Meiden in de techniek tijdens Girlsday
- 20 apr., 2016
- Technologie
Meer dan driehonderd bedrijven en een recordaantal van ruim tienduizend meisjes deden op donderdag 14 april mee aan de zevende editie van Girlsday.
Van Hoof Groep kreeg 14 giechelende meiden uit groep 7 op bezoek en nam ze een dagje mee in de technische wereld van aandrijfcomponenten, constructief esthetisch plaatwerk en mechanische componenten.
Meiden in hun nopjes met cleanroom outfit
De meiden vonden het toch wel een beetje gek, zo zonder de jongens uit hun klas en voor Van Hoof Groep was het ook even wennen. Er kwamen hele andere vragen op de medewerkers af dan anders, zoals: Hoe oud ben je? Heb je kinderen? Hoe is het om te werken tussen mannen? Echte meiden vragen. Nadat de meiden welkom waren geheten door Marieke van Hoof, management assistente bij Van Hoof Groep kregen zij een rondleiding door de werkplaats. Van de start van het productieproces tot en met het eindproduct, iedere stap werd uitgelegd. De meiden mochten zelfs een robot besturen, maar het allerleukste vonden ze toch wel de verkleedpartij. Een stofjas, wit mutsje en handschoenen, alle dames wilden een cleanroom outfit aan. En natuurlijk daarna op de foto.
Tandwielen in een fietsbel
Bij de expeditie vouwden de meiden een doosje en daarna kon het échte werk beginnen. Na een technische uitleg over tandwielen bij Van Eijk Transmissie kregen de leerlingen allemaal een fietsbel in hun handen, maar dan in losse onderdelen. “Zet de fietsbel maar in elkaar”, luidde de opdracht van Van Hoof. Deze uitdaging gingen de meiden graag aan en binnen no-time hadden ze de fietsbel in elkaar gezet. Goed opgelet tijdens de uitleg of hebben meiden zich de afgelopen jaren al meer ontwikkeld in techniek?
Van rokende fabriek naar schone en lichte werkruimte
“Een paar jaar geleden vroegen kinderen die een bezoek brachten aan Van Hoof Groep waar de lopende band en de schoorsteen van de fabriek waren. De kinderen van nu hebben al wel geleerd dat dat achterhaald is. Tijdens Girlsday zagen we dat die vooroordelen plaats hebben gemaakt voor andere verwonderingen. Deze keer viel het de scholieren vooral op dat het zo schoon en licht was in de werkplaats en dat niemand zware dingen hoeft te tillen. De kraanbanen doen het zware werk. Dat vonden ze een hele geruststelling,” vertelt Van Hoof.
Meiden weten al veel van techniek
Van Hoof Groep vroeg aan de 10 en 11 jarigen waar ze aan denken als je het hebt over techniek. Als eerste komen dan de vliegende auto’s en robots voorbij, maar na wat brainstormen vinden de meiden het toch niet zo’n fijn idee om het ontbijt in een ziekenhuis van een robot te krijgen of door een robot geopereerd te worden. Onderweg naar school komen ze al heel veel techniek tegen, een auto, telefoon, deurbel. Eén van de meisjes komt iedere dag langs een molen. Die heeft tandwielen van hout en is eigenlijk een voorloper van hetgeen Van Eijk Transmissie nu maakt. Van Hoof concludeert dat de meiden al meer weten van techniek dan een paar jaar geleden.
Wat wil je later worden?
Dolfijnentrainer, styliste, werken op een dierenambulance, werken met paarden, kapster; de geijkte meidenberoepen passeerden de revue. Aan het einde van de dag stelde Van Hoof de vraag “Wie wil er later in de techniek werken?”. Altijd een spannend moment, want het geeft toch een soort waardering aan van de dag. Maar liefst 10 van de 14 meiden staken hun hand op. Eén meisje wil zelfs testpiloot worden en alle nieuwe ontwikkelingen in de techniek uittesten. Na een vermoeiende dag gingen de meiden super enthousiast naar huis.
Georganiseerd door landelijk expertisebureau VHTO
Girlsday is een van de activiteiten van VHTO, het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in de techniek. In Nederland kiezen nog steeds te weinig jongeren en vooral te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergoten en laat daarom meisjes in de leeftijd van tien tot vijftien jaar kennis maken met het vakgebied.
Auteur: Olga Heeren, Communicatiebureau Redact
Meer informatie over HOOF GROEP B.V., VAN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!