Studenten werken samen met bedrijven aan vraagstukken duurzame leefomgeving
- 11 nov., 2019
- Onderwijs & Training
We weten allemaal dat we afval moeten scheiden en dat we het licht uit moeten doen als we de ruimte verlaten. Thuis doen we dit meestal al wel, maar binnen bedrijven zie je vaak nog een hele andere cultuur. Afval verdwijnt in dezelfde prullenbak en niemand voelt zich verantwoordelijk om de laatste lichtknop ’s avonds uit te doen.
Er is nog een behoorlijke slag te slaan als het gaat om duurzaam leven en werken. Genoeg toekomstperspectief dus voor de studenten Stad en mens van Helicon MBO Nijmegen.
Helicon MBO Nijmegen werkt nauw samen met het bedrijfsleven
De opleiding Stad en mens richt zich op onderwerpen als: groen in de stad, gezondheid van bewoners, circulaire economie, woonplezier, evenementenorganisatie en energieverbruik. Na het eerste jaar gaan de studenten zich verder specialiseren richting Lifestyle, Stad en wijk, Vrije tijd of Water en energie. “Om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op het bedrijfsleven, werken we nauw samen met gemeenten, waterschappen, diëtisten, sportscholen, de vrijetijdssector, evenementenbureaus, sociale woningbouw en tal van andere bedrijven die zich bezighouden met vraagstukken op gebied van duurzame leefomgeving. Over een aantal jaar zijn deze studenten dé adviseurs die zich bezighouden met de energietransitie en de stikstofcrisis. Dan kunnen we ze maar beter nu al voorbereiden op deze actuele uitdagingen”, vertelt Jitse Noordermeer, docent en stage coördinator Stad en mens.
Projecten uitvoeren voor bedrijfsleven
De vrijetijdssector is bijvoorbeeld groeiende. Er worden steeds meer festivals georganiseerd. Noordermeer: “Onze studenten kijken hoe ze zo’n festival duurzaam kunnen organiseren. Niet alleen door zich te richten op plastic afval of duurzame generatoren, maar vooral ook hoe je kunt samenwerken met de omgeving, zodat de nadruk niet meer ligt op overlast voor de wijk, maar juist op de positieve energie die het evenement met zich meebrengt en waarmee de regio op de kaart wordt gezet.” De studenten Water en energie richten zich momenteel op een heel ander vraagstuk. Zij gaan huis-aan-huis om bewoners te adviseren over het kappen van de regenpijp, zodat water niet meer de grond in gaat, maar bovengronds wordt afgevoerd. Zo voorkom je piekbelasting op de riolering en gaan we hittestress in de zomer tegen. Ieder schooljaar bijten de studenten zich vast op verschillende projecten uit het bedrijfsleven. De projecten zijn voornamelijk gericht op het creëren van bewustwording bij bewoners, consumenten, gebruikers en bedrijven om duurzamer te gaan leven en werken.
Welke footprint laten we achter?
Voedsel is daarin natuurlijk ook een hot item. Waar komt het eten vandaan? Hoe gezond is het wat we eten? Hoe groot is de footprint die we achterlaten met de producten die we gebruiken? Met de kennis die de studenten van Helicon MBO Nijmegen opdoen op het gebied van ecologie, biodiversiteit, circulaire economie, verschillende culturen, gezonde leefstijl en voeding, duurzame energie- en waterbeheersing, kunnen zij vraagstukken op praktische wijze aanpakken en integrale oplossingen aandragen. Na de 3-jarige niveau 4 opleiding zijn ze gediplomeerd Adviseur duurzame leefomgeving.
Wij gaan graag aan de slag met uw vraagstuk!
Heeft u binnen uw bedrijf een vraagstuk omtrent duurzame leefomgeving? Onze studenten gaan er graag mee aan de slag. Laat het ons weten via Jitse Noordermeer, (024) 374 13 00 of info.mn@helicon.nl.
Auteur: Olga Heeren
Meer informatie over Yuverta mbo regio Gelderland:
Bekijk het complete profiel