Talenten en experts ontwikkelen energiebesparende producten

  • Innovatie & MVO

Hoeveel energie gebruiken uw machines tijdens een dagdienst? Hoeveel energie is nodig om een product te produceren? En hoeveel stroom lekt ’s nachts ongemerkt weg, als de machines stilstaan? Met een Energie Monitoring Systeem (EMS) is het allemaal in een oogopslag te zien.

Talenten en experts ontwikkelen energiebesparende producten

De jonge talenten en ervaren professionals van Actemium sloegen de handen ineen om dit nieuwe product te ontwikkelen. De organisatie vindt het immers belangrijk dat jonge technici een plek krijgen om te leren. Studenten kunnen leren en werken combineren onder begeleiding van professionals. Ze krijgen de tijd om zich vast te bijten in projecten waar de werknemers zelf te weinig aan toe komen. Samen leggen jonge talenten en ervaren experts vervolgens de koppeling naar de praktijk.

Real-time informatie

Zo ook met het Energie Monitoring Systeem, ontworpen door Actemium stagiair Roel Pellemans. In de ontvangsthal van het hoofdkantoor in Veghel hangt sinds kort een groot beeldscherm. Grafieken en tabellen geven real time-informatie over het gas- en elektriciteitsgebruik in het gebouw. Zo maakt de organisatie voor werknemers én bezoekers zichtbaar hoeveel energie er gebruikt wordt.

“Bewustwording is de eerste stap richting besparen”, vertelt Vincent de Graaf, bij Actemium specialist op het gebied van energy efficiency. Hij begeleidde Pellemans’ project. “Door het beeldscherm te hangen op een plek waar iedereen ’s morgens langs naar binnen loopt, hopen we de discussie onder werknemers op gang te brengen: hoeveel gebruiken we, kan dat minder?”

Samenwerking tussen studenten en professionals

Het EMS-project is typisch zo’n voorbeeld van een goede samenwerking tussen studenten en professionals. Met hulp van de experts bij Actemium onderzocht Pellemans wat de klanten willen en hoe die wens kan worden omgezet in een tastbaar product. “Dat ging heel goed”, vertelt De Graaf. “Roel hield goed overzicht op het project. Het mooie is dat deze afstudeeropdracht daadwerkelijk iets opleverde: met dit EMS hebben we nu een voorbeeld waarmee we klanten kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energie monitoren.”

En hoe zat het met eigen gebruik van Actemium? Al na een paar weken bleek dat een derde van de energie gebruikt wordt in de tijd dat geen enkele medewerker in het gebouw is. “Vrij veel”, oordeelt expert De Graaf. “Stap twee is nu om inzichtelijk te maken waar de energie zoal weglekt. Het kan bijvoorbeeld goed dat er onnodig lampen branden of de klimaatbeheersing ’s nachts blijft draaien. Of medewerkers zetten hun computer op stand-by, terwijl die ook uit kan.”

Dankzij het EMS leert de organisatie zuiniger te werken, zonder dat daar iets van te merken valt in de dagelijkse werkzaamheden. Binnenkort wordt het systeem ook geïnstalleerd in de kantoren van Eindhoven en Roermond. De Graaf: “We willen deze rapportagevorm de komende tijd aan onze klanten laten zien. Energiegebruik is nu nog vaak een zaak van het management. Terwijl élke medewerker z’n steentje kan bijdragen.”

Wilt u meer informatie over dit project of andere Energy Efficiency-toepassingen? Neem dan contact op met Vincent de Graaf; vincent.dgraaf@actemium.com.

Meer informatie over ACTEMIUM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!