Nieuwe warmtewisselaar kopen? Of toch het frame vervangen?
- 24 mrt., 2015
- Technologie
Platenwarmtewisselaars die verouderd zijn, hoeven niet altijd afgeschreven te worden. Technical Component Company uit Oosterhout verzorgt reparatie en onderhoud aan warmtewisselaars en geeft ze hiermee een tweede leven. Dat is duurzamer en scheelt u bovendien veel geld.
Ieder probleem een maatwerkoplossing
Reparatie en onderhoud aan warmtewisselaars is een vak apart. Er komt een hoop vakkennis en ervaring bij kijken. Bovendien vraagt revisie van warmtewisselaars om technische creativiteit. Ieder probleem verdient zijn eigen aanpak. En daarom weet TCC als geen ander hoe belangrijk het is om maatwerk te leveren. Dit doet TCC door actief met de klant mee te denken.
Platenwarmtewisselaars een tweede leven geven
“We luisteren vooral goed wat de klant wil”, weet Ruud Gielen, het creatieve meesterbrein achter de organisatie. Die input gebruikt Gielen om een maatwerkoplossing te bedenken. Voor hem is het iedere keer weer een uitdaging om platenwarmtewisselaars een tweede leven te geven. Door ze zo onder handen te nemen dat de klant er weer mee vooruit kan.
Onderhoud en reparatie, ook voor frames
TCC reinigt platen door middel van hoge druk en chemische baden, en kapotte platen worden door het bedrijf gerepareerd of vervangen. Maar ook de frames rondom een platenwarmtewisselaar hebben onderhoud nodig, merkte Gielen. Deze frames worden aangetast door het gebruik van de verkeerde materialen, maar ook doordat men te lang wacht met het onderhoud.
Van onherkenbaar tot zo goed als nieuw
“We krijgen frames binnen die helemaal zijn aangetast. Die knappen we op of vervangen we deels. Dat is goedkoper en duurzamer.” TCC is in staat om alle frames te reproduceren en heeft daarvoor goede partnerships met bedrijven in de buurt. En dat is nodig, want Gielen krijgt frames binnen die totaal onherkenbaar zijn geworden. Frames die zijn gaan roesten en waar de verf van afbrokkelt tot aan frames waarvan de rubberen manchetten evenals delen van het frame volledig weggerot zijn.
Rubberen manchetten minder duurzaam
Gielen snapt wel waarom bedrijven kiezen voor een rubberen manchet. “Dat is goedkoop,” maar verstandig vindt hij het niet. “Er gebeurt heel lang niks mee tot op een gegeven moment zo’n manchet gaat scheuren. Als de manchet kapot is, gaat het frame eraan. Zeker als dat op een boot is onder invloed van zeewater, dan gaat de aantasting erg hard. Sommige rubbers zijn zo verduurd, dan kan ik mijn handen wel wassen, maar mijn vingers blijven zwart.”
De oplossing voor de frames met manchetten zit ‘m in roestvaststaal of titanium bekleding van de poorten. “Dat heeft bijna het eeuwige leven.” Maar teveel inkopers letten vooral op prijs en denken daarmee in korte termijn. Terwijl een frame bestaand uit de juiste materialen feitelijk goedkoper is doordat het langer mee gaat en minder onderhoud nodig heeft. Het kenmerkt de eerlijkheid van Gielen om dit te benoemen. Maar het is TCC ten voeten uit, dat naast onderhoud en reparatie van platenwarmtewisselaars ook gedegen advies geeft.
Geen frame te groot
Ondertussen maakt het bedrijf zich op voor de volgende grote klus. “Binnenkort komt er een heel groot frame binnen. Om deze te stallen wordt in onze werkplaats daarvoor speciaal ruimte vrijgemaakt.” Het frame moet met een dieplader en kraan op zijn plek worden gezet; de kraan past maar net onder het dak.
Demonteren en weer opbouwen
Voor de revisie maakt de grootte van het frame weinig uit. “We halen de warmtewisselaar helemaal leeg, daarna wordt het frame gedemonteerd en gaat het in delen naar de ‘buurman’. Die spuit en straalt hem volledig. Daarna komen de onderdelen helemaal goed weer terug en hebben wij intussen de platen gereviseerd. Vervolgens zetten wij het geheel weer in elkaar en gaat er een warmtewisselaar terug naar de klant die er fantastisch uitziet en klaar is om weer jaren gebruikt te worden”
Auteur: Bouke Tuit
Meer informatie over TECHNICAL COMPONENT COMPANY B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!