexiteit en kansen aan te kunnen?

Installatietechniek anno 2014: niet alleen meer handjes; maar ook meer knappe koppen

Ook de branche “renovatie en onderhoud” lijkt zich licht te herstellen, en dan met name in de utiliteitsnieuwbouw. Er ontstaan kansen door trends zoals de vergrijzing, energie neutrale gebouwen, (zorg)domotica en veiligheid. Daarnaast wordt de positie van de installateur steeds belangrijker in de bouwkolom. Enerzijds door de steeds grotere complexiteit van installaties én de toenemende aandacht voor het energieverbruik, waar de overheid natuurlijk een grote rol in speelt. En anderzijds biedt de komst van integrale samenwerking (zoals BIM) nieuwe kansen tot profilering, optimale oplossingen en reductie van faalkosten. Het lijkt erop dat de toekomst er glansrijk uitziet voor de installatietechnische sector.

Upgrading kennisniveau

Maar; hebben de bedrijven de juiste medewerkers met het juiste kennisniveau om deze complexiteit en kansen aan te kunnen? Binnen de installatietechnische sector merkt Avans+ dat er een upgrading plaatsvindt in het kennisniveau van medewerkers. Bij bijvoorbeeld installateurs vindt er een verschuiving plaats van MBO+ naar HBO niveau (of universitair opgeleiden). Er ontstaat namelijk een verschuiving van, ter plekke zaken oplossen, naar op afstand beheren met behulp van bijvoorbeeld camerasystemen of GBS systemen. De complexiteit van installaties neemt steeds verder toe. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de bedrijven. Minder handjes, meer knappe koppen benodigd. Capaciteit gaat verschuiven van de uitvoering naar de engineering.

Zoals eerder geciteerd; Gert Harm ten Bolscher in Cobouw zei: “We hebben mensen nodig die inhoudelijk kennis hebben van duurzame technieken en van de integratie tussen bouwkundige en installatietechnische technieken. Mensen die echt weten hoe het zit en zaken op verschillende abstractieniveaus kunnen doorgronden. Mensen die integraal kunnen ontwerpen, de plannen kunnen bedenken en de juiste beslissing kunnen nemen.”

Kennis inkopen bij de installateur

Eindklanten kopen steeds meer kennis in en gaan contracten aan voor lange tijd. De installateur die de opdracht aangaat, is meteen 25 jaar verantwoordelijk voor garantie en onderhoud. Hierbij spelen de behoefte aan zekerheid, onderhoudsvriendelijke concepten en het feit dat eindklanten steeds minder kennis in huis hebben om zelf tot in details voor te schrijven wat ze nodig hebben, een grote rol.

Al met al aardig wat kansen voor de aankomend ontwerper. Binnen de HIT-W en HIT-E wordt ruimschoots aandacht besteed aan de nieuwste installatietechnieken, BIM, duurzame technieken en de integratie tussen bouwkundige en installatietechnische technieken.

Bent u dé integraal installatietechnisch ontwerper van de toekomst?

Is dit nog niet het geval, maar heeft u wel de ambitie om deze rol op korte termijn professioneel op u te nemen? Start dan met de vernieuwde HIT opleiding die de Integraal Installatietechnisch Ontwerper van de toekomst opleidt. Voor informatie kunt u contact opnemen met Marianne van Meel, opleidingsmanager bij Avans+ via mvanmeel@avansplus.nl.

Meer informatie over Avans+:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!