Nieuwbouw Praktijkschool Breda – een duurzaam (water) project

  • Onderwijs & Training

Begin 2014 realiseerde het ROC West-Brabant aan de Frankenthalerstraat in Breda een nieuw gebouw voor haar Praktijkschool.

Nieuwbouw Praktijkschool Breda – een duurzaam (water) project

Het was de ambitie van het ROC om een duurzaam gebouw neer te zetten, dat  op het gebied van water uitstekend past bij de ambities van de gemeente Breda om de stad meer klimaatbestendig te maken.

In het gemeentelijk waterbeleid is vastgesteld dat bewustwording een belangrijk uitgangspunt is voor een duurzaam watersysteem. De scholieren van de Praktijkschool spelen in de toekomst daarom een belangrijke rol bij de implementatie van het waterbeleid.

Wat waren de ambities en wat is er uitgevoerd?

Regenwaterretentie

Al het regenwater dat niet wordt (her)gebruikt wordt - alvorens het op het gemeentelijk systeem wordt geloosd - verzameld (gebufferd) op het eigen terrein van het ROC om de kans op wateroverlast van het gemeentelijk systeem te verminderen. Hiervoor is in overleg met de gemeente Breda en het Waterschap West-Brabant een retentievijver aangelegd met een inhoud van 2000 m3. Dit betekent dat bij regenval 2000 m3 water op het eigen terrein van het ROC wordt opgeslagen (een deel zal infiltreren in de bodem) alvorens dit water wordt geloosd op het gemeentelijk systeem. Dit is een van de speerpunten van het waterbeleid en het Klimaatuitvoeringsprogramma van de gemeente Breda en het Waterschap West- Brabant.

Helofytenfilter

Diverse toiletgroepen van de school zijn aangesloten op een helofytenfilter. Dit betekent dat het afvalwater van die toiletten via een septictank en een pompput in een natuurlijk zuiveringsfilter terecht komt en daar wordt afgebroken middels “helofyten” (rietplanten). Het door de helofytenfilter gezuiverde water komt in een schoonwaterput terecht waarop een overloop is aangesloten naar een vijver met daarin waterplanten en vissen. Dit vijverwater wordt regelmatig op zuiverheid getest. Het gehele proces rondom het watergebruik en de waterzuivering behoort tot een educatief onderdeel van de school.

Waterdak

Hergebruik van regenwater als doorspoelwater voor toiletgroepen.
In een toiletgroep van de leerkrachten zijn twee transparant uitgevoerde communicerende vaten geplaatst. In het linker vat stroomt bij regenval water vanaf het dak en in het rechtervat wordt (bij droogte) water vanuit de schoonwaterput bij de vijver gepompt. Hierdoor  is er altijd een voorraad water aanwezig om de toiletten door te spoelen.

Het water uit de communicerende vaten stroomt via een pvc-leiding naar de eveneens transparant uitgevoerde spoelbakken van de toiletten. Bij het doortrekken van de toiletten ziet men het water vanuit de communicerende vaten naar de spoelbakken lopen.

Bij regenval ziet men het water vanaf het dak daadwerkelijk in de communicerende vaten (linker vat) lopen.

Als het niet regent en bij meerdere keren doortrekken van de toiletten (als het water in de communicerende vaten tot op een laag niveau is gezakt) slaat de vijverpomp aan en ziet men het water uit de schoonwaterput bij de vijver in de communicerende vaten (rechtervat) lopen.

Naast voornoemde duurzame toepassingen van hergebruik, infiltratie en berging van water zijn ook de volgende duurzame technieken en werkwijzen in/bij de school toegepast:

Verlichting

De verlichting brandt alleen als mensen in de betreffende ruimten aanwezig zijn (schakeling middels bewegingssensoren). Daarnaast is de verlichting daglichtafhankelijk (bij de ramen brandt de verlichting zachter dan aan de gangzijde).

De kleur van de verlichting is 5500 Kelvin. Dit is de kleur die het zonlicht (het spectrum aan kleuren van het zonlicht) het meest benaderd en daarmee het meest milieu- en mensvriendelijk is.

Als laatste wordt de verlichting bij het verlaten van het gebouw en het inschakelen van de inbraakbeveiligingsinstallatie middels een veegschakeling in zijn geheel uit gezet. Dit voorkomt onnodig verbruik van energie.

Luchtbehandeling

De luchtbehandelingsinstallatie wordt ingeschakeld middels CO2meters in de diverse ruimten. Deze CO2 meters registreren de aanwezigheid van mensen en zorgen er voor dat de lucht in de ruimten nooit meer dan 1000 ppm (parts per million) bevat, waardoor deze altijd zuiver is. Indien geen mensen in de ruimten aanwezig zijn, slaat de luchtbehandelingsinstallatie niet aan. Dit bespaart energiekosten.

Veilig wandelpad

De Frankenthalerstraat waaraan de nieuwe Praktijkschool is gelegen, is sinds enkele jaren een autosluiproute voor veel kantoorpersoneel van het nabij gelegen bedrijventerrein Doornbos. Aangezien dit gevaarlijke situaties kan opleveren, is in overleg met de gemeente Breda gekeken naar een veiligere route voor de leerlingen van de Praktijkschool en het naastgelegen MBO Prinsentuin College. Als oplossing is voor de leerlingen/studenten welke met het openbaar vervoer komen een “veilig wandelpad” aangebracht.

Leerlingen en studenten kunnen nu direct nadat zij bij de bushalte aan de Kapittelweg uit de bus gestapt zijn via een bruggetje over de sloot veilig naar hun scholen lopen. In totaal maken hier elke dag zo’n 500 leerlingen gebruik van. Dit voorkomt dat zij nog langer via de openbare weg (Frankenthalerstraat) hoeven te lopen en betekent een grote verbetering van de veiligheid in en rondom de Frankenthalerstraat.

Daarnaast is er een betere fietsverbinding gerealiseerd tussen de Nieuwe Kadijk en Frankenthalerstraat,  zodat fietsers in 2 richtingen van het fietspad gebruik kunnen maken en niet langer over hoeven te steken over de onbeveiligde dubbele rijbaan ter plaatse van de Kapittelweg/Frankenthalerstraat.

Energie

Ten behoeve van het opwekken van duurzame energie is het dak van de gymzaal uitgevoerd met een verzwaarde constructie om in de nabije toekomt plaatsing van zonnepanelen mogelijk te maken. De nodige technische aansluitingen hiervoor zijn reeds aangebracht.

Duurzame wandafwerking

Om het gebruik van tropisch hardhout (kappen van tropische bossen) te voorkomen zijn alle gevelkozijnen uitgevoerd in aluminium. Om dezelfde reden zijn de wanden van alle praktijklokalen uitgevoerd in gerecycled (OSB) plaatmateriaal.

Voor bezoekers is het mogelijk om de werking van de verschillende onderdelen in de nieuwe school te bekijken. De Praktijkschool biedt de gemeente Breda hiermee een extra gelegenheid om zich te profileren als een klimaatbestendige stad en heeft daarvoor van de gemeente Breda een bijdrage gekregen.

Meer informatie over Curio:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!