Regio Noord-Veluwe wil sneller naar duurzame energiehuishouding
- 26 mrt., 2014
- Innovatie & MVO
Met vele activiteiten zet het Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) in op een grootschaliger gebruik van groene grondstoffen. De voortstuwing van dit proces leidt bovendien tot stimulering van de regionale werkgelegenheid
IGEV is een bundeling van krachten van ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek.
Het innovatiecentrum is een regionale ontmoetingsplaats van ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en initiatiefnemers die zich bezighouden met groene economie, energiebesparing en duurzame energieopwekking. Zij delen hun kennis en ervaringen met elkaar om plannen en ideeën sneller te laten rijpen voor toepassingen in de praktijk.
Kenniskringen
Het Innovatiecentrum Groene Economie heeft drie functies. In de eerste plaats is het IGEV een platform voor kennisuitwisseling en netwerkontwikkeling. Twee keer per jaar vindt een grootschalig netwerkevenement plaats, waar ondernemers, onderzoekers en anderen die actief zijn in de ‘biobased economy’ elkaar treffen. Daarnaast zijn er drie kenniskringen, waarin de deelnemers ideeën ontwikkelen voor samenwerking in onderzoek of het samen realiseren van een business case. De kenniskringen zijn ingericht rond de thema’s: mestverwaarding, maaisel en aquatische biomassa.
Projectondersteuning
De tweede functie van IGEV is projectondersteuning. Professionals op verschillende gebieden bieden begeleiding om projecten te kunnen realiseren. De ondersteuning kan gericht zijn op onderzoek, op ontwikkeling of op financiële of juridische advisering. Waar nodig vindt een koppeling plaats tussen verschillende partijen.
Enkele voorbeelden van projecten die door IGEV ondersteund worden zijn: een vergistinginstallatie bij een rioolwaterzuivering, zonnepanelen op schooldaken en renovatie van huurwoningen met een laag energielabel naar het hoogste energielabel.
Proeftuinprojecten
‘Praktijklaboratoria’ vormen de derde functie van het Innovatiecentrum Groene Economie. Hier gaat het om de ondersteuning van zogeheten ‘proeftuinprojecten’. Als die gerealiseerd zijn, dienen ze als voorbeeld voor de hele regio. Deze projecten worden onder meer geholpen met financiële ondersteuning voor nader onderzoek. Een van de projecten is ‘grasraffinage’: de afzet naar industriële verwerkers van het maaisel van landbouwbedrijven. Een ander proeftuinproject is een gesloten kringloopsysteem voor de teelt van vis, kroos, groente en wormen. Een derde project is een diervriendelijke en mestscheidende vloer voor koeienstallen.
Innovatiemakelaar
Het IGEV Praktijklaboratorium heeft een innovatiemakelaar in dienst. Ondernemers kunnen bij de makelaar terecht met al hun vragen en om hun ondersteuningsbehoeften aan te geven. De innovatiemakelaar neemt ook zelf het initiatief voor innovatietrajecten als hij kansrijke ideeën of plannen tegenkomt.
Meer informatie over VERWIJDERD:
Bekijk het complete instantieprofiel