Tank Terminal Sluiskil wordt binnenkort geopend

  • Agrofood & Biobased

Na een half jaar proefdraaien wordt Tank Terminal Sluiskil (TTS) binnenkort officieel geopend. Op het Ecopark Terneuzen is een tankopslagcapaciteit van 50.000 kuub gerealiseerd. De Terminal mikt onder meer op de internationale afvalwatermarkt.

Tank Terminal Sluiskil wordt binnenkort geopend

Initiator EcoService Europe, ATM Moerdijk en Heros Sluiskil zijn gezamenlijk eigenaar van TTS. Door de bundeling van krachten is een duurzame oplossing gevonden voor de tanks van de voormalige vergistingsinstallatie op het terrein van Heros. In feite is het een intensivering van de activiteiten want de drie partijen werken al jarenlang met elkaar samen.

"Uit een oorspronkelijke vraag met een heel ander doel is een unieke samenwerking ontstaan. Onze expertise op het gebied van opslag, verwerking en transport zijn complementair aan elkaar. Al sinds 2004 doen wij zaken met Heros Sluiskil en EcoService Europe. Wij hadden in Moerdijk voor de afvalwaterzuivering capaciteitstekort en Heros had juist behoefte aan extra afvalwater. Voor de logistiek doen we van begin af aan een beroep op EcoService Europe, gerenommeerd specialist op het gebied van behandeling en transport van meststoffen en afvalwater logistiek. Van één tankwagen per week is de hoeveelheid opgeschroefd tot 55.000 ton in 2015. De verwachting is dat we dit in 2016 gaan overtreffen. Partijen tot 1.000 ton worden met tankwagens door EcoService opgehaald en grotere partijen leveren we zelf per binnenvaartschip aan”, aldus Rick Leerink, Business Unit Manager olie, water en slibverwerking bij ATM. Het bedrijf uit Moerdijk is gespecialiseerd in verwerking van gevaarlijk afval. ATM is altijd een stabiele bron geweest voor Heros. Doordat het bedrijf 7 dagen per week levert is er altijd voeding voor de afvalwaterzuivering van Heros.

Vertrouwensrelatie

"Wij zitten aan de petrochemische kant en zorgen voor controle en voorbehandeling van zwaar verontreinigd afvalwater, volgens het zwaarste vergunningsregime. Vervolgens wordt het naar Sluiskil vervoerd, waar Heros voor de laatste zuiveringsstap zorgt middels de biologische afvalwaterzuivering. ATM fungeert dus eigenlijk als voorportaal van de waterzuivering van Heros. Beide bedrijven zijn actief in de verwerking van afvalwater, maar tegelijkertijd vullen ze elkaar dus perfect aan. Als een van de partijen meer verwacht dan de ander, krijg je altijd een scheve druk op een relatie. Wij hebben beide wat in te brengen naar rato van de voordelen. Daardoor is er een vertrouwensrelatie ontstaan. ATM heeft te weinig capaciteit en Heros heeft juist behoefte aan afvalwater. Dat zorgt ervoor dat je elkaar vindt”, verklaart Rick.

Digestaat

Het afvalwater van ATM is voor 80 procent afkomstig van derden. De terminal is een flinke aanwinst, vooral ook in verband met de behoefte aan extra opslagcapaciteit voor grote klanten van ATM. Momenteel wordt op het Ecopark de laatste hand gelegd aan het afvoeren van ruim 41.000 ton reststoffen (digestaat en mest) van de voormalige vergistingscentrale. De schone tanks dienen primair voor de opslag van afvalwater, maar daarnaast ook voor andere producten en/of halffabricaten. De komende periode zullen het vooral de aanbieders van afvalwater zijn die gebruik gaan maken van TTS. Met lange termijnoplossingen kunnen de klanten compleet ontzorgd worden. Daarbij speelt de strategische ligging van de Terminal een belangrijke rol.

Milieurisico afgewend

De capaciteitsverruiming impliceert dat het transport over water zal toenemen. De schepen kunnen bij Heros direct aanmeren en de benodigde infrastructuur aan leidingen naar de Terminal is al grotendeels aanwezig. "De verdieping in de samenwerking is tot stand gekomen doordat enerzijds Heros eigenaar is van de grond op het Ecopark en de beschikking heeft over een waterzuivering met restcapaciteit (inclusief de benodigde vergunningen) en anderzijds omdat wij zochten naar extra opslagcapaciteit voor een grote klant. Daarbij zorgt EcoService Europe voor het schoonmaken van de tanks en de logistieke afhandeling van de restanten van de voormalige vergister. Het mes snijdt dus niet aan twee maar aan drie kanten. Zo hebben we het project aan kunnen vliegen en is meteen het milieurisico van de voormalige biomassacentrale opgelost”, onderstreept Rick Leerink van ATM.

Arie de Bode, operationeel directeur van Heros Sluiskil, sluit zich hierbij aan. "De sanering van de voormalige vergistingsinstallatie zou het probleem van de overheid (als behartiger van het algemeen belang) worden. De negatieve nalatenschap van de oude installatie is echter prima opgelost door de samenwerkende bedrijven. Er is zelfs een positieve draai aan gegeven. Tank Terminal Sluiskil is een interessante business case. De opslagterminal zorgt naast de opslag voor klanten ook voor optimalisatie van onze waterzuivering. Door de grote opslagcapaciteit kunnen we piekvragen borgen. Die stabiliteit is prettig.”

Bron: Heros Sluiskil

Meer informatie over HEROS SLUISKIL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel