Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland maakt de juiste match tussen statushouder en bedrijf

  • Onderwijs & Training

“Ik geniet heel erg van deze mogelijkheid.” Die reactie kreeg Dennis van Huët, opleidingsadviseur bij Opleidingsbedrijf Installatiewerk van een leerling.

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland maakt de juiste match tussen statushouder en bedrijf

De man, een statushouder uit Syrië, volgde een opleiding bij Opleidingsbedrijf InstallatieWerk zodat hij ook in ons land aan de slag kan als monteur of servicemonteur. Van Huët: “Deze mensen tonen een enorme inzet, dat vinden we heel mooi om te zien.”

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland verzorgt opleidingen voor BBL-studenten en beschikt tevens over een groot aanbod aan cursussen en trainingen voor mensen die willen werken in de elektro- en installatietechniek. Vanuit haar opleidingsaanbod ondersteunt ze ook statushouders die in Nederland willen werken in deze branche. Het behalen van een VCA-certificaat maakt deel uit van de opleiding die statushouders volgen, zodat kandidaten op een veilige en verantwoorde manier aan de slag kunnen bij een bedrijf.

Werken op hoogte

De deelnemers schuiven achter de lestafel voor een theoretisch gedeelte, waarbij het lesmateriaal in de moedertaal wordt uitgedeeld. Een nog grotere mate van aandacht gaat uit naar het praktische aspect. Van Huët schat dat 40 procent van de tijd uitgaat naar het theoretische gedeelte, de overige 60 procent is gereserveerd voor de praktijk. Werken op hoogte, op trappen en op ladders staan en het leren lezen van etiketten is onderdeel van de VCA-training. “Je moet het van de praktijkvoorbeelden hebben”, weet Van Huët.

Intake, assessment en AMN-test

Aan deelname aan een opleiding gaat het een en ander vooraf, want Opleidingsbedrijf InstallatieWerk streeft naar een duurzame inzetbaarheid van haar leerlingen. De statushouder die is voorgedragen door bijvoorbeeld een gemeente, komt allereerst op intakegesprek. Bij een positieve uitkomst van dit gesprek volgt er een assessment, waarin de kandidaat drie dagen meeloopt bij een bedrijf: hoe functioneert deze persoon, komt hij op tijd op het werk en hoe zijn de sociale vaardigheden? Stuk voor stuk vragen die een beeld moeten geven van de geschiktheid van de kandidaat voor de branche. Een AMN-test laat tot slot zien over welke werk- en denkwijze de kandidaat beschikt, zodat deze in een functie terechtkomt die goed aansluit bij zijn capaciteiten.

Korte lijntjes

Van Huët maakte ook mee dat een kandidaat al tijdens het assessment door twee bedrijven een plek werd aangeboden. Over het algemeen wordt de kandidaat aan een bedrijf gekoppeld tijdens de opleiding. Niet vooraf, want soms blijkt de opleiding toch niet helemaal aan te sluiten op de capaciteiten van de kandidaat of ligt zijn interesse elders. Het is één van de redenen dat Opleidingsbedrijf InstallatieWerk de lijntjes met alle partijen kort houdt.

Andere gewoontes

Van Huët: “We vinden het inderdaad ook belangrijk affiniteit te houden met andere vakrichtingen. Soms blijkt een andere functie namelijk net iets beter bij een kandidaat te passen, waarvoor hij beter naar een andere opleider kan. Het belang van de kandidaat staat op zo’n moment natuurlijk voorop.” De opleider ziet ook de motivatie bij bedrijven tot kans van slagen. “Bedrijven gaan vanzelfsprekend heel zorgvuldig om met onze kandidaten. Zij komen uit een ander land en zijn andere gewoontes gewend. De bedrijven waar ze terechtkomen, willen echt een succes maken van de samenwerking. Aan het einde van de dag kijken ze gezamenlijk hoe een volgende keer een activiteit nog beter kan worden uitgevoerd.”

Enorme drive

De opleidingsadviseur ziet een enorme drive bij de statushouders. Voldoende technisch geschoold personeel is op dit moment lastig te vinden. Opleidingsbedrijf InstallatieWerk beschikt over krachten die dolgraag de kans krijgen om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Op de werkvloer worden soms verschillende talen door elkaar gesproken, iedereen doet enorm zijn best elkaar te begrijpen. “Als we zien dat mensen het naar hun zin hebben, geeft dat ook een groot plezier aan onze projectopleiders”, weet Van Huët.

Modulair

Op dit moment biedt Opleidingsbedrijf InstallatieWerk scholing aan twintig statushouders. Het verzorgen van de lessen gaat in overleg met de bedrijven waarvoor zij aan de slag gaan. Over het algemeen volgen de leerlingen dertien tot veertien opleidingsdagen. Het moment van starten gaat in overleg, afhankelijk van de scholingswensen van het betreffende bedrijf. De cursussen en het aanbod vanuit Opleidingsbedrijf InstallatieWerk zijn modulair, zodat deze ook op elkaar gestapeld kunnen worden.

Snuffelen op de werkvloer

Sommige bedrijven vinden het prettig dat de nieuwe kracht eerst even komt snuffelen op de werkvloer. “Dat iemand voldoende affiniteit met onze technieken heeft, staat immers voorop.” Aan Opleidingsbedrijf InstallatieWerk de taak bedrijven te informeren over de capaciteiten van de kandidaat en de vertaalslag te maken van het CV uit het thuisland met de eisen die hier worden gesteld. Wat de opleider ook doet, is bedrijven uitnodigen eens te komen kijken op de trainingslocatie. “Het maken van een goede match, dat is onze sterkste kant”, benadrukt Van Huët nog eens.

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over IW ACHTERHOEK RIVIERENLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!