Studenten Koning Willem I College opnieuw in de bres voor Tour du ALS
- 4 jul., 2018
- Onderwijs & Training
Het Koning Willem I College is een community college, wat door het schoolbestuur als een van de kernwaarden is gedefinieerd. Met andere woorden: een onderwijsinstelling die middenin de maatschappij staat en haar steentje probeert bij te dragen aan een betere wereld.
Daar hoort bijna vanzelfsprekend ook het ondersteunen van goede doelen bij. Een treffend voorbeeld is de recente betrokkenheid van een kleine veertig studenten van de Academie Orde & Veiligheid van het Koning Willem I College bij de organisatie van de jongste editie van Tour du ALS.
Tour du ALS
Fietsend, hardlopend of wandelend de Mount Ventoux beklimmen, dat is de uitdaging die de deelnemers aan de Tour du ALS elk jaar aangaan. Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' wordt telkens geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen ALS. De afkorting staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose, een relatief onbekende dodelijke spier- en zenuwziekte waartegen nog geen medicijn bestaat. De zevende editie van het grootschalige evenement telde 442 deelnemers (onder wie een aantal patiënten en bekende Nederlanders), veelal opererend in teamverband. De opbrengsten, die langzaam richting de negen ton gaan, komen onder meer ten bate van het verrichten van noodzakelijk onderzoek.
Opbouw
De studenten van het college arriveerden een paar dagen vóór de happening in gezelschap van verschillende leraren én afdelingsdirecteur Henk Melissen. Het was voor het tweede jaar op rij dat de 'hulptroepen' van het onderwijsinstituut de organisatie te hulp schoten. De Bossche afvaardiging had tevens geld ingezameld. Op de camping in Mazan, die als het ware als een soort 'basecamp' dienstdeed, liep op de bewuste dag de wekker al vroeg af. Een deel van de studenten was ingedeeld bij de opbouw van de startlocatie, weer anderen bij de opbouw van de finish.
Noodweer
Danique Touw (18), eerstejaars student Beveiliging, rukte uit naar Bédoin, waar de deelnemers van de 'vroege' start -voor het merendeel fietsers- zich verzamelden. "Een uur later barstte plotseling het noodweer los. De Weergoden waren de deelnemers niet bepaald gunstig gezind", lepelt Touw op. Rody van Deursen (18), eerstejaars student Handhavers Toezicht en Veiligheid, vertrok naar Chalet Liotard waar aanvankelijk het hoogste punt was gepland. Dat was slechts zes kilometer onder de top van de 'Kale Berg', zoals de Mount Ventoux ook wel wordt genoemd. "Samen met een stuk of vijftien anderen was ik druk bezig de boel op orde te maken. Na anderhalf uur, toen we bijna klaar waren, kregen we opeens te horen dat alles moest worden afgebroken vanwege het weer. De organisatie was vooral bang voor de bliksem. We daalden vervolgens af naar Malaucène, de uiteindelijke finishlocatie. Daar konden we dus opnieuw beginnen met ons voorbereidende werk", vertelt Van Deursen.
Aangrijpend
"Al met al was het een bijzondere en leerzame ervaring", vult Lars Hendriks (17) aan. Hij is een tweedejaars student aan de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa). "Niet alleen zijn onze organisatorische skills op de proef gesteld, maar ook is er een beroep gedaan op onze flexibiliteit en improvisatievermogen. Daarnaast vond ik het best aangrijpend om geconfronteerd te worden met mensen die een dergelijke gemene ziekte onder de leden hebben. Dat heeft me flink aan het denken gezet." Touw kan dat laatste beamen: "Behoorlijk wat vrijwilligers hadden op sommige momenten tranen in de ogen. Ikzelf óók. We hebben onder andere intensief opgetrokken met een patiënt uit Rotterdam. Ja, dat zorgde beslist voor emotionele taferelen."
Daadkracht
Gert-Jan Pijl, samen met Ivan Sweebroek de initiator van Tour du ALS, was na afloop content over de inzet van de studenten: "Ze hebben zich méér dan volwassen en gedisciplineerd opgesteld, gekoppeld aan het tonen van daadkracht. Veelzeggend is dat sommigen zelfs als eerste hulplijn hebben gefungeerd bij een ongelukje dat ter plekke plaatsvond. Wat ons betreft gaan we de volgende keer wederom met studenten van het Koning Willem I College in zee."
Anouk van Butselaar, een van de meegereisde leraren: "Voor de studenten zijn dit soort ervaringen ontzettend waardevol. Behalve dat ze hun vaardigheden op tal van vlakken vergroten, leren ze ook nog eens beter relativeren. Ze beseffen nu bijvoorbeeld beter wat voor impact de ziekte ALS heeft op iemands leven. En last but not least: het feit dat ze zich belangeloos hebben ingezet voor de medemens zorgt voor een extra meerwaarde."
Meer informatie over Koning Willem I College:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!