Startbaan helpt Helmondse daklozen aan een nieuwe toekomst
- 22 mei, 2017
- Arbeidsmarkt
De gemeente Helmond wil dat alle inwoners mee kunnen doen, rond kunnen komen en vooruit kunnen komen. Het project Startbaan biedt dak- en thuislozen een traject aan waarbinnen werk en wonen centraal staan.
De gemeente Helmond gelooft dat werk en wonen een belangrijke stap vormen om deze specifieke groep te bereiken zodat ze mee kunnen doen in de maatschappij. SMO, LEVgroep en Senzer hebben daarom het project Startbaan voorgesteld en het college heeft inmiddels besloten om de partijen opdracht te geven om het project uit te gaan voeren.
Minimaal tien dak- en thuislozen helpen
Het project streeft er naar dat er minstens tien Helmondse daklozen door deelname aan het project er in slagen om weer een zelfstandig bestaan op te bouwen. Het project gaat er vanuit dat iemand:
- Binnen een jaar na start van het project een arbeidsovereenkomst van minimaal 28 uur voor een duur van half jaar hebben;
- Voor een groot gedeelte onafhankelijk zijn van een uitkering;
- Zelfstandig wonen.
De deelnemers hebben bij de start geen vaste verblijfplaats en geen werk. Zij volgen een training om vervolgens door te kunnen stromen naar een betaalde baan. Tegelijk wordt er gezocht naar passende woonruimte.
Maatwerk
De partners trekken samen op in een intensieve en persoonlijke aanpak voor dak- en thuislozen voor werk en woning. Senzer biedt werkstages, detacheringen bij bedrijven en jobcoaching. De LEVgroep beschikt over maatjes (vrijwilligers) die helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk. SMO zet haar ervaring in met Begeleid Wonen en indien nodig ook budgetbeheer of bewindvoering via SaldoPlus.
Alternatief wanneer het niet lukt
Daar waar het -om welke reden dan ook- niet lukt om een geselecteerde dak- en thuisloze aan het werk te helpen en te houden, wordt de betrokkene niet losgelaten, maar wordt een alternatief aangeboden in de vorm van participatie zoals vrijwilligerswerk bij het Stadsleerbedrijf en/of JobFactory.
Vervolg
Senzer, SMO en LEVgroep gaan intensief samenwerken en maken gebruik van elkaars expertise en netwerk. Na afloop van het project wordt geëvalueerd en gebruiken de partijen de ervaringen van dit project voor hun reguliere werkwijze.
Meer informatie over SENZER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!