Studenten maken biologisch plastic van afval Marsrepen
- 23 jul., 2013
- Innovatie & MVO
Uit afvalwater van de Marsfabriek in Veghel kunnen bioplastics worden gemaakt. PhD-student Jelmer Tamis van de TU Delft en Milieukundestudent Casper Borsje van Avans runnen de testfabriek.
In een proefproject vlakbij de Marsfabriek wordt het chocoladebruine, zoet geurende afvalwater gebruikt voor het voeden van bacteriën waarmee bioplastics worden gefabriceerd.
Biologisch afbreekbare plastics
Het afvalwater van Mars, de grootste chocoladeproducent van Europa, zit vol met suikers en vetzuren. Dat kan worden gevoed aan bacteriën, die het mengsel omzetten in bacteriële vetten - polyhydroxy alkanoaten genoemd. Polyhydroxy alkanoate (PHA) kan gebruikt worden als grondstof voor biologisch afbreekbare plastics.
Testfabriek
De testfabriek van de studenten zal waarschijnlijk tot het eind van 2013 in gebruik zijn. Tegen die tijd hopen Tamis en Borsje het proces geoptimaliseerd te hebben. Als het de studenten van de TU Delft en Avans Hogeschool lukt om de productie van PHA te optimaliseren en de kosten te verlagen van €8 per kilogram naar €2 per kilogram zal Mars de bioplastics gaan gebruiken voor zijn eigen wikkels.
Meer informatie over Avans Hogeschool:
Bekijk het complete profiel