Kresco helpt Basisschool ’t Kompas de ‘cloud’ in

  • Technologie

Scala, het overkoepelend bestuur van 14 Heusdense basisscholen, gaat samen met IT-bedrijf Kresco een nieuw tijdperk in op ICT-gebied met een pilotproject op basisschool ‘t Kompas te Nieuwkuijk.

Kresco helpt Basisschool ’t Kompas de ‘cloud’ in

De basisschool gaat gebruik maken van OWE (Online Werkplekken Educatief), ingericht, ondersteund en begeleid door KRESCO. KRESCO OWE op basisschool Kompas is maatwerk binnen een Windows-8-omgeving en dus gebaseerd op de huidige technologieën en standaarden van Microsoft. De gehele omgeving is ondergebracht in de ‘cloud’ van het datacenter van KRESCO. Door gebruik te maken van standaard, hedendaagse technologieën is de basisschool klaar voor de toekomst én kan de basisschool de regie meer in eigen hand houden.

Vernieuwende pilot

Volgens Chris van Broekhoven, binnen de organisatie van Scala facilitair verantwoordelijk voor de ICT, was ’t Kompas de laatste school in de cyclus van vernieuwing van hardware. Hij heeft de ICT-werkgroep van de school uitgedaagd om niet als vanzelfsprekend dezelfde reeds gebruikte SKOOL-omgeving te handhaven, maar te kijken wat huidige ICT-ontwikkelingen zijn en wat de toekomst vraagt. “Na een grondige bezinning en herformuleren van het ICT-beleidsplan van de school durfde de werkgroep, ondanks de korte tijdspanne, de sprong in het diepe wel aan om een vernieuwende pilot aan te gaan. Min of meer vanuit de gedachte: als we dan toch gaan vernieuwen, dan maar meteen goed en op de toekomst gericht.

De ICT-ontwikkeling Werken in de Cloud en de Onderwijskundige Ontwikkelingen (vrijwel alle educatieve programma’s zijn webbased) konden mooi gecombineerd worden in deze pilot.

Geen geëffend pad

Naast de uitdaging aan de school heeft Scala ook KRESCO uitgedaagd om te bezien of zij een gewenste omgeving voor ’t Kompas konden inrichten. Ook zij hebben die uitdaging met twee handen aangepakt en zijn als een speer aan de slag gegaan. Yvonne van Berlo, leerkracht en ICT-coördinator van de school, heeft heel enthousiast met back up van collega’s in de school allerlei informatie en wensen aangeleverd. KRESCO heeft de technische omgeving ingericht en is alle educatieve software gaan uittesten. Voor KRESCO, het IT-bedrijf uit Nieuwkuijk in ‘de achtertuin van de school’, is de uitdaging even groot als voor de school. Het is geen geëffend pad dat we gaan lopen, we gaan het samen in een nauwe samenwerking ontdekken en ontwikkelen”, aldus Van Broekhoven.

Voorloper

De heer Boomaars, schoolleider van ’t Kompas, sprak over een bijzonder begin van het nieuwe schooljaar met dit pilotproject. “Binnen Scala gaan we als eerste school een nieuwe fase op IT-gebied in. Dat had nooit gekund zonder het enthousiasme en de inzet/deskundigheid van Yvonne van Berlo. Maar het systeem is nog niet helemaal klaar en daarom zijn de komende 2 weken de mensen van Kresco in de school te gast om heel direct en snel ondersteuning te kunnen bieden. Leuk dat ‘t Kompas dit als voorloper van de Scalascholen mag doen. Het geeft ook voldoening dat onze school iets doet waar de andere Scala -scholen later ook van kunnen leren.” 

Tot slot van zijn introductie verblijdde de heer Boomaars zijn collega Yvonne van Berlo met een bloemetje voor al haar inspanningen. Hierna gaf hij het woord aan Jeffrey Joosten om het team, die nu wel eens wilde zien waar ze mee moeten gaan werken, die nieuwe ict-omgeving te demonstreren en toe te lichten.

Groei

Jeffrey Joosten, een van de mede-eigenaren van Kresco, sprak over de ‘Toekomstgerichte IT-omgeving van Het Kompas’, gebaseerd op de bekende besturingsprogramma’s van Windows. “De grote oude stoffige computers zijn vervangen door thin clients. Op het openingsscherm verschijnen twee inlogicoontjes. Een voor de leerkracht die veel kan en mag met het systeem en een voor de leerling, die beperkte functionaliteiten mag gebruiken. Leerlingen kunnen lokaal niet op internet. Elke leerkracht en elke leerling krijgen een eigen inlogcode, een eigen omgeving. Een omgeving die niet zo vreemd is, want meeste mensen werken thuis ook in een windows-omgeving.” 

Ze maken volgens Joosten onder andere gebruik van standaard programma’s als: Word, Power Point, Excel, Outlook etc. “De inrichting binnen de verkenner is net als bij ieder ander bedrijf gewoon aan te passen. Alle software is nieuw. Als wij groeien in technologie, groeien jullie ook mee, doordat het data center heel actueel gehouden wordt.”

Geen vervuiling van systeem

De komende tijd zal bepalend worden voor wat de leerlingen niet of juist wel mogen, zoals gemaakt huiswerk van thuis uit via het systeem naar school sturen. De opmerking dat leerkrachten thuis de printer op school aan het werk kunnen zetten en zo er voor kunnen zorgen dat de dictees al klaar liggen, werd door de leerkrachten enthousiast ontvangen. Het biedt dus veel mogelijkheden voor uitwisseling van kennis en kunde. De pilotters van ‘t Kompas krijgen van Yvonne Berlo wel de aanbeveling om met betrekking tot het overzetten van oude documenten goed te kijken naar wat nog actueel is, om daarmee te voorkomen dat het nieuwe systeem vervuild wordt.

Begeleiding en evaluatie

De komende weken zijn Coen Brands en André Kempenaars van Kresco terug in schoolbanken om dit keer de leerkrachten te begeleiden en hun ICT-kennis aan hen over te dragen. In dit leren van elkaar zullen ’t Kompas en Kresco samen evalueren, onderzoeken en ontwikkelen welke extra uitbreidingsstapjes, gericht op de toekomst, gezet kunnen gaan worden.

Volgens Chris van Broekhoven mocht het team met enige schroom, maar vol vertrouwen na deze uitleg, zelf op onderzoek uit zodat ze op de eerste schooldag hun digibord kunnen gebruiken zoals voorheen.

Tekst:Rieky Schalken, foto: Ad van Kessel

Meer informatie over KRESCO B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!