Marktintroductie BalkenLasMachine bij Reijrink te Esbeek
- 3 dec., 2015
- Industrie
Op 18 november heeft bij Reijrink Konstruktiebedrijf in Esbeek de introductie van de BLM voor de staalbouwmarkt plaatsgevonden. Sinds november 2015 is de BLM met automatische aan- en afvoer van profielen tot 20 meter operationeel.
Anton Flipsen: “Gebeurt het aflassen van lippen, schotten, schetsplaten en kop- en voetplaten in de staalbouwbedrijven momenteel nog overal handmatig; met de BalkenLasMachine gebeurt dat met de lasrobot, waarbij de af te lassen balken volautomatisch worden aan- en afgevoerd en gebufferd.
Enerzijds een enorme besparing in las-en logistieke tijd; anderzijds krijg je foutloos gelaste balken, die op de bouw gegarandeerd passen, waardoor kostbare aanpassingen op de bouwplaats verleden tijd zijn”.
Volcontinu produceren
Hij vervolgt: ”Alle laslijnen uit de 3D tekening van de te lassen constructiebalken worden direct vertaald naar robotinstructies. In de werkvoorbereidingsoftware en de HMI (Human Machine Interface) van de BalkenLasMachine wordt de volgorde van de te lassen balken bepaald en worden tevens de lasrobot en manipulatoren automatisch integraal aangestuurd. Hierdoor kan de machine met slecht één operator volcontinu produceren”.
Modulenopbouw voor MKB
Reijrink Staalbouw heeft vanaf het begin gekozen voor een uitgebreide lasapplicatie voor het automatisch aflassen van zijn grote balken, opgebouwd uit een aantal modules, maar er kan ook klein worden begonnen.
Flipsen: “Door de modulaire opbouw zijn we uiterst flexibel en kan de BalkenLasMachine gefaseerd groeien. Als MKB-bedrijf kun je bijvoorbeeld starten met alleen de robotlasmodule voor het automatisch en foutloos aflassen van de reeds eerder aangehechte platen.
In een later stadium kun je dan uitbreiden met automatische aan- en afvoersystemen. Zo bouw je uiteindelijk een geavanceerd lassysteem op”.
Grote voordelen
Toon Reijrink: “Vanaf het begin bleek al gauw dat er enorme voordelen te behalen zijn met de BalkenLasMachine: een foutloze continue lasproductie, waarbij de las(loon)kosten aanzienlijk worden gereduceerd. Bovendien is het een geruststellende gedachte dat de gelaste balken die naar de bouw gaan gegarandeerd zullen passen, waardoor er geen oponthoud meer is op de bouwplaats”.
Samen met ProduLAS in Oosterhout werd de BLM met subsidie van de Europese Unie en met ondersteuning van het Op-Zuid programma ontwikkeld.
Meer informatie over ROBOFLEX:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!