Leon Kruimer: Toekomstgerichte bestuurders bouwen onconventionele teams
- 5 jul., 2017
- Arbeidsmarkt
Cybercrime, stakeholdermanagement, wet- en regelgeving. Drie voorbeelden van kennis en competenties van de financiële professionals van de toekomst. De CFO en zijn financiële staf hebben niet meer genoeg aan het beheersen van hun oorspronkelijke vakgebied.
Zij staan voor de opgave om het financiële systeem de toekomst in te trekken en de razendsnelle IT-ontwikkelingen te integreren in hun dienstverlening. Dat is de visie van CFO en commissaris Leon Kruimer (59), CFO bij SkylineDx en commissaris bij BioInvent. Daarvoor was hij onder meer CFO bij Crucell. Leon Kruimer is ruim vijfendertig jaar werkzaam als bestuurder in de financiële dienstverlening.
Niet alleen op intuïtie
Corporate organisaties zijn tegenwoordig zo complex, die kun je niet meer enkel op intuïtie leiden, vindt Kruimer. “Je mag als bestuurder je intuïtie pas gebruiken als je de benodigde inzichten hebt, zoals transparante cijfers.” De financial van de toekomst koppelt cijferkennis aan een groot verandervermogen en de vaardigheid om nauw samen te werken met specialisten uit andere vakgebieden, voorspelt Kruimer. “Alleen dan is hij of zij in staat om transparante producten en diensten te leveren en verantwoording af te leggen over zijn of haar werk. Dat is de enige manier om draagvlak te houden vanuit de samenleving. Cruciaal voor de financiële sector die in de afgelopen jaren zoveel vertrouwen verloor.”
Cybercrime
De laatste tijd waarschuwen verschillende instanties dat organisaties in de nabije toekomst vaker slachtoffer zullen worden van cybercriminelen. Een ontwikkeling die volgens Kruimer grote impact heeft. “De werkelijke waarde van bedrijven en organisaties bestaat in grote mate uit hun specifieke kennis. Deze kennis is tegenwoordig gedigitaliseerd. Wanneer deze data via een hack worden gestolen, ben je direct je concurrentiekracht kwijt. Een zorgelijke ontwikkeling.” Kruimer weet waar hij over praat, enkele jaren terug was hij zelf betrokken bij de oprichting van een security-onderneming. “Die specialisten vertelden mij: er is geen systeem van waarde dat niet is gehackt. Dat betekent dat de informatiesystemen waarop wij vertrouwen grote risico’s in zich bergen.”
‘Ethical hackers’
Deze ontwikkelingen stellen organisaties voor nieuwe vragen. Volgens Kruimer betekent dat ook oog voor nieuw talent. “Aangezien de gemiddelde leeftijd van bestuurders en senior management relatief hoog is, adviseer ik om jonge high potentials veel meer te betrekken. Zij hebben minder werkervaring, maar zijn juist meer ervaren in de digitale wereld waarin we nu leven. Die kennis en ervaring is cruciaal voor de veranderingen die nu nodig zijn. Dat is nog een uitdaging op zich, want het aantrekken van de juiste, jonge talenten wordt steeds moeilijker.”
Die diversiteit in teams mag van Kruimer nog verder gaan dan een samenwerking van disciplines en experts met een verschillende leeftijd. “Grote organisaties zouden zelf ook ‘ethical hackers’ in dienst moeten nemen. Veel bedrijven kijken nog sceptisch aan tegen dit soort ideeën, maar het is de enige manier om je digitale bedrijfsomgeving echt te bewaken. Durf onconventionele teams te bouwen.”
Kosten besparen, investeren in veiligheid
Die vernieuwende teams moeten veiligheid vergroten en risico’s beperken. Kruimer: “Banken en andere financiële instellingen zijn al jaren aan het digitaliseren. Over niet al te lange tijd, zijn deze diensten in grote mate alleen nog digitaal en online beschikbaar. Dat heeft enorme voordelen, zoals efficiencywinst en kostenbesparing. Maar het vraagt ook veel van de veiligheid van deze systemen. Daar moeten organisaties in investeren en daar zijn financiële professionals straks dagelijks mee bezig. De CFO is de aangewezen persoon om dat te sturen.”
Dat kan die CFO niet alleen. Volgens Kruimer is het tegenwoordig onmogelijk voor bestuurders en professionals om het hele speelveld van een organisatie te overzien. Te complex. “Financiële processen zijn steeds vaker IT-oplossingen. Door druk van toezichthouders en de samenleving is de compliance-functie de laatste vijftien jaar veel belangrijker geworden.”
Stakeholdermanagement
Kruimer pleit daarom voor samenwerking in slimme teams waarin jongere professionals: digital natives nadrukkelijk worden betrokken. “Organisaties kunnen deze ontwikkelingen alleen het hoofd bieden, door zich op een nieuwe manier te organiseren. Dat betekent een focus op één bepaalde specialisatie, bijvoorbeeld Risk & Compliance. Risk & Compliance zijn tegenwoordig bredere vakgebieden dan vroeger en staan door de toegenomen complexiteit steeds meer op zichzelf. Vervolgens dienen al die diverse vakgebieden soepel met elkaar samen te werken. Dit vraagt van de betrokken professionals uitstekende vaardigheden op het gebied van stakeholdermanagement: helder communiceren, verwachtingen managen en oog voor de diverse belangen. Voor de snelheid werken ze bij voorkeur samen in relatief kleine teams waarin de verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd: van Raad van Bestuur tot HR, Finance en Risk & Compliance.
Wet- en regelgeving
Vanuit de sector klinkt regelmatig kritiek op de veelheid aan wetten en regels die geïmplementeerd dienen te worden. Worden bedrijven niet teveel gehinderd door al die regels? Dat valt mee, vindt Kruimer, volgens hem wegen de voordelen in ieder geval ruim op tegen de nadelen. “Natuurlijk vraagt het veel van bedrijven om de regelgeving om te zetten in beleid. Maar het dwingt organisaties ook om alles vast te leggen en inzicht te creëren. Die toenemende transparantie is goed. Daardoor weten bestuurders tenminste waarvoor ze tekenen en kunnen ze daar ook verantwoording over afleggen.”
Baan van de Toekomst
Meer weten over de trends en ontwikkelingen in de financiële sector van de toekomst? Lees het onderzoek van Hays: ‘Baan van de Toekomst: de financiële sector in 2030’.
Meer informatie over HAYS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!