Proeftuin augmented/virtual reality & serious gaming in logistiek Midden-Brabant
- 15 mrt., 2021
- Logistiek & Vervoer
De markt biedt steeds meer digitale technologieën die het mogelijk maken om processen en werkzaamheden te vereenvoudigen. Zo zijn er technologieën die worden ingezet om de werkelijkheid te verrijken of te simuleren: augmented reality, virtual reality en serious gaming (ook wel afgekort tot AVS). Veel consumenten hebben hier al kennis mee gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van games.
Maar ook in het bedrijfsleven bieden deze nieuwe technologieën kansen. In diverse sectoren worden ze al volop ingezet, maar in logistiek en supply chain zijn de toepassingen vooralsnog beperkt. Midpoint Brabant is voor de regio Midden-Brabant een project gestart met als doel om het gebruik van augmented reality, virtual reality en serious gaming in logistiek en supply chain te bevorderen. Het project is onderdeel van een MKB-Deal, waarin Midpoint Brabant nauw samenwerkt met Gemeente Tilburg en Station88.
Om welke toepassingen gaat het bij dit project?
De mogelijke toepassingen van dit AVS-project zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan trainen en opleiden van personeel (zoals chauffeurs of magazijnpersoneel), onboarden van nieuw personeel, voorkomen van fouten tijdens het orderpickingproces, ondersteunen van veiligheid in werkprocessen in magazijnen en onderweg, ondersteunen van assemblage en montage tijdens VAL-activiteiten en toevoegen van spelelementen aan werkprocessen om missers te vermijden en efficiency te verhogen.
Een juiste inzet van deze nieuwe technologie draagt ook bij aan een positief imago van het bedrijf, in de strijd om talent. Er zijn meer dan voldoende kansen, maar desondanks hebben veel bedrijven nog een beperkt beeld van de mogelijkheden in hun eigen bedrijfsomgeving. Vandaar deze AVS-proeftuin, met als belangrijk uitgangspunt dat de techniek niet het doel is, maar een middel om hogere efficiency in het werk te bereiken of een betere impact in training en opleiding te realiseren.
Eerste fase en vervolg
Het doel van de proeftuin is om minimaal één concrete toepassing te ontwikkelen en deze in de logistieke praktijk te testen en implementeren. In de eerste fase van het project wordt met een beperkt aantal bedrijven aan de toepassing gewerkt. Hier zijn zowel logistieke bedrijven als ontwikkelaars en leveranciers van de technologie bij betrokken. Het resultaat van de proeftuin wordt vervolgens met een demonstratieapplicatie ter beschikking gesteld aan logistieke bedrijven die geïnteresseerd zijn om de toepassing uit te proberen in hun eigen omgeving.
Interesse?
Organisaties uit de regio Midden-Brabant kunnen deelnemen aan deze proeftuin. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Twan van Lankveld, Midpoint Brabant Smart Logistics.
Meer informatie over Midpoint Brabant Smart Logistics:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!