Samen met studenten van vetzuur naar groene energie

  • Agrofood & Biobased

Van vetzuur naar groene energie. Zo heet het uitdagende project dat Van der Kooy Pijnacker heeft opgepakt, samen met de scheikundige ingenieurs van ARAM.

Samen met studenten van vetzuur naar groene energie

ARAM uit Capelle aan den IJssel is actief op het vlak van projectmanagement, planning en engineering. Met een innovatieve technologie worden laagwaardige vetzuren omgezet naar een nieuwe transportbrandstof, XTL.

Met dit pilotproject, dat en passant een stap zet in de richting van het internationale klimaatverdrag dat twee jaar geleden in Parijs werd gesloten, gaat Van der Kooy Pijnacker groene energie leveren in de vorm van diesel en kerosine.

XTL-Brandstof

“We zijn gespecialiseerd in het verwerken van afvaloliën en afvalvetten tot bruikbare nieuwe producten, zoals biobrandstof”, zegt eigenaar Annette van der Kooy. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen. Dit project past in dat straatje.” XTL-brandstof zal volgens Van der Kooy gewoon aan de pomp worden verkocht. “Wel zullen er additieven aan worden toegevoegd om te voorkomen dat een auto gaat pingelen. Het lukt overigens al wel om die brandstof te maken, maar nog lang niet op in grote volumes.” En ook: “We moeten nog veel experimenteren. Binnen twee jaar hoopt Van der Kooy Pijnacker dat de procesinstallatie XTL full power zal gaan draaien.

Vakantiewerk als operator

Harold van den Berghen, die chemische technologie studeert aan de Avans Hogeschool in Breda, werd ook bij het XTL-project betrokken toen hij in zijn derde jaar stage ging lopen bij Van der Kooy Pijnacker. “Zijdelings heb ik er toen iets van meegekregen. Maar dat veranderde toen me werd aangeboden om er vakantiewerk te doen om als operator de pilotfabriek draaiende te houden. Het verdiende niet alleen goed, ik vond het hartstikke mooi om van een product dat niet meer geschikt is voor andere doeleinden zó te bewerken dat het toch nog een toegevoegde waarde heeft. En ook nog eens duurzaam.” Wat ook prettig was: “Je ziet een afvalproduct binnenkomen, er gaat olie naar buiten. Dat hele proces heb ik mee mogen maken.”

Economische kansen?

Het XTL-project zit nog in de proeffase. Harold denkt dat het wel degelijk kansen heeft om in de reguliere economie mee te draaien. “De brandstof die uit deze afvalproducten wordt gewonnen kun je veel makkelijker gebruiken dan biobrandstof.”

Steentje bijdragen

Van der Kooy Pijnacker maakt regelmatig gebruik van studenten, ook op hbo- en mbo-niveau. Annette: “We niet zo’n groot bedrijf. Voor studenten is dat aantrekkelijk. Loop je stage bij een groot concern, dan is de kans groot dat je dat alleen maar een facet van de productie ziet. Bij ons is dat dus niet zo. De vrachtwagens komen binnen, ze helpen mee bij de machines, zien in het laboratorium hoe de analyses worden gemaakt. En uiteindelijk gaat er weer een schoon product naar buiten. Het is een mooi product, dat waarderen ze al. En dat ze daar op verschillende vlakken een steentje mochten bijdragen, vinden ze prachtig.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Technotron B.V. Technotron B.V.

Meedenken is bij ons gratis!