Quintess neemt deel aan rondetafelgesprek gemeente Cuijk

  • Zakelijke dienstverlening

In Nederland staat gemiddeld 14% van de totale oppervlakte aan kantoren renteloos leeg. Paul Caspers van Quintess nam samen met 7 andere ondernemers deel aan een rondetafelgesprek over dit probleem.

Quintess neemt deel aan rondetafelgesprek gemeente Cuijk

In aanwezigheid en onder deelname van wethouder Arthur Baudet, portefeuillehouder van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in de gemeente Cuijk, discussiëren acht ondernemers over het probleem van de lege werkvloeren, over de oorzaken en de mogelijke oplossingsrichtingen, waaronder ‘verlies nemen’ en ‘duurzaam bouwen’. Een greep uit het gesprek

Klimaat

Paul Caspers maakt met zijn Boxmeerse bedrijf Quintess ‘smart energy control’. Hij werkt met 7 mensen al 12 jaar aan besturingstechniek en klimaatbeheersing. Met succes, want zijn producten zijn terug te vinden in het Scheveningse Circus theater; bij Endemol te Amsterdam(40.000m2) en in zo’n honderdvijftig duurzame energieinstallaties.

“Er is absoluut een direct verband tussen het klimaat in de werkruimte en de arbeidsproductiviteit. Een goede installatie verdient zichzelf terug in termen van efficiënt ingezette uren. Wij zijn momenteel vooral actief in het westen, kennelijk lopen ze daar toch nog wat voorop als het gaat om bijvoorbeeld koude-warmteopslag. Ik ben het erg eens met Frank: we gaan van uitstoten naar uitwisselen. Wat voor het ene bedrijf afval is, blijkt  voor het andere een grondstof en zulke bedrijven moet je dan bij elkaar brengen.”

Synergy vinden

Johan Driessen, directeur van architectenbureau Novares, heeft dat in Limburg fout zien gaan. “Er waren plannen voor een biovergasser, die mocht om allerlei redenen niet in Limburg gebouwd worden en nu rijden elke dag vrachtwagens met  afval naar de vergassers in de Randstad. Kijk, dan schiet je een doel voorbij... Het gaat er juist om, om de synergie te vinden. In onze ontwerpen maken we waar mogelijk gebruik van nog waardevolle elementen van een gebouw. Duurzaamheid betekent niet alleen energie besparen, het is ook verantwoord omgaan met grondstoffen. Of gebouwen waar al heel veel energie in is gestoken: tijdens de bouw!”

Omslag in het denken

Dat is mooi allemaal, maar daarmee is het probleem van de leegstand niet opgelost. “En dat gaan wij vandaag ook niet oplossen,” meldt Peter Martens. “Dat vraagt namelijk een omslag in ons denken die we niet op een dag of zelfs een maand of een jaar maken. Die omslag is deze: vastgoed wordt in de toekomst niet meer altijd automatisch méér waard. Er zijn op dit moment veel investeerders die hun verlies zouden moeten nemen en het pand op de realiteitswaarde nul zouden moeten zetten. In de boeken is het  echter soms nog tonnen waard. Dat verlies te nemen zou de winst van het jaar zo ernstig drukken dat men daar niet aan wil. Dan liever verborgen doodbloeden, ook als dat in werkelijkheid meer geld zou kosten...” “En intussen staat het pand op het bedrijventerrein te verpauperen,” vult Baudet aan, “En iedereen weet dat het pand van de buurman mede bepaalt hoe goed je voor jouw pand en de omgeving zorgt. Zo verloedert een bedrijventerrein...”

Idealisme telt

“Daarom moet een gemeente iets doen in het voortraject,” vindt Caspers, “Daar kun je nog voorzieningen treffen, zoals glasvezel, of infrastructuur. Daar kun je ook nog eisen stellen aan de ondernemers die zich melden, ook bij een renovatieproject. Samen een energiemaatschappijtje oprichten, samen energie inkopen – en opwekken! Geld moet niet altijd de basis voor alles zijn, idealisme telt toch ook? Niet te grote stappen nemen en gedoseerd ondernemen. Daar ligt de oplossing.” Caspers: “En dat dan met een heldere gebiedsvisie van de overheden. Dat kan vergunningverlening aanzienlijk versnellen.”

Meer informatie over QUINTESS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!