SIDN fonds van start met reeks aan nieuwe projecten

  • Zakelijke dienstverlening

Ook dit jaar steunt het SIDN fonds weer diverse projecten. Onder hen bevinden zich 12 Pioniers en 10 Potentials op het gebied van privacy, security, digitale vaardigheden en Tech for Good. In dit artikel vindt u een greep uit deze projecten met daarbij een korte omschrijving van de inhoud.

SIDN fonds van start met reeks aan nieuwe projecten

Hoe kun je optimaal gebruik maken van je privacy rechten op internet?

Bits of Freedom wil internetgebruikers helpen meer grip te krijgen op hun data. Met ‘My Data Done Right’ ontwikkelen ze een open source tool en website om meer transparantie af te dwingen bij partijen die onze data gebruiken. De tool helpt burgers om rechten die voortkomen uit de AVG (de nieuwe Europese privacyverordening die op 25 mei van kracht gaat) ook echt uit te oefenen. Naast het genereren en bijhouden van verzoeken (bijvoorbeeld op het gebied van het inzage-, correctie- en verwijderingsrecht), kunnen ook ervaringen en tips worden uitgewisseld. Daarnaast wordt de feedback van de diverse partijen in kaart gebracht om zo te komen tot eventuele vervolgacties.

Project: My Data Done Right
Aanvrager: Stichting Bits of Freedom

Creative Tech Acadamy voor leerlingen en docenten

Creative Tech Academy (CTA) is een spin off van Night of the Nerds, het populaire jaarlijkse event voor middelbare scholieren en jongeren (14-19 jaar, VO en MBO). Op middelbare scholen is er nog niet veel structurele aandacht voor digitale technologie en creativiteit. CTA wil dat doorbreken door vooral de docenten die hier nu al actief en vernieuwend mee bezig zijn met elkaar te verbinden en te ondersteunen. Dit doet CTA door inspirerende workshops (zoals bijvoorbeeld muziek programmeren met Sonic Pi) en meet-ups specifiek voor docenten te organiseren. Juist die actieve docenten zijn in staat het verschil te maken in het onderwijs. Via CTA doen ze inspiratie op, ontmoeten ze vakgenoten en delen ze kennis m.b.t. innovatieve en relevante aanvulling op het bestaande curriculum.

Project: Creative Tech Acadamy
Aanvrager: Stichting FutureBites

IRMA geeft zo min mogelijk privacygevoelige data prijs!

Met de AVG, de nieuwe privacy verordening die 25 mei 2018 ingaat, wordt het essentieel om zorgvuldig om te gaan met privacygevoelige gegevens en zo min mogelijk gegevens op te slaan. IRMA is een privacyvriendelijke authenticatie-app waarmee op een beveiligde en betrouwbare manier op allerlei webdiensten ingelogd kan worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld aantonen dat je boven de 18 bent, zonder andere informatie prijs te geven. IRMA is voortgekomen uit onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en wordt nu door Stichting Privacy by Design open source doorontwikkeld en uitgerold zodat het voor ‘the public good’ beschikbaar komt. In dit project zullen IRMA en Lets Connect! van SURFnet (een ander project dat door SIDN fonds wordt ondersteund) op elkaar aangesloten worden.

Project: Connecting (with) IRMA
Aanvrager: Stichting Privacy by Design

Ontdek de skills van de toekomst

Kinderen groeien op in een wereld waarin technologie, connectiviteit en inventiviteit steeds belangrijker wordt. SkillsDojo, een online platform voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, stimuleert op speelse wijze de ontwikkeling van deze 21e eeuwse vaardigheden. De lessen - voor zowel thuis als op school - worden aangeboden in de vorm van gratis informatieve doe-het-zelf-video’s. Met dit project wordt het prototype (een SIDN fonds Pioniersproject) doorontwikkeld tot een volwaardig platform, waarop 8 nieuwe series op het gebied van digitale geletterdheid (denk aan mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT basisvaardigheden) worden toegevoegd.
Project: SkillsDojo
Aanvrager: Stichting SkillsDojo

Zonder security expertise aan de slag met malware?

Dit project is een vervolg op het eerder ondersteunde project Cuckoo Sandbox Front-end, waarbij Cuckoo Sandbox software – open source software om virussen te analyseren en daarmee datalekken te voorkomen, verhelpen of verminderen - gebruiksvriendelijker is gemaakt voor een breder en minder technisch publiek. De volgende stap is het gebruiksvriendelijk maken van het veel gebruikte platform http://malwr.com/, de gratis online versie van Cuckoo Sandbox. Met dit platform wordt Cuckoo toegankelijk voor een nog grotere groep gebruikers zonder security expertise, omdat de software hiermee niet eerst offline geïnstalleerd hoeft te worden. Daarnaast biedt het een alternatief voor dure commerciële oplossingen.

Project: Malwr.com: Cuckoo SaaS
Aanvrager: Bremer Computer Security BV

Jonge hackers gezocht!

Cybersecurity is van steeds groter belang in een wereld die wordt bedreigd door hacks, nepnieuws, phishing, etc. Tegelijkertijd kampen we met een groot tekort aan cybersecurity experts op de arbeidsmarkt. De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat dit tekort wil verkleinen. Dit doen ze door jonge talenten (van 15-25 jaar) die nu om verschillende redenen buiten de bestaande schoolsystemen (dreigen te) vallen, zoals schoolverlaters en gamers, op te leiden en te matchen met potentiële werkgevers. Gastdocenten brengen deze kwetsbare jongeren de veelgevraagde 21e -eeuwse vaardigheden bij en leren hen hun talenten op een positieve manier in te zetten (denk aan ethisch hacken), zodat zij op eigen niveau en tempo hun kennis en kunde binnen het cyberdomein kunnen ontwikkelen.

Project: Cyberwerkplaats
Aanvrager: Stichting Cyberwerkplaats

Datarevolutie: het begint bij Privacy by Design

Privacy by design is essentieel voor het minimaliseren van privacyrisico’s en het opbouwen van vertrouwen. Daarom is het van belang om al tijdens de ontwikkeling van informatiesystemen zoveel mogelijk aandacht te besteden aan privacyverhogende maatregelen. Het project Privacy Designer is een doorontwikkeling van het Privacy by Design framework dat als Pioniersproject is gerealiseerd. Door dit framework om te zetten in een online kennisportal, wordt het beter praktisch toepasbaar voor diverse branches. Het maakt kennis, inzicht én oplossingen rondom privacy toegankelijker waardoor innovaties meer privacybewust tot stand komen. In samenwerking met SURFnet zal de invulling zich in eerste instantie richten op organisaties binnen het onderwijs.

Project: Privacy Designer
Aanvrager: Privacy Company

Hoe voorkom je filterbubbles? Een toolkit voor nieuwsorganisaties

In de overvloed aan online nieuws die dagelijks tot ons komt is het best handig dat online media persoonlijke aanbevelingen doen of zoekmachines en sociale media feeds informatiestromen voor je filteren. Of toch niet? Hoe voorkom je dat deze geautomatiseerde systemen ons niet gewoon ‘meer van het zelfde’ voorschotelen en ons in zogenoemde ‘filterbubbles’ opsluiten? In dit project werken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam samen met Blendle, de Volkskrant en RTL aan een ‘diversity toolkit’ waarmee nieuwsorganisaties betere en meer diverse aanbevelingen kunnen genereren.

Project: Unlocking the potential of news recommenders for an open internet and empowered citizens
Aanvrager: University of Amsterdam, Institute for Information Law (IViR)

Hoe kunnen we patiënten effectiever informeren?

Patiënten willen actief betrokken worden bij belangrijke beslissingen over zijn of haar behandeling. Digitale keuzehulpen bieden uitkomst. Ze helpen de patiënt te informeren over de aandoening en behandelmogelijkheden. Elk ziekenhuis ontwikkelt echter zijn eigen keuzehulpen, waardoor het veelvuldig voorkomt dat er voor dezelfde ziekte meerdere keuzehulpen bestaan. Het delen van keuzehulpen door ziekenhuizen blijkt ook vaak lastig, doordat ze niet dezelfde programmeertaal gebruiken. Er is dan ook een grote behoefte aan een centraal platform voor digitale keuzehulpen. Met Winq biedt dit project een platform en online tool, waarmee (zorg)organisaties zelf digitale keuzehulpen kunnen ontwikkelen en delen met andere zorgorganisaties.

Project: Winq. Enabling shared decisions
Aanvrager: Winkler Foundation

Zelf radioactieve straling meten?

Radioactieve straling is voor velen een ‘ver van mijn bed show’. Toch komt het ook in onze samenleving dagelijks voor, bijvoorbeeld als je werkt bij een onderzoeksinstelling of in de buurt van een kerncentrale woont. Niet gevaarlijk, maar wel iets om zorgvuldig mee om te blijven gaan en waarbij ook burgers zelf een rol kunnen spelen. Waag Society heeft in samenwerking met WISE International en het RIVM het project GammaSense ontwikkeld om burgers in staat te stellen met een smartphone of laptop zelf gammastraling (een component van radioactieve straling) te meten. Met dit project wordt de applicatie verbeterd, een koppeling gemaakt met andere databronnen en platformen en een open hardware variant ontwikkeld.

Project: GammaSense 2.0
Aanvrager: Stichting Waag Society

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Vidho Interieurbouw Vidho Interieurbouw

Wij maken het voor u!