‘Succesvol opleidingstraject Rasenberg-APK groep en het Koning Willem I College’
- 4 jun., 2018
- Technologie
Op woensdag 18 april reikte het Koning Willem I College (KW1C) aan 15 medewerkers van Rasenberg-APK groep diploma’s uit in Dongen. Zij hebben hun mbo-diploma voor de ondergrondse Infratechniek op niveau 2 en 3 in ontvangst mogen nemen.
Fotografie: Hans van Beekveld
De geslaagden zijn opgeleid via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In februari 2016 vond het eerste oriënterende gesprek tussen Gijs Frijters (regio directeur Rasenberg-APK groep, Mark van Esch (coördinator/leraar KW1C) en Jacques Doomernik (senior adviseur KW1C) plaats. In april werd gestart met de opleiding.
Kansen bieden
Rasenberg wil werklozen/werkzoekenden een kans bieden in de Infra-sector ten behoeve van werkzaamheden voor energie- en waterleiding netbedrijven. Deelnemers gaan binnen de Infra- sector aan de slag bij de APK groep, waaronder Rasenberg Kabels en Leidingen. Na een intensieve intake wordt bepaald wie kunnen starten met het opleidingstraject. Het Koning Willem I College verzorgt landelijk deze opleidingen ook voor andere bedrijven in de Infra-sector, waaronder ENEXIS en Brabant Water, en weet daarom wat de voorwaarden zijn waaraan de medewerkers moeten voldoen
Theorielessen op locatie Rasenberg te Dongen
“Rasenberg vindt het belangrijk te blijven investeren in hun (nieuwe) medewerkers, we zien het werk alleen maar toenemen. Tegelijk zien we een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Kortom, er was dringend behoefte aan een opleidingstraject dat aansluit op de doelstellingen van Rasenberg-APK groep. Voldoende gekwalificeerde monteurs die competent zijn voor de door ons te verrichten werkzaamheden. De ervaring leert dat intensieve begeleiding belangrijk is, dat valt beter te organiseren op locatie. In dit geval in Dongen”, aldus Gijs Frijters, regio directeur.
Het type student
Welk type student volgt deze opleiding? “We hebben een flexibele in- en uitstroom”, antwoordt Mark. “We hebben niet alleen 18-jarigen maar ook en eigenlijk vooral, oudere medewerkers en zij-instroom. Elke student werkt in zijn eigen tempo. Iemand die al ervaren is in de branche, werkt sneller dan iemand die pas van school komt. Sommige studenten hebben ook meer behoefte aan theorie dan anderen. Voor elke student is er een individueel opleidingstraject. Vaak bundelen we twee of drie studenten die hetzelfde traject ingaan. Maar inderdaad, deze vorm van maatwerk vraagt wel meer van de leraren. Maar dat hebben we er graag voor over.’
De resultaten behaald door intensieve samenwerking
Dat de samenwerking succesvol is toont het aantal geslaagden aan. 7 geslaagden voor niveau 2, 6 geslaagden voor niveau 3 en 2 geslaagden voor niveau 2 en 3. Door de flexibele opzet is het mogelijk in eigen tempo een of twee niveaus te behalen die van monteur en eerste monteur gas-water-warmte.
Meer informatie over Koning Willem I College:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!