Niet zorgen voor, maar zorgen dat…!
- 16 jun., 2016
- Arbeidsmarkt
TGLE is een stichting met als doel om jongeren aan het roer te zetten voor het realiseren van een mooie duurzame maatschappij. In dit kader organiseert TGLE meerdere talent-hubs samen met het bedrijfsleven, onderwijs, overheden en andere maatschappelijke organisaties.
Strijp-Z is zo’n verrzameling van talent-hubs die jongeren motiveert, stimuleert en enthousiasmeert, met verrassende resultaten tot gevolg.
Talent-hub Strijp-Z
Strijp Z is een campus in de regio Het Groene Woud waar jongeren en ouderen samen komen. De jongeren, uit het oa. MBO en HBO, worden dan ingezet om dingen te bedenken en te ondernemen, in dienst van de ouderen die er wonen, zoals het geven van tabletlessen (GUTS Project), samenwerken in de tuin, samen koken, muziek maken of gewoon een praatje maken of een stukje wandelen. TGLE organiseert deze talent-hub samen met oa. Stichting Vughterstede. Stichting Vughterstede exploiteert en verleent zorg vanuit twee in Vught gevestigde woonzorgcentra. Ook verleent zij thuiszorg en diensten aan huis. Zij investeert in het samenbrengen van jongeren en ouderen, omdat contact tussen generaties het wederzijdse begrip en waardering bevordert.
Regio het Groene Woud
In regio het Groene Woud (streek Tilburg-Den Bosch-Eindhoven) wil TGLE het beeld Strijp-Z realiseren: jongeren die intergenerationeel een bijdrage leveren ofwel op een creatieve manier uitdagingen aangaan rondom groen en vitaliteit. “Voor zowel de ouderen als jongeren zijn de ontmoetingen een verrijking. Men leert van elkaar en ouderen krijgen het terechte gevoel dat de wereld waarin ze leven ook hun wereld is. Maar bovenal hebben jongeren en ouderen elkaar gewoon nodig. Kortom, het is een onderwerp dat ons allen raakt”, vertelt Xander Beks directeur en oprichter van TGLE.
Het Motivatiekompas
TGLE werkt binnen de Talenthubs met het MotivatieKompas. Een tool die mensen in staat stelt vanuit hun intrinsieke motivatie keuzes te maken in relatie tot opleiding of werk. “Met dit kompas in handen begeleiden we de jongeren (inmiddels ook ouderen) naar een context waar ze met hun talent aan de slag kunnen.
We brengen o.a. de talenten in kaart van:
- Jongeren uit het speciaal onderwijs om ze zelfvertrouwen te geven op het gebied van stage en/of zelfstandig wonen;
- Mensen met een psychiatrische achtergrond om ze zelfvertrouwen te geven en het makkelijker te maken om ze dagbesteding op maat te geven;
- Mensen uit de bijstand om ze weer moed te geven;
- Buitenlandse jongeren die in hun land van herkomst een hoog niveau genoten maar hier in Nederland niet of moeilijk aan de bak komen;
- Ook wordt het motivatiekompas ingezet bij Jongeren die geen uitkering krijgen en ook niet op een sociale werkplaats worden geplaatst en uiteindelijk thuis komen te zitten”, aldus Ernest van Hezik, adviseur TGLE en talentcoach.
De resultaten
Op 26 mei 2016 presenteerde TGLE en Stichting Vughterstede de resultaten van de talent-hub. Zij lieten de good practices zien waarin talenten optimaal benut werden. In totaal heeft TGLE 50 jongeren gecoacht. Tinie Kardol, directeur van Vughterstede en professor active aging aan Vrije Universiteit van Brussel, vertelde over de waarde die gecreëerd wordt door de samenwerking tussen jong en oud. Anton Philips van stichting Embergo lichtte de werking van het motivatie kompas toe: “Je moet een oma van 80 niet vragen wat ze niet meer kan, maar wat ze nog wel kan. Datzelfde geldt voor jongeren. Het is veel interessanter om te kijken waar hun talenten liggen, dan ze af te rekenen op hun rapportcijfers. Op deze manier creëer je motivatie en als de motivatie er is, verdwijnt vaak de hulpvraag.”
Hoe kunnen bedrijven hierin meegroeien?
Vroeger bleef iedereen 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werken. Tegenwoordig is het veel belangrijker om te kijken naar vaardigheden en talenten, zodat de mensen in je bedrijf aan de slag blijven, gemotiveerd blijven en op hun talent worden ingezet. Dit zorgt voor een optimaal bedrijfsresultaat. Beks: “Zo’n gedragsverandering kun je bewerkstelligen door slim samen te werken met partners in de regio. Zo zijn wij complementair aan bestaande opleidingen of sociale bijstandsinstellingen. Zij geven bijvoorbeeld cursussen om je CV mooier te maken. Wij activeren jongeren waardoor ze weer gemotiveerd raken. Bedrijven moeten niet meer bang zijn voor de oude gedachte van concurrentie of vasthouden aan een bestaande werkwijze. We moeten juist naar een sterke regionale binding waarin ondernemers elkaar weten te vinden.”
Aankomende talent-hubs
Talent hubs die nog op de agenda staan tot eind 2016 zijn: Cello (Vught), Flik Flak (Maaspoort in Den Bosch), Isabella (Vught) en KVL (Oisterwijk, leerfabriek). Met iedere talent-hub worden jongeren weer meer in hun kracht gezet, wat uiteindelijk zal leiden tot een duurzame samenleving.
Auteur: Olga Heeren, communicatiebureau Redact
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!