KPC Groep helpt VMBO en regionaal bedrijfsleven met samenwerking
- 17 nov., 2015
- Onderwijs & Training
De vernieuwing van de beroepsgerichte examenprogramma’s vormt een uitgelezen kans om het huidige onderwijsaanbod kritisch tegen het licht te houden voor de basis, kader en gemengde leerweg binnen het vmbo.
Waar gaan we precies voor? Belangrijk onderdeel hiervan is het benutten van regionale kansen en het aangaan van duurzame verbindingen met externe partijen.
KPC-groep ziet in haar adviespraktijk dat scholen in het vmbo voor belangrijke keuzes staan. Vragen waar scholen zich mee bezighouden zijn onder meer:
- Wat betekenen de kansen die de regio biedt voor ons onderwijs?
- Hoe kunnen we het buitenschools leren van onze leerlingen verder vorm geven?
- Binnen- en buitenschools leren: Hoe stemmen we dat op elkaar af zodat onze leerlingen een optimaal leerrendement halen uit ons onderwijsaanbod?
- Hoe creëren we voor onze leerlingen relevante buitenschoolse ervaringen en hoe benutten we dit mede in het kader van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)?
- Hoe ontwikkelen en organiseren we een adequaat netwerk dat aansluit bij onze context? Hoe kunnen we dit vernieuwen, onderhouden, verstevigen en uitbouwen?
- Pedagogische en didactische taken en vaardigheden van onze docenten: Kloppen ze nog met onze ambities en de vernieuwingen?
Tips bij regionale samenwerking
Momenteel ondersteunt KPC Groep in de regio’s Rijnmond/Rotterdam, Nijmegen en Eindhoven het vmbo en het mbo bij het creëren van een onderwijsaanbod dat expliciet is afgestemd op de kansen die de regio biedt. Op basis van deze praktijkervaringen geven we een aantal tips voor scholen in het vmbo.
- Verbindingen aangaan met bedrijven betekent zoeken, vinden en committeren. Dat laatste kan via geformaliseerde samenwerkingsovereenkomsten, maar werkt vaak nog beter in één-op-één in informele settings.
- Zorg voor borging en een stevige ‘backbone’. Dit zowel aan de onderwijskant als aan de kant van het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen personele wisselingen opgevangen worden.
- Versterk elkaar in de contacten naar het bedrijfsleven door als vmbo en mbo samen op te trekken. Dit biedt ook mogelijkheden voor ‘maatjesprojecten’ waarin leerlingen vmbo en mbo samen leren in de beroepspraktijk.
- Onderbouw de keuzes voor keuzevakken in samenwerking met het regionale bedrijfsleven en regionale mbo.
- Spreek elkaars taal. Vmbo is bezig met de implementatie van de vernieuwing. Mbo maakt werk van nieuwe kwalificatiedossiers. Ontwikkel in gezamenlijkheid een met het bedrijfsleven regionaal afgestemd aanbod.
- LOB kan niet bestaan zonder praktijkervaring. Maak structurele afspraken met het bedrijfsleven, door het organiseren van bijvoorbeeld gastlessen, excursies, oriënterende stages etc.
- Wees toekomstgericht en ga op zoek naar innovatieve bedrijven en initiatieven in de regio.
- Maak bewust werk van crossover-projecten tussen de verschillende sectoren, bijvoorbeeld ‘voeding en zorg’, ‘zorg en techniek, etc.
- Ontwikkel beroepsbeelden bij docenten die de bemiddelaars zijn tussen de vraagkant van de arbeidsmarkt en de oriëntatie van de leerlingen.
- Richt eigentijdse maar vooral ook toekomstgerichte docentstages in. Niet gericht op de traditionele bedrijven, maar gericht op de innovatie in de regio. Daar gaan leerlingen terecht komen.
- Organiseer scholingsbijeenkomsten met elkaar: bedrijfsleven en onderwijs. Een mooi voorbeeld is een initiatief in verschillende regio’s in het land waar vmbo, mbo en bedrijfsleven samenkomen. Het bedrijfsleven faciliteert de inhoudelijke vakontwikkeling van docenten. ‘Onbekend maakt onbemind’ wordt omgebogen naar ‘bekend werkt wervend’.
Naast de beroepsgerichte afdelingen binnen het vmbo constateren we dat meer dan ooit ook het vmbo-t de relatie met bedrijfsleven zoekt. Dit onder meer in het kader van loopbaanleren/LOB en het realiseren van aantrekkelijk, uitdagend en eigentijds onderwijs in de doorstroom naar niveau 4 opleidingen.
Meer weten?
De KPC Groep vertelt u graag meer over haar ervaringen en wil haar inzichten met u delen. Heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met Edith Vissers van KPC Groep.
Meer informatie over KPC Groep:
Bekijk het complete profiel
Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag