home » projecten » Bouw »

Sleufloze leidingtechnieken, saneren zonder overlast

  • Bouw

De Jongh Pipesystems uit Heijningen is een van de specialisten op het gebied van het sleufloos saneren van oude pijpleidingen. Recent leverde zij een HDPE-SLM gasbuis voor welke werd ingezet bij een pilot project in Tilburg. Deze buis werd ingezet bij een nieuwe techniek, de LMI methode.

Sleufloze leidingtechnieken, saneren zonder overlast

Nu het leidingenstelsel onder Nederland verouderd, groeit de markt voor het saneren van oude pijpleidingen. Bijkomend probleem is dat het vervangen van bestaande leidingen veel overlast veroorzaakt. Zeker in de steeds drukkere Nederlandse binnensteden zorgen wegopenbrekingen voor veel overlast en frustratie. Bewoners, verkeersdeelnemers en bedrijven ondervinden hinder van opengebroken straten. Maar ook buiten de stad wordt het steeds drukker; de hoeveelheid bebouwde grond en het aantal wegen en spoorverbindingen nemen toe. Het is lang niet altijd eenvoudig of überhaupt mogelijk om de ondergrond goed open te breken.

Horizontaal boren (HDD)

Daarmee groeit de behoefte aan een saneringsoplossing die zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Die oplossing is er in de vorm van diverse ‘sleufloze’ technieken. Daarbij wordt er horizontaal in de ondergrond geboord en worden nieuwe, uit polyethyleen (PE) vervaardigde buizen aangebracht. Het voordeel is dat het bovengronds niet over de gehele lengte van de leiding opengebroken hoeft te worden; doordat er horizontaal geboord kan worden tot een afstand van enkele tientallen meters tot enkele kilometers, kan er voor de meeste saneringsprojecten worden volstaan met slechts enkele bovengrondse werkputten. Het gevolg: minimale hinder. Bovendien hoeft er geen grond te worden afgevoerd én is de bijkomende schade aan natuur en milieu minimaal.

Sleufloze leidingtechnieken, saneren zonder overlast

Meerdere technieken

Afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het budget heeft de opdrachtgever de keuze uit meerdere technieken, zoals swagelining, sliplining, pipecracking en close fit lining. De basis blijft hetzelfde: de nieuwe buis wordt door de bestaande leiding geleid en hierdoor wordt de oude leiding geheel vervangen waarbij sleufloos gewerkt kan worden door slechts enkele werkputten te maken.

Succesvolle pilot

Sommige technieken bestaan al jaren, andere werden recent ontwikkeld. Een voorbeeld van een pas ontwikkelde techniek is de LMI-methode, waarbij een oude gietijzeren onder druk staande gasleiding wordt gesaneerd d.m.v. het inbrengen van een nieuwe HDPE-SLM buis. Het grote voordeel van deze methode is dat omwonenden niet zonder gas komen te zitten. Recent werd deze techniek succesvol getest in een pilot in Tilburg.

Daar leverde De Jongh Pipesystems desbetreffende buis, waarbij deze techniek door een gespecialiseerde aannemer in opdracht van een energiebedrijf werd uitgevoerd.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over JONGH PIPESYSTEMS B.V., DE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!