ProduLAS levert brugdelen aan Keniaans project
- 17 feb., 2015
- Technologie
Voor een nieuw te bouwen brug in Kenia kreeg het Oosterhoutse ProduLAS de opdracht om in relatief korte tijd ruim meer dan 1000 stalen brugdelen gerobotiseerd te snijden, hechten en lassen.
Naam project: | Stalen Brugdelen voor Kenia |
Plaats: | Oosterhout |
Periode: | Februari 2014 t/m oktober 2014 |
Hoe is de samenwerking tussen uw organisatie en de opdrachtgever(s) tot stand gekomen?
We hebben in het verleden al eens een groot project voor deze klant gedaan met een looptijd van plus minus 3 jaar, dit waren overigens ook soortgelijke stalen brugdelen die bestemd waren voor een project in Ghana.
Kunt u een omschrijving geven van het project?
Het zijn brugdelen die bestaan uit verschillende losse onderdelen (halffabricaten). Deze onderdelen hebben we aangeleverd gekregen van de klant. Door middel van een snij/hecht/lasmal worden de decks gerobotiseerd gesneden en in elkaar gelast, waarna ze gecontroleerd en getransporteerd worden naar de klant.
Wat is jullie grootste kracht en hoe hebben jullie dit in het project tot uiting kunnen brengen?
Onze kracht voor deze lascel bestaat uit het gerobotiseerd lassen van “grote” producten en het uitleveren binnen een overeengekomen en aannemelijk tijdsbestek van de klant.
We kunnen ook kleine producten lassen en verschillende lasprocessen met een van onze andere 7 robotinstallaties die we gebruiken voor productielassen. Daarnaast natuurlijk zijn wij trots op ons gekwalificeerd en flexibel team dat continu een goede kwaliteit kan leveren en de producten op tijd klaar hebben staan voor de klant.
Welke activiteiten hebben jullie bij het project verricht?
De activiteiten van dit project bestaan uit de volgende acties die door ProduLAS BV gerealiseerd zijn:
1ste fase
We hebben een speciale snij-robot geïnstalleerd om de stalen traanplaten, welke op de bovenzijde van de decks bevinden, te voorzien van ronde montagegaten om, later als het deck geplaatst wordt, aan elkaar te monteren. Bij deze robot hebben we een aanvoer en afvoerpositie gemaakt waarbij we alleen maar de pakketten met platen moeten plaatsen, de rest zoals het oppakken met vacuüm, neerleggen op snijtafel, snijden, afleggen van gereed product, is volledig geautomatiseerd om een continue en kwalitatief gelijke producten te krijgen alvorens ze naar de lasrobot gaan.
Het bepalen van de positie van de plaat op de snijtafel wordt gedaan door een vernuftig meetsysteem welke op de robot geplaatst is. We hebben dit systeem zelf ontworden en gebruiken het ook bij ons welbekende balkenlasmachine welke al eerder in deze column naar voren is gekomen
2de fase
Wij hebben een lange track van 25 meter met 4 robots en hebben hiervan 11 meter van de track met 2 lasrobots gebruikt. Vervolgens opgesplitst in twee lascellen om een vol continue proces te creëren voor een snelle doorstroom, wat de klant dan ook van ons verwacht.
Als eerste worden de verschillende onderdelen ingelegd in de eerste positie waarna de onderdelen aan elkaar gehecht worden door de twee robots. Dit hechten gebeurd om verschuiving en kromtrekken van de producten tegen te gaan.
Vervolgens lassen de twee robots -gelijkmatig en verdeeld- het product af waarbij ondertussen in de andere cel een nieuw product wordt voorbereid en geplaatst door een werknemer. Als de robot klaar is met de eerste cel lassen kan deze zonder pauzes direct over springen naar de tweede cel om daar zijn taak weer opnieuw uit te voeren
In welke fase is het project op dit moment?
Het project is in oktober 2014 afgerond, maar omdat we tijdig klaar waren met het project volgde er al snel een soortgelijk vervolgproject van brugdelen waar we eind januari 2015 mee zijn begonnen en 11 februari 2015 hebben afgerond. Deze brugdelen zijn overigens bestemd voor een brug in Suriname.
Welke stappen zullen er nog volgen?
Onze klant zal natuurlijk altijd actief zijn of blijven in deze brugdelen dus een vervolg van een goede en voorspoedige samenwerking is te verwachten.
Zijn er andere partijen betrokken bij het project? En zo ja welke en wat is hun rol?
Onze klant heeft de benodigde halffabricaten aangeleverd.
Wanneer het project een regionaal karakter heeft, kunt u dan beschrijven, wat het voor voordelen heeft voor het regionale bedrijfsleven?
Het project heeft geen regionaal karakter maar wat wel mooi is dat een gerenommeerd bedrijf zoals Produlas in een kleine Brabantse gemeente toch grote zaken doet en producten maakt voor buitenland, waar we dan ook weer trots op kunnen zijn qua bedrijf en gemeente.
Meer informatie over ROBOFLEX:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!