Ondernemen én werken aan wereldproblemen
- 11 sep., 2018
- Technologie
Ze werken allebei aan een belangrijk maatschappelijk thema, de een met de missie om verwoestijning tegen te gaan en de ander om voedseltekorten aan te vullen. De projecten MIRAZ en Wurmpie Wurmpie zijn dan ook twee mooie voorbeelden van hoe Fontysstudenten hun kwaliteiten in kunnen zetten binnen een eigen bedrijf.
Onlangs kregen beide projecten een Take-off hbo-subsidie (van 25.000 euro) om de haalbaarheid te onderzoeken. “We hopen echt bij te dragen aan een betere wereld.”
MIRAZ: van verwoestijning naar vruchtbare grond
Tom Hummel (Bedrijfskunde) en Alex Timmers (Werktuigbouwkunde) ontmoetten elkaar vorig jaar bij de minor ‘From idea to product with 3D printing’, niet wetende dat ze ruim een jaar later samen een eigen bedrijf zouden opstarten. “Tijdens de minor werden we uitgedaagd om ons te verdiepen in een van de vijftien wereldproblemen,” vertelt Tom. “Wij waren in het bijzonder geïnteresseerd in verwoestijning. Dit is een thema waar nog vrij weinig over bekend is en dat een enorme impact heeft op onze wereld. Steeds meer gebieden hebben namelijk te maken met droogte. Hierdoor krijgen we in de toekomst een groot tekort aan vruchtbare grond om bijvoorbeeld eten op te verbouwen.”
Proces van condensatie
Gegrepen door het onderwerp besloten Tom en Alex samen met een aantal medestudenten een machine te gaan ontwikkelen die verwoestijnde grond herstelt. Tom: “De techniek die we hiervoor willen gebruiken is gebaseerd op het natuurlijke proces van condensatie. Met de juiste temperatuur is het mogelijk om water uit de lucht te halen, op te slaan en vervolgens te gebruiken voor de hydratatie van de grond. Verwoestijnde grond wordt zo weer vruchtbaar. Hierbij maken we gebruik van duurzame energie, opgewekt uit zonnepanelen.”
Techniek en business
Inmiddels hebben Tom en Alex het project voortgezet in een eigen bedrijf: MIRAZ. Tom: “Alex werkt momenteel samen met een aantal andere studenten aan de technische kant van het concept: de machine. Ikzelf richt me samen met Fil Huiberts op het bedrijf. De komende tijd hopen we een goed businessmodel te creëren waarmee we continuïteit garanderen in het bedrijf en in de oplossing die wij aanbieden. Daarnaast vinden er gesprekken plaats met partijen om samen te werken en hebben we een stuk grond gevonden in Spanje waar we kunnen testen. Ja, we hebben echt de ambitie om hier een groot succes van te maken!”
Wurmpie Wurmpie: oplossing voor voedseltekort
Shasco Laugs (Applied Science) was al van jongs af aan gefascineerd door maatschappelijke issues, zoals voedseltekorten. “Het tekort aan voedsel is een van de belangrijkste punten op de wereldagenda,” aldus Shasco. “In 2050 is de wereldbevolking gegroeid van 7,5 naar 9 miljard, wat betekent dat we te weinig voedselbronnen hebben om iedereen te voeden. Daarom is het belangrijk om na te denken over alternatieve manieren om die tekorten aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan insecteneiwitten. Per toeval kwam ik vorig jaar in contact met een startup dat thuis farms had gebouwd voor insecten. Dit inspireerde mij om hier ook iets mee te doen. Ik zag meteen mogelijkheden om farms nog duurzamer te maken en ontwikkelde zo een eigen kleinschalige farm voor meelwormen.”
Impact maken
Vervolgens kwam Shasco in contact met allerlei bedrijven en food experts, die hem stimuleerden om het concept te vertalen in een eigen bedrijf. “Ik werk bijvoorbeeld samen met Duurzame Kost, een bedrijf dat op een duurzame manier groente, fruit en vis produceert en distribueert. Het bedrijf voorziet mij van groene biomassa voor mijn farms. In de toekomst wil ik een deel van mijn voedselbronnen teruggeven om te gebruiken voor hun productie. Daarnaast heb ik veel support gehad van het Centrum voor ondernemerschap binnen Fontys. Het leuke is dat ik het project naast mijn studie ben begonnen, maar omdat Wurmpie Wurmpie een eigen bedrijf is geworden, mag ik hier binnen de opleiding verder aan werken. Mijn doel is om mijn concept op korte termijn verder uit te rollen en een impact te maken door eiwitten te produceren die het milieu veel minder belasten dan vlees.”
Dit artikel is afkomstig uit het magazine ASQ Fontys, een uitgave van Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials.
Meer informatie over Fontys:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!