TNO’s printdroogtechnologie verbetert gecontroleerde afgifte van medicijnen
- 7 jul., 2017
- Farma & Zorg
Een meer gecontroleerde afgifte van actieve stoffen in medicijnen om over- en onderdosering te voorkomen. Met TNO’s printdroogtechnologie is dat mogelijk.
Een meer gecontroleerde afgifte van actieve stoffen in medicijnen om over- en onderdosering te voorkomen. Met TNO’s printdroogtechnologie is dat mogelijk.
Ten opzichte van conventioneel sproeidrogen is printdrogen een echte innovatie te noemen. De printkop bovenin de droogtoren vormt op een heel gecontroleerde manier uniforme druppeltjes, die op weg naar beneden worden gedroogd. De resulterende deeltjes hebben uniforme eigenschappen voor wat betreft zowel grootte, sfericiteit, als dichtheid.
Controlled release
“Farmaceutische bedrijven zijn altijd op zoek naar een betere ‘controlled release’”, zegt Robert Nijhuis, werkzaam als business developer bij TNO. “Als een farmaceut deeltjes maakt, dan is het lastig de ‘active pharmaceutical ingredients’ – ook wel API’s genoemd – goed over de deeltjes verdeeld te krijgen. Bij het innemen van de medicijnen kan de patiënt dan bijvoorbeeld in het begin een heel grote dosering in zijn lichaam krijgen en daarna veel minder. Farmaceuten willen die piek in de dosering natuurlijk graag voorkomen, met onze nieuwe technologie is dat mogelijk. Terwijl conventionele productietechnieken tot deeltjes leiden met verschillende omvang, maken wij door te printdrogen deeltjes die monodispers zijn, dus met nagenoeg dezelfde diameter.”
Druppeltjes
“De nozzle in het printgedeelte maakt druppeltjes van de vloeibare formulering”, legt Nijhuis uit. “Vervolgens zorgt de warme lucht in het drooggedeelte dat het oplosmiddel verdwijnt. De belangrijkste uitdaging is om te voorkomen dat de druppeltjes met elkaar botsen en aan elkaar gaan plakken. Want als ze dat doen, krijg je ook grótere deeltjes die zorgen voor een afwijkende dosering. Hoe beter we de interactie controleren, hoe beter de deeltjesgrootte is. Voor de farmaceutische industrie gaan we deze toepassing voor hun bestaande medicijnen onderzoeken.”
Deelnemen
Het onderzoek gaat medio 2017 van start en duurt één tot anderhalf jaar. Het vindt plaats in het kader van de PPS-toeslag Onderzoek en Innovatie (voorheen TKI-regeling). Nijhuis: “Op het moment dat we de proeven hebben gedaan, weten farmaceuten in hoeverre de technologie voor hun product toepasbaar is. Bedrijven die daar benieuwd naar zijn en zich bij het consortium willen aansluiten, nodig ik graag uit om contact op te nemen.”
Meer informatie over TNO:
Bekijk het complete instantieprofiel