Studenten van het Koning Willem I College voelen zich thuis bij Modderkolk

  • Onderwijs & Training

Modderkolk Bedrijfsschool in Wijchen is voor veel studenten van het Bossche Koning Willem I College uitgegroeid tot een 'geliefd' oord. “Naast je studie een boeiende betaalde functie mét doorgroeikansen. Wat wil je nog méér?”, aldus Robin van Dijk, een van de studenten.

Studenten van het Koning Willem I College voelen zich thuis bij Modderkolk

Foto: Robin van Dijk werkt aan de bedrading van de oefenkast

Modderkolk, die nu vijf jaar bestaat, is al vanaf het begin (uitsluitend) gekoppeld aan het Koning Willem I College en beweegt zich op het gebied van de industriële elektrotechniek en dienstverlening.

Een besturingskast inrichten om bepaalde processen aan te sturen, dat is iets wat je best nu al aan Robin (19) uit Afferden kunt toevertrouwen. De oefenkast in de praktijkruimte, die voorzien is van diverse componenten, moet in zijn geheel nog worden bedraad. Geconcentreerd gaat hij aan de slag om de klus te klaren. Op de (inpandige) bedrijfsschool van de firma Modderkolk volgt hij de BBL (Beroepsbegeleidende leerweg)-monteursopleiding elektrotechniek op niveau 3 van het KW1C. Niveau 2 heeft hij elders gedaan. “Deze materie is niet eenvoudig. Je moet telkens moeite doen om alles in goede banen te leiden. Voor het oplossen van storingen heb je soms zelfs wat engelengeduld nodig”, laat hij even later los. Conform de bedrijfsvoorschriften is hij gehuld in een zwarte broek en een rood T-shirt.

Collegiale sfeer

Op een paar meter afstand is zijn ‘teammate’ Perry Vos (25) uit Wijchen, eveneens opererend op niveau 3, bezig met een reeks opdrachten. Hij probeert onder andere een 4-kilowatt motor aan te sluiten op een frequentieregelaar, een ‘FO’ in vakjargon. Dat is uiteraard iets wat de nodige tijd en aandacht kost. “Door véél te doen, krijg je op den duur vanzelf alle details onder de knie”, vertelt hij glimlachend. “Deze constructie bevalt me prima. Ik wil graag leren op de werkvloer in plaats van te leren door in studieboeken te duiken. Het feit dat op de plek een collegiale sfeer heerst, maakt het allemaal nóg gemakkelijker! Je helpt elkaar wanneer daaraan behoefte is. Fijn is ook dat er een goede begeleiding is, dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Het kleinschalige karakter heeft daar automatisch een positieve invloed op.”

Modderkolk

Foto: Jan Simons, praktijkopleider, helpt student Perry Vos

Vooruitgang

Terwijl de studenten druk in de weer zijn, houdt praktijkopleider Jan Simons (67) voortdurend een oogje in het zeil. “Het is belangrijk dat de studenten niet te snel tevreden zijn en zoveel mogelijk vooruitgang blijven boeken. Overigens, allen hebben ze talent voor het vak; per slot van rekening heeft iedere student die hier rondloopt een vrij pittige selectieprocedure weten te doorstaan”, benadrukt Simons die onder meer over een rijke ervaring in de panelenbouw beschikt. “Voordat ze elke keer met de betreffende onderdelen gaan werken, controleer ik wel altijd of het qua veiligheid verantwoord is. Op ongelukken zit niemand te wachten!” Saillant detail is dat Simons vrij recentelijk door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is uitverkoren tot ‘de beste praktijkopleider van de provincie Gelderland in de sector Techniek en de gebouwde omgeving’. 

Wet van Ohm

In een ander gedeelte van het gebouw bevindt zich een ruim opgezet en goed geoutilleerd klaslokaal, met alle noodzakelijke voorzieningen. Elke maandag staat KW1C-docent Rob Klitsie hier voor de klas. Hij onderwijst de theorie van de elektrotechniek aan studenten van niveau 2 en 3. “Ik doe dit al vanaf het allereerste begin, dus sinds augustus 2012. Over het algemeen zijn de studenten gemotiveerd, wat voor mij natuurlijk prettig werken is. Bovendien stellen ze zich regelmatig ‘kritisch’ op door niet alle informatie klakkeloos aan te nemen. Dat zorgt af en toe voor interessante discussies met mooie leermomenten”, weet Klitsie. “Wat er zoal tijdens de lessen aan bod komt? Dat varieert van de wet van Ohm en informatie over motoren en transformatoren tot kennis van de huídige wet- en regelgeving.” Zijn collega Thomas van Doremalen is verantwoordelijk voor de lessen elektrotechniek en rekenen aan studenten van niveau 4.

Alle studenten kunnen op hun laptop gewoon inloggen om de lesprogramma’s van het KW1C op te vragen. Dat verklaart waarom ze in principe nooit voor het volgen van lessen de reis naar Den Bosch hoeven te ondernemen. 

Betrokkenheid

Susan van der Sanden is een andere docent van het KW1C die sinds het ontstaan van de bedrijfsschool ter plekke lesgeeft. Ze is van meerdere markten thuis: behalve Nederlands doceert ze ook het vak loopbaan en burgerschap. En dat aan studenten van niveau 2, 3 én 4. “Ik merk zo nu en dan dat het vak Nederlands niet echt favoriet is bij de meesten. Maar ja, taal en techniek vertegenwoordigen nu eenmaal twee totaal verschillende werelden die elkaar makkelijk kunnen bijten. Tijdens de lessen loopbaan en burgerschap ervaar ik meestal méér betrokkenheid”, aldus Van der Sanden.     

Een vak dat alleen studenten van niveau 4 voor de kiezen krijgen is (technisch) Engels, een vak dat gegeven wordt door Franka Hensen.

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

MobiCoach Fleet Management MobiCoach Fleet Management

De totaaloplossing, klaar voor de toekomst