Samenwerking sectoren redding gezondheidszorg

  • Onderwijs & Training

De gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen. Zoals verdubbeling van de vergrijzing, stijgende levensverwachting, meer complexe zorgvragen, toenemende zorgkosten en toepassing van nieuwe technologische mogelijkheden.

Samenwerking sectoren redding gezondheidszorg

Een transsectorale benadering is een mogelijke oplossing voor al deze thema’s. Wat de maatschappelijke trends op dit gebied zijn behandelen Niels de Beer en Lowie van Doninck tijdens de Avans Academielezing op woensdag 18 maart.

De echte oplossingen kunnen we vinden in innovatie. Daarmee ontstaan mogelijkheden om te anticiperen op de uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat. En om de kwaliteit te verbeteren en de toegankelijkheid en betaalbaarheid te waarborgen. Meer samenwerking is hierbij het credo. Burgers, zorgorganisaties, overheidsinstanties, bedrijfsleven en kennisinstituten moeten samen de gezondheidszorg gaan benaderen.

Brede visie in het onderwijs

De zogenaamde transsecortale benadering vraagt om het opleiden van ondernemende professionals voor de gezondheidszorg. Professionals met een brede visie. Die over de grenzen van hun eigen domein kijken en actief en productief samenwerken met andere sectoren. De Beer en Van Doninck lichten toe hoe Avans Hogeschool hier invulling aan geeft.

Zorgrobot Zora en Age Friendly Cities

Met praktijkvoorbeelden laten de sprekers zien hoe innovatieve producten en ideeën vorm geven aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. Zo bekijkt het tweetal wat de meerwaarde is van een technologische ontwikkeling als zorgrobot Zora. De boodschap: zorgverleners, technici en financiële professionals spelen samen een belangrijke rol om zo’n robot het best tot zijn recht te laten komen. De Beer en Van Doninck belichten ook de opzet van Age Friendly Cities vanuit verschillende invalshoeken.

Over de sprekers

Niels de Beer (1974) is hogeschooldocent bij de Academie voor Gezondheidszorg van Avans en houdt zich bezig met de thema’s innovatie en ondernemerschap op het terrein van gezondheid en welzijn. Op creatieve wijze en vanuit een transsectorale benadering verbindt hij de wereld van de gezondheidszorg en welzijn met bedrijfsleven en overheid. De kracht van De Beer ligt in het verbinden van mensen, initiatieven en ideeën. In 2013 won hij met het concept "Oud ontmoet Jong" de TedX Award Breda.

Lowie Van Doninck (1960) is hogeschooldocent bij de Academie voor Gezondheidszorg en onderzoeker bij het lectoraat Active Ageing. Hij is coördinator van de minor Active Ageing, waar studenten vanuit verschillende opleidingen gezamenlijk naar aspecten van veroudering kijken. Hij specialiseerde zich in de Blauwe Zones: gebieden in de wereld waar de gezonde levensverwachting aanzienlijk hoger ligt dan in Nederland. Gefascineerd door het feit dat we meer dan 80% van ons gezondheidsbudget gebruiken in de laatste 2 jaar van ons leven werkt hij momenteel aan een boek met als werktitel ‘Live Longer, Die Faster’.

Op woensdag 18 maart zijn belangstellenden welkom om de Avans Academielezing gratis bij te wonen. De lezing vindt plaats bij Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 in Breda. De lezing duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via deze link.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!