Nieuw hbo-leerwerktraject van Fontys Hogescholen vergroot kans op duurzame loopbaan in de techniek

  • Technologie

Twintig hoogopgeleide statushouders met een achtergrond in de techniek zien hun loopbaankansen binnenkort verbeteren dankzij de komst van een nieuw leerwerktraject op initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fontys Hogescholen en diverse technische bedrijven uit de Brainport Regio.

Nieuw hbo-leerwerktraject van Fontys Hogescholen vergroot kans op duurzame loopbaan in de techniek

Het mes snijdt aan twee kanten: de bedrijven werken aan de oplossing van hun personeelstekort en de statushouders hebben uitzicht op een erkend Nederlands diploma en een baan die aansluit bij hun capaciteiten.

Over het leerwerktraject

Het traject biedt plaats aan twintig hoogopgeleide statushouders die in hun land van herkomst hebben gestudeerd of gewerkt in de engineering. Na de zomer beginnen zij met een voorbereidingsperiode van een halfjaar bij Fontys Hogescholen, waarin zij zich oriënteren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook maken zij in deze periode al kennis met hun toekomstige werkgevers voor het praktijkdeel van de opleiding.

Na de voorbereiding start het leerwerktraject waarbij de deelnemers een betaalde baan als engineer combineren met een duale opleiding (Associate Degree). Wie dit traject succesvol doorloopt, krijgt een erkend Nederlands diploma en vergroot daarmee zijn kansen op een duurzame loopbaan in de techniek. Voor werkgevers in de Brainport Regio is het aantrekkelijk om het potentieel van hoogopgeleide statushouders te benutten, omdat er een groot tekort is aan engineers op hbo- en wo-niveau.

Mardjan Seighali, directeur Stichting Vluchteling-Studenten UAF: ‘Voor veel hoogopgeleiden maakt zo’n traject echt het verschil. Wij zien vaak dat het moeilijk is om een passende werkplek te vinden, omdat zij hier een professioneel netwerk missen. Met dit initiatief brengen we werkgevers en werkzoekenden bij elkaar, hoe mooi is dat?’

De betrokken werkgevers hebben de intentie uitgesproken om het initiatief in de komende jaren voort te zetten en op te schalen, in samenwerking met het UAF en Fontys. Eerder ontwikkelde het UAF een opleidingstraject op hbo-niveau voor technici in de bouw, in samenwerking met diverse bouwbedrijven en de Rotterdam Academy. De ontwikkeling van deze leerwerktrajecten is mogelijk gemaakt door VSBfonds.

Fontys Hogescholen

Fontys heeft veel ervaring in het opleiden en persoonlijk begeleiden van studenten. Daarnaast vindt Fontys het belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan het ontwikkelingsniveau van werkend Nederland. ’Wij hebben een groot netwerk aan bedrijven in deze regio. Dat is een groot voordeel voor deze studenten‘, legt Paul Dirckx van Fontys uit. ‘We gaan met hen op maat aan de slag. We willen goed kijken of de student past bij het bedrijf en andersom natuurlijk’, vult Simone van der Velde aan. Beiden werken voor het Fontys Educatief Centrum dat zich onder meer bezig houdt met docentprofessionalisering en nu dit project gaat uitvoeren.

Over het UAF

Het UAF is opgericht in 1948 en begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Het UAF biedt vluchtelingen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.

VSBfonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

Meer informatie over Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!