Leven lang spelen bij Microsoft Nederland: Werkbezoek Young Professionals Brabant
- 21 dec., 2017
- Arbeidsmarkt
Hoe kan Brabant een spelende regio zijn? Deze vraag stond centraal tijdens het werkbezoek van de Young Professionals Brabant aan Microsoft Nederland. Sinds 2009 is Microsoft Nederland “a Great Place To Work”, naar de maatstaven van het internationale GPTW Institute.
Deze organisatie bleek een uitstekende plek om inspiratie op te doen voor het thema ‘een leven lang spelen’.
Een leven lang spelen
‘Een leven lang spelen’; dat is waar de Young Professionals Brabant voor staan. Zie het als een creatieve side-kick of vernieuwende opvatting van de alom bekende leuze´een leven lang leren’. Want spelen is niet alleen leuk voor kinderen. Jong en oud leren door te spelen. De wetenschap toont al jaren aan dat jonge kinderen zich spelenderwijs in de volle breedte ontwikkelen. Waarom zouden we niet ons leven lang – van startende jonge professional tot zeer ervaren oudere medewerker – blijven spelen om te ontwikkelen? We lijken het spelen verleerd te zijn. Hoe halen we het spelende, nieuwsgierige, snel lerende kind weer in iedereen naar boven? Dit vraagt om een andere mindset. Hierover zijn de Young Professionals Brabant in gesprek gegaan met Ineke Hoekman (directeur business transformation), Martin Diepeveen (directeur onderwijs), Astrid van Raalte (accountmanager publieke sector) en Natasja van Geemen (communicatie business transformation) van Microsoft Nederland.
Growth Mindset
Spelen kan op allerlei manieren vorm krijgen binnen het onderwijs en op de werkvloer. Je kunt spelen om te ontspannen, waardoor je beter kunt presteren tijdens je opleiding en je werk. Maar je kunt ook het spelen gebruiken tijdens je werk om samen met medestudenten, collega’s of externen tot creatieve oplossingen te komen. De vertaling van spelen tijdens het werk waar wij de meeste potentie in zien, is het spelend leren op de werkvloer. Dit is een manier van leren waardoor je snel informatie eigen maakt. Niet alleen wordt het leren leuker, je wordt ook gestimuleerd om creatief te denken en tot oplossingen te komen. De Young Professionals Brabant hanteren kortweg de volgende kapstok om het onderwerp ‘een leven lang spelen’ te concretiseren:
- Een leven lang spelen op de werkvloer (employability);
- Een leven lang spelen en je persoonlijke ontwikkeling (“entreprenality”);
- Een leven lang spelen in netwerken en mét anderen/in verbinding met anderen.
Microsoft stelt zichzelf vaak de vraag hoe je als organisatie flexibel blijft voor en alert bent op veranderingen, vernieuwingen en uitdagingen in de toekomst? Hiervoor hanteert Microsoft een ‘Growth Mindset’. Nieuwsgierig en leergierig zijn, risico’s nemen en fouten durven maken. Bij Microsoft geloven ze dat hun missie alleen kan slagen als ze als organisatie, team en individu een Growth Mindset hebben en stimuleren. Dit sluit naadloos aan bij de gedachten achter ‘een leven lang spelen’; of zoals Microsoft zegt ‘een leven lang spelend leren’. Bij Microsoft vraagt dit om een andere manier van denken en doen qua bedrijfscultuur, inrichting van de werkplek, sturing door het management en visie op duurzaamheid.
Succesvolle elementen ‘een leven lang spelen’
Op basis van de input van Microsoft benoemen de Young Professionals Brabant een vijftal belangrijke elementen voor een succesvol ‘leven lang spelen’:
- Spelen voor extra focus
- Voorbeeldfunctie door leidinggevenden
- Refresh
- Mee met de tijd
- Vallen en opstaan
De gedachten achter deze elementen zijn terug te vinden zijn in het advies ‘Toerusten en Innoveren’.
Speels vervolg
Dit is nog maar een voorproefje op waar de Young Professionals Brabant voor staan. Op de website van BrabantAdvies zijn ook al meerdere blogs over ‘Leven lang spelen’ te lezen. Zo schreef raadslid Mart Lavrijsen bijvoorbeeld in blogvorm een impressie over het werkbezoek bij Microsoft Nederland. Maar houd de Young Professionals Brabant van BrabantAdvies ook de komende tijd in de gaten, in 2018 komen zij met een speels vervolg!
Meer informatie over BrabantAdvies:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!